2011. október 25., kedd

Kábítószer, megelőzés, prevenció - Második rész


És akkor a folytatás.

Nemzeti Drogmegelőzési Intézet


Nyelve: magyar

„A Nemzeti Drogmegelőzési Intézet (NDI) a nemzeti drogstratégia megvalósításának egyik legfontosabb szakmai letéteményese, különös tekintettel a keresletcsökkentési céltételezésekre. Olyan tudásközpont, mely elkötelezettje a tény alapú tudományos tájékozódásnak és tájékoztatásnak, a szakmafejlesztésnek és a tudás alapú összefogások támogatásának.”[1]

Az NDI fő feladatai

1 - Megbízható tájékoztatás nyújtása
Az NDI publikációs tevékenységet folytat, gondozza a Szakmai Információs Portált (SZIP), működtet egy folyamatosan fejlődő társadalomtudományi szakkönyvtárat. Szakpolitikai és kutatási téren, valamint a legjobb gyakorlatok vonatkozásában tanácsadó funkciót lát el. Cél, hogy szakmailag kiegyensúlyozott és megbízható tájékoztatást nyújtson a drogokkal, a droghasználattal és a velük összefüggő/ általuk okozott ártalmakkal kapcsolatban.

2 - Hatékony közpolitikai válaszok szakmai támogatása
Az NDI a saját eszközeivel arra törekszik, hogy a drogproblémára tényeken alapuló válaszok megfogalmazásához stratégiai szempontokat adjon. Támogatja a szakmai közösségekkel együttműködésben kidolgozott standardok, szakmai irányelvek, stratégiai tervek kidolgozását, és szigorú minőségügyi feltételeknek megfelelő kvantitatív és kvalitatív kutatások megvalósítását. Kapcsolatot tart fenn hazai és nemzetközi szakmai testvérszervezetekkel, egyben elkötelezett a közös előnyökön alapuló regionális vagy több ország bevonásával folytatott nemzetközi programok iránt.

3 - A hazai drogmegelőzési és egészségfejlesztési munka támogatása
Az NDI kiemelt feladata, hogy gyűjtse, adatbázisba foglalja és szisztematikusan elemezze a különböző színtereken (iskola, család, munkahely, szabadidő-eltöltés színterei) megvalósuló hazai drog prevenciós és egészségfejlesztési programokat. Az Intézet feladata továbbá, hogy közreadja a legjobb hazai és nemzetközi gyakorlatokat, valamint a területen kutatások kezdeményezésével, továbbképzések, szakmai konferenciák szervezésével, módszertani kiadványok segítségével, standardok kialakításával elősegítse a szakmai kommunikáció és a prevenciós programok minőségének fejlesztését.

4 - Minőségfejlesztés
Annak érdekében, hogy a beavatkozások, szolgáltatások, programok és projektek az adott körülmények között a lehető legjobb minőségben valósuljanak meg, az NDI minőségügyi rendszerek kidolgozását és működtetését szorgalmazza a kapcsolódó szakmai területeken működő szolgáltatók számára.

5 - Szakmaközi együttműködés biztosítása
Az NDI szakmai közösségének meggyőződése, hogy a kábítószer-használattal összefüggő egyéni és közösségi kockázatokat, ártalmakat csak a szakterületek elkötelezett koalíciójában lehet hatékonyan csökkenteni. Ennek érdekében a drogprobléma többtényezős (multifaktoriális) jelenségét a szakmaközi együttműködés (multidiszciplináris, interdiszciplináris) keretei között kell kezelni.

Az oldal legfontosabb tartalmi részeit a menüpontokból érhetjük el. Kiemelendő a Tevékenységek, Kiadványok és Könyvtár menüpont.

Tevékenységek: ahogy a neve is mutatja, az NDI tevékenységeit, a drogmegelőzés területén végzett szolgáltatásairól olvashatunk. Sok programot az iskolákban és a való életben is végrehajtanak, így a szociális munkás szakos hallgatóknak, tanároknak is jó szívvel ajánlom e menüpont átvizsgálását. Ilyen program például a széles körben elterjedt Tűcsere program, melynek keretében fertőzött, használt tűket cserélnek fertőtlenített tűkre az azt igénylő intravénás drogokat használók körében.

Kiadványok: ebben a menüpontban a NDI munkatársai által szerkesztett, gondozott, írott könyveket, füzeteket fedezhetjük fel. A kiadványoknak minden fontosabb adatát megtaláljuk; kiadó, cím, alcím (ha van), ISBN szám illetve rövid ismertető. Sajnos a műveket nem tölthetjük le, sőt bele sem olvashatunk. Ám a témában érintetteknek jó kiindulási pont későbbi kutakodásokhoz.

Könyvtár: az NDI Könyvtára, nyílt tudományos szakkönyvtár. Állománya 6.000 kötet könyv, 118 retrospektív és 78 kurrens folyóirat. Az adatbázison keresztül számos könyv és folyóirat is online elérhető. (Nos ez nem teljesen igaz. Véletlenszerű témákban lefuttattam 5 keresést; egyetlen esetben sem tudtam online el/beleolvasni a művekbe. Valószínűleg a könyvtár belső hálózatán keresztül lehetséges szolgáltatás.)

Használhatósága: 4/5

Addictologia Hungarica

Nyelve: magyar


„Az Addiktológia a Szenvedélybetegségekben, a Buda Béla által elindított és korábban az Alkohológiában, Andorka Rudolf részvételével történt szakmai munka és törekvések folytatása, a megváltozott szakmai követelményeknek megfelelő megújítása. Az Addiktológia célja az addiktológiai tudományos kutatómunka és a magas szintű tudományos ismeretterjesztés művelése az érintett tudományterületeken. Az Addiktológia – a névváltozás is ezt tükrözi – inter- és multidiszciplináris lap, az orvostudomány mellett a társadalomtudományok széles skáláját is képviselteti közleményeiben. A lap spektrumába elsősorban az epidemiológia, a prevenció témakörei, a közösségi, az iskolai, a családi és a klinikai intervenciók széles skálája, a drog-, alkohol- és dohánypolitika kérdései, az addikciók szociológiai, antropológiai, közgazdaságtudományi és pszichológiai értelmezése, bemutatása tartozik.”[2]

Mint a bevezető részben olvasható ez egy folyóirat, amelynek számai az interneten is elérhetőek.
Tehát nem kell bemenni könyvtárba értük!
Elég otthon vagy a koliban leülni a gép elé és máris böngészhetjük a legfrissebb számokat valamint az Archívum állományát.

A legújabb szám a 2011/1-es. Az Archívumban elvileg 2003-tól kezdve vannak anyagok. Gyakorlatilag viszont csak 2004-től kezdődően. A folyóiratcikkek PDF formátumban érhetőek el. Elolvashatjuk online vagy le is tölthetjük a gépünkre.

Használhatóság: 5/5

Pszichoaktív szerek

Nyelve: magyar


Zárásként egy wikipedias cikkel foglalkoznék. Jó okkal sok ember "lenézi" a Wikipediát, mint a tanuláshoz hasznosítható forrást. Régebben tényleg bárki-bármiről tölthetett fel cikket, akár forrás megjelölés nélkül is.
Napjainkra azonban változott a helyzet. Kialakult Magyarországon is egy szakmai kör, mely céljának tekinti a magyar Wikipédia szakmaiságának megalapozását. Ennek tekintetében az  elérhető magyar anyagok most már biztos alapokon nyugszanak.

A fentebbi linken elérhető témakör is ilyen. A pszichoaktív szerekkel (vagyis kábítószerekkel) foglalkozik. Elolvashatjuk a név eredetét, a főbb pszichoaktív szereket, hatásmechanizmusukat, főbb felhasználási módjaikat, mellékhatásokat stb.

Emellett rengeteg szakirodalmi anyagot és külső hivatkozást találunk, amiket felhasználhatunk házi dolgozatok, szakdolgozatok anyagához.

Használhatósága: 5/5

2011. október 16., vasárnap

Kábítószer, megelőzés, prevenció - első rész


A minap láttam egy érdekes riportot a Híradóban. Egy újpesti „boltot” mutattak be, ahol illegálisan kábító hatású szereket árultak. Fontos kiemelni; direkt írtam kábító hatású készítményt. Egy új divat kezd kialakulni Magyarországon. A kábítószer terjesztők minden kiskaput megtalálnak. A hagyományosnak számító utcai dílerkedés lassan elveszíti jelentőségét?
A rendőrség és a helyi önkormányzat „tehetetlen” volt az ügyben, egészen a riport bemutatásáig. Aztán rögtön bezáratták a boltot.

Ijesztő méreteket ölt a kábítószer fogyasztás hazánkban. A fiatal generáció szinte elfogadottnak tekinti a droghasználatot. Bulikon előszeretettel használnak bódítószereket. A káros hatásokra pedig vagy nem- vagy csak később figyelnek fel.

Ezért úgy éreztem célszerű és szükségszerű néhány kiemelt jelentőségű portált kielemeznem és elérhetővé tennem. Az elemzéseket két részben osztom meg a kedves Olvasókkal. Összesen 4+1 portált veszek górcső alá.

3 - Hamarosan
4 - Hamarosan
+1 - Hamarosan

Mielőtt az elemzésbe belevágok, érdemes tisztázni a drog és a kábítószer közti különbséget. Elsőre azt mondhatnánk a két szó rokon értelmű, ám ez nem teljesen igaz. A kábítószer - ahogy a neve is mutatja - olyan szer, amely ilyen-olyan kábító hatást gyakorol az emberi szervezetre. A köznyelv a kábítószer szót jogi fogalomként, míg a drog szót a tudat-cselekvés-hangulat módosulás befolyásolásának megnevezése használja inkább. Pedig a drog - holland eredetű szó - egészen más jelentéssel bír(t); eredeti magyar jelentése fűszer, illetve növényi vagy állati eredetű gyógyhatású anyag. Ám a 60-as évek amerikai filmjeinek hatására az illegális, pszichoaktív szerek köznyelvi megfelelőjévé vált.

Drogvilág.hu

Nyelve: magyar


„A Drogvilág „Ez a Drogvilág, Srácok!” című programmal az ország első, kábítószerekkel foglalkozó interaktív multimédiás drog-prevenciós módszertani honlapja indult útjára.  A Tunning Point által készített Drogvilág című animációs film újszerű és hatékony megközelítést kínál a kábítószer okozta problémák elleni küzdelemben.

A honlapunkon bemutatott módszertannal, a filmből megismert Geronimo, a Drogvilág mindent tudó nagykutyája végigkíséri a nézőket a kábítószeres „élmények” különböző változatain. A hangvétel ironikus: Geronimo kárörvendve mutatja be a halálos veszélyeket, amelyek a drogok világában tévelygőkre leselkednek. (Reviczky Gábor a magyar hangja)

A projekt kettős céllal készült. Az egyik cél a tanárok és nevelők számára hatékony segítségnyújtás drog-pevenciós óráik megtartásához és az azt követően felmerülő kérdések megválaszolásához a honlapon található módszertani anyagok segítségével. A cél, hogy a kényes kérdések során is a tanár irányítsa a szituációt, s ne őt uralja a bizonytalanság. Ennek érdekében készült el a Drogvilág c. film s erre épülve készült el a módszertan. Az a cél vezette az alkotókat, hogy a film és a hozzá kapcsolódó módszertan érdekes, könnyen feldolgozható legyen. Ne az elrettentés, a megfélemlítés legyen az eszköz. Az információkat audiovizuális eszközök segítségével továbbítja, ennek következtében a diákokra nézve többféle érzékszerven keresztül fejti ki hatását a tematikus feldolgozás során.

Célja a projektnek továbbá, hogy a diákok életük során könnyen felismerjék a közelükbe férkőző "hot-drog" dealereket /a filmbeli Geronimokat/, s az így kialakult helyzeteket a privát életben is megfelelően tudják kezelni! Ugyanígy kívánatos az is, hogy a film során szerzett ismeretek alapján, később, akár mint kortárs segítők is nagyobb részt vállaljanak a drog-prevenció területén. Cél az is, hogy az e programbanmutatja be. Melyek ezek a kábító hatású készítmények: alkohol, cannabis, dohány, gomba, heroin, koffein, kokain, LSD, maszlag, MDMA, speed, oldószer
Elolvasható a készítmények története, összetétele, fiziológiai hatásai, hosszú távú és rövidtávú hatásai, függőségi hatásai, társadalmi megítélése.

Jog: ebben a részben 23 pontban foglalták össze az oldal szerkesztői a hazai kábítószer használattass="MsoNormal" style="text-align: justify;">
Módszertan: ebben a szekcióban a Drogvilág filmhez kapcsolódó módszertani kiegészítéséket találhatjuk. Ide tartozik a film letöltési elérése, a film általános ismertetője valamint a film szövegkönyve.

Drogok: ez a rész a legelterjedtebb hazai legális és illegális drogokat mutatja be. Melyek ezek a kábító hatású készítmények: alkohol, cannabis, dohány, gomba, heroin, koffein, kokain, LSD, maszlag, MDMA, speed, oldószer
Elolvasható a készítmények története, összetétele, fiziológiai hatásai, hosszú távú és rövidtávú hatásai, függőségi hatásai, társadalmi megítélése.

Jog: ebben a részben 23 pontban foglalták össze az oldal szerkesztői a hazai kábítószer használattal összefüggő jogi lehetőségeket és kötelességeket.

Segítőhelyek: országosan 24 segítőhelynek az elérését tették közzé a szerkesztők. Mindegyik van külön honlapja. Érdemes végig böngészni, sok érdekességre lehet rábukkanni.

Galéria: képgyűjtemények kábítószer témában. A képek nyílt forrásúak, így nyugodtan hasznosíthatók szakdolgozathoz, házi beadványhoz.

Lexikon: e szekció négyféle témában nyújt hasznosítható információkat. Közérdekű információk, linkgyűjtemény, a Kábítószerügyi Koordináció által támogatott kutatások, Hang-lexikon (mely menüpontban a Rádió C Magyarország első roma rádiójának a drog információs műsorai tölthetőek le. A Fűnyíró Cafe bár elsősorban drog információs műsor, tartalma nem szorítkozik kizárólagosan a drog témakörre. A hírek közös elemzése folyamán akár egészen más témákra is elsodródtak gondolataik színes léghajóján).

Használhatósága: 5/5

Drogfókuszpont.hu

Nyelve: magyar


Röviden a szervezet küldetéséről: „a Nemzeti Drog Fókuszpont a drogmonitorozás európai uniós intézményrendszerének hazai központja: más intézményekben keletkező adatokat, információkat gyűjt, dolgoz fel és szolgáltat hazai és nemzetközi szervezeteknek a kábítószer-probléma feltárásával, kezelésével és megoldásával kapcsolatos döntéseikhez.

Feladatuk, hogy fejlesszék a hazai drogmonitorozási rendszert, hogy az képes legyen időben, hiteles, és a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő adatokat és információt szolgáltatni a szakmai és politikai döntésekhez, intézkedésekhez, programokhoz. Ezen felül biztosítják és egyben aktívan közreműködnek abban, hogy a hazai és külföldi döntéshozók, szakemberek, egyetlen helyről, és a számukra megfelelő formában érhessék el a magyarországi kábítószer-helyzetet jellemző adatokat, információkat. Az szervezet módszertani támogatást nyújt más szervezetek számára a kábítószer fogyasztással kapcsolatos adatok gyűjtéséhez, értékeléséhez és terjesztéséhez.

Fő tevékenységük, hogy felmérjék a kábítószer-probléma és az arra adott társadalmi válaszokkal kapcsolatos hazai és nemzetközi adat- és információigényeket. Ha szükséges, intézkedési javaslatot terjesztenek a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság (KKB) elé a hazai adatgyűjtési rendszer módosítására. Az adatokat és információkat összegző jelentéseket a döntéshozók, szakemberek, valamint egyéb, széles körű felhasználás számára elérhetővé teszik. Részt vesznek a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, továbbiakban EMCDDA) valamint a tagországok Drog Fókuszpontjai hálózatának (Reitox) tevékenységében, és ennek keretében évente megküldik az EMCDDA számára az igényelt adatokat és jelentéseket. Megszervezik és összehangolják, illetve módszertani támogatással segítik a hazai kábítószer-adatgyűjtést. Kutatásokat javasolnak az adatok, információk gyűjtéséhez, és ezek feldolgozásához kapcsolódó módszertan területén.”[2]

Kiemelendő részei a portálnak: Hírlevél, Éves jelentések, Kiadványok, Jogtár, Fogalomtár, Linkgyűjtemény, Bevált gyakorlatok portálja

Hírlevél: a havonta jelentkező hírlevél az aktuális hónap eseményeiről tájékoztat a kábítószerrel kapcsolatos témákban. Olvashatunk beszámolókat konferenciákról, szakmai találkozókról és az adatgyűjtéssel kapcsolatos új fejleményekről. A Hírlevél letölthető PDF formátumban.

Éves jelentések: 2004-től, 2010-ig olvashatjuk és tölthetjük le a Nemzeti Drog Fókuszpont éves jelentéseit a magyarországi kábítószer-helyzetről. Az anyagok magyar és angol nyelven érhetőek el.

Kiadványok: a Nemzeti Drog Fókuszpont a kábítószer-probléma hazai helyzetével kapcsolatban keletkező adatokat, információkat gyűjti össze, dolgozza fel és teszi elérhetővé. E tevékenysége során az információáramoltatás céljából a szakemberek munkáját támogató szakkiadványokat jelentet meg, melyek ebből a pontból érhetők el. Néhány példa: „Internet alapú beavatkozások a kábítószer-probléma kezelésében”;   „Kézikönyv drog-prevenciós beavatkozások tervezéséhez és értékeléséhez” stb. Az egyes tanulmányok szakterületi eloszlása szintén fel van tűntetve.

Jogtár: az egyik legfontosabb része a honlapnak. A kábítószerekkel kapcsolatos összes magyar és uniós jogszabályt megtalálhatjuk itt. Gyűjtve és szakterületek szerint rendszerezve.

Fogalomtár: ebben a szekcióban az Éves Jelentések és a mindennapi munka során megismert kifejezések és magyarázatuk található. A pontosabb magyarázat és az egységes szóhasználat kedvéért a definíciók mellett az angol megfelelőjük is feltüntetésre került. A fogalomtár ABC sorrendben van rendezve, valamint kétfelé lett osztva: A-I és J-V.

Linkgyűjtemény: óriási linkgyűjtemény kábítószer témakörben. Iszonyúan sok hivatkozást találunk.

Bevált gyakorlatok portálja: „a Bevált Gyakorlatok Portálja a drogprevenció, kezelés, ártalomcsökkentés és szociális reintegráció területén dolgozó szakembereknek, döntéshozóknak, és kutatóknak kíván segítséget nyújtani. A portál elsősorban a kábítószerekkel és a politoxikomán használattal foglalkozik, és Európára koncentrál. Legfőbb célja az olyan eszközök és standardok biztosítása, melyek hozzájárulnak a beavatkozások minőségének fejlesztéséhez, valamint az európai bevált gyakorlatok bemutatása”[3]

Ki kell emelni a Szakterületeink részét a portálnak. Ezekben a szekciókban a honlapon található segédanyagok, kiadványok, jogszabályok vannak összegyűjtve szakterületek szerint. Röviden a szakterület jellemzői is elolvashatóak. Ajánlom mindenkinek, hogy nézzen bele! Nézze át ezt a részt!

Használhatóság: 5/5 (vagy 6/5 J)

Az Első résznek vége.

Folytatás következik…

2011. október 4., kedd

A rák: 2 lap magyarul - 1. rész


A rák nem egyetlen betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely száznál is többféle megbetegedést foglal magába. Megkülönböztetünk jó- és rosszindulatú daganatokat: az utóbbiak közös jellemzője, hogy az érintett sejtek ellenőrizetlen szaporodásba kezdenek - károsítva ezzel a környező egészséges szöveteket.”[1]

Korunk népbetegsége. Magyarországon a leggyakoribb halálok. A rák bárkinél jelentkezhet. Persze vannak tényezők, amelyek befolyásolják és megnövelik a rák kialakulásának kockázatát.

E rövid bevezető után - mielőtt valaki azt hinné megváltozott a blog struktúrája és áttért rák prevenciós weblappá - lássuk melyek lesznek a ma bemutatandó weblapok.

A címből már lehet következtetni; 2 magyar nyelvű rák megelőzéssel, kezeléssel és utógondozással foglalkozó oldal kerül ma elemzésre.

Daganatok.hu - http://daganatok.hu/
Onkopszichológiai Online - http://onkopszichologia.bencium.eu/about/

Daganatok.hu

Nyelve: magyar


„A Daganatok.hu elsődleges célkitűzése, hogy a daganatos betegségben érintettek és családtagjaik számára tájékozódási lehetőséget nyújtson. Az oldal összeállításánál igyekeztünk minél áttekinthetőbb formában elérhetővé tenni a betegséggel kapcsolatos alapvető tudnivalókat valamint a friss híreket és interjúkat. Az alábbiakban a honlap tartalmáról és működéséről olvashat.

Állandó és megújuló tartalom

A tartalmi elemek több, jól elkülönülő csoportba sorolhatók.

·         Több oldalas, részletes, könyvszerű leírások olvashatók a különböző ráktípusokról, azok kezelési lehetőségeiről. Ezek az írások nagyrészt időtálló, évekig aktuális információkat tartalmaznak, de az orvostudomány fejlődésével időről-időre kiegészítésre szorulnak.
·         Egészségügyi ellátóhelyeket, szűrőállomásokat, civil szerveződéseket, egyéb, betegeket segítő szervezeteket tartalmazó adatbázisunk szintén hosszú távon nyújt hasznos segítséget. Előfordul, hogy egyes szolgáltatások elérhetősége változik az idők során, ezeket igyekszünk nyomon követni.
·         Az ajánlók, friss hírek, beszámolók és interjúk aktualitása eltérő lehet: esetenként hetes nagyságrendű (például egy rendezvényre vonatkozó felhívás), más esetben néhány hónap (például egy interjú a betegeket foglalkoztató kérdésekről, valamely betegségtípusról).

A portál tartalmi bővítésén munkálkodók törekszenek a szakmailag hiteles írások elkészítésére, így reményeik szerint a betegeken és hozzátartozóikon kívül a daganatos témakör iránt érdeklődők tágabb csoportja számára is hasznos információkkal szolgálhatnak.

Miről szólnak az írások?

A Magyarországon előforduló leggyakoribb ráktípusokról szóló leírások mellett közérthető, szakmailag korrekt információk olvashatók a diagnosztikus eljárásokról, a kezelés és fájdalomcsillapítás lehetőségeiről, a megelőzés módjairól és a szűrővizsgálatok szerepéről.
Folyamatosan figyelemmel kísérjük a hazai és külföldi híreket, hogy minden, a daganatos betegek életét érintő eseményről, változásról, újdonságról beszámolhassunk. Az oldalon csak megbízható forrásból származó, a betegek szempontjából valódi jelentőséggel bíró információkat közlünk. Az egyes betegségtípusokkal kapcsolatos legfrissebb tudnivalókról a terület elismert orvosaival készített interjúkban is számot adunk.
Külön rovatban foglalkozunk az egészséges étrend megelőző szerepével, illetve a daganatos betegek táplálkozásának speciális kérdésével.

Nyilvános előadás-sorozat és élő rádióműsor

Együttműködő partnereinkkel közös előadás-sorozatot tartunk illetve élő rádióműsort készítünk, melyekről a honlapon folyamatosan beszámolunk. A Rákbetegek Országos Szövetségével havonta közös rendezvényt tartunk a budapesti Parlament Café-ban. A 2004-ben indított tudományos ismeretterjesztő "előadásfolyamon" a kutatásban, gyógyításban, a daganatos betegek ellátásában dolgozó legavatottabb, legkiválóbb szakemberekkel találkozhatnak az érdeklődők. A résztvevők választ kaphatnak személyes kérdéseikre is, közös megbeszélés keretében. Az előadásokról részletes beszámolót készítünk. Az előadás-sorozat helyszíne a Parlament Café (Budapest, V. kerület, Kossuth tér 9/a.), időpontja minden hónap első szerdája, 17:00 óra. A beteg-orvos találkozók programjáról folyamatosan tájékozódni lehet Programajánlónkban és a Rákbetegek Országos Szövetségének szolgálatainál (központi telefonszám: 06 1 225-7768).
A Magyar Katolikus Rádióval havonta közös élő rádióműsorral jelentkezünk. Igyekszünk minden, a rákbetegeket érintő témát körüljárni, hogy összeállításaink, cikkeink mellett az olvasók élőszavas interjúkban is meghallgathassák a szakértők magyarázatait, véleményét minél több kérdésről. A minden hónap első péntekén, délután 13:30-kor jelentkező műsort az AM 810 kHz-es frekvencián követhetik nyomon az érdeklődők. Az adás ideje alatt várjuk a hallgatók kérdéseit is a 255 3333-as telefonszámon. A műsor szaktanácsadója és állandó meghívott vendége Dr. Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga elnöke, szerkesztő-műsorvezetője Lehotczky Zsuzsa. Az adások hanganyaga pár perces, rövid tartalmi összefoglalóval bevezetett részletekben meghallgatható a Daganatok.hu-n.

Írjon nekünk!

"Diagnózis után" című rovatunkban a betegeket és a hozzátartozókat is szeretnénk segíteni a betegséggel való szembesülés feldolgozásában illetve a rehabilitációban. Várjuk leveleiket az entortenetem@daganatok.hu címre, ha úgy érzik, szívesen megosztanák másokkal saját tapasztalataikat. E személyes történetek bemutatásán keresztül is igyekszünk segíteni az olvasókat, abban bízva, hogy ezekből sokat tanulhat, esetleg erőt is meríthet az, aki most találkozik a betegséggel.
"A hónap szakértője" rovatunkban havonta más-más téma elismert és hozzáértő képviselőit kérdezhetik olvasóink. A szakértők mindenki kérdésére válaszolnak - a válaszokat a hónap végén összegyűjtve, szerkesztett formában olvashatja minden érdeklődő. A kérdéseket a címlapon keresztül, a kiválasztott szakértőnek tehetik fel.
Aki összeállításainkban, cikkeink között nem talál segítséget saját problémájának megoldásához, továbbra is felteheti kérdéseit az orvos.valaszol@daganatok.hu címen. A gyakran felmerülő, sokakat érintő témákat mindenki számára elérhető írások formájában is feldolgozzuk.
Számos adatbázis-jellegű információ érhető el az oldalon, melyeket folyamatosan bővítünk és frissítünk. Amennyiben olyan intézményről vagy segítő szervezetről van tudomása, mely nem szerepel az oldalunkon, kérjük, jelezze a szerkesztoseg@daganatok.hu címen, hogy minél teljesebb szolgáltatást nyújthassunk.
A portálon szívesen adunk hírt daganatos betegségekkel kapcsolatos klubokról, társadalmi eseményekről, szakmai rendezvényekről. Ilyen esetben a szerkesztőt kell keresni a szerkesztoseg@daganatok.hu címen.

Szakmai háttér

A weblap tartalmának színvonalát garantálja, hogy az Országos Onkológiai Intézet folyamatos szakmai támogatást nyújt.

A szerzők

A honlapon olvasható hírek és interjúk döntő hányadát a Daganatok.hu szerkesztője, illetve felkért szerzők készítik.
A leíró jellegű szakmai tartalom fő része a honlap létrehozásában részt vevő orvosok munkája, melyet a szerkesztő a szakmai támogató segítségével folyamatosan aktualizál.
Esetenként sor kerülhet más médiákból átvett anyagok közlésére is, amennyiben azok a daganatos betegségekkel kapcsolatban alapvető fontosságú, megbízható információkat tartalmaznak.

Mitől működik a honlap?

Szakmai partnerünk, az Országos Onkológiai Intézet mellett a technikai feltételeket biztosító támogatók teszik lehetővé a honlap működését.
A portál további épüléséhez és a szolgáltatások körének bővüléséhez további támogatókra is szükség van, akik saját szakterületüknek megfelelően, lehetőségeikhez mérten hozzájárulnak a daganatos betegségben érintettek segítéséhez.
A Daganatok.hu céljai között szerepel, hogy minél több, a daganatos betegeket segítő, ellátásukban szerepet vállaló gyártó és kereskedő, szakmai és civil szervezet, kiadó, nyomtatott és on-line sajtótermék munkájában együttműködjön. Várjuk partnerek, támogatók jelentkezését a szerkesztoseg@daganatok.hu címen.
A portál célkitűzése egy szakmai hitelességen alapuló tájékoztató szolgálat működtetése. A szakterülethez nem kapcsolódó reklámok megjelenítésétől egyértelműen elzárkózunk. A daganatos betegségekkel és azok kezelésével kapcsolatos hirdetések megjelenítése mindig egyedi elbírálás és megállapodás keretében történhet. Elsődleges célunk ilyen esetekben is az, hogy a betegségben érintettek tájékoztatása minél teljesebb körű legyen.

Alapító munkatársak:

  • Dr. Baki Márta, onkológus főorvos, Budapest
  • Dr. Csonka Csaba, sebész főorvos, Ajka
  • Dr. Hoffmann Artúr, belgyógyász főorvos, Biromedicina Zrt
  • Dr. Kolbenheyer Erik, főorvos, Madentko Klinika Kft., Szombathely
  • Dr. Lapis Károly akadémikus, SE I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet
  • Dr. Mangel László, onkológus főorvos, Országos Onkológiai Intézet
  • Dr. Nagykálnai Tamás, onkológus főorvos, Főváros Önkormányzat Uzsoki utcai Oktató Kórháza
  • Dr. Schneider Tamás, onkológus főorvos, Országos Onkológiai Intézet
  • Dr. Szánthó András, nőgyógyászati onkológus, egyetemi docens, SE I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
  • Dr. Szentirmay Zoltán osztályvezető főorvos, Országos Onkológiai Intézet
  • Dr. Telekes András, onkológus főorvos, Országos Onkológiai Intézet

A honlap létrehozásában közreműködő további intézmények:
  • Országos Onkológiai Intézet, Kemoterápia A osztály
  • Medicina Könyvkiadó
  • Népszabadság - Gyógyász melléklet
  • Nemzeti Rákregiszter”[2]

Értékelés: 20/20
Ingyenesség: 5/5
Frissítés gyakorisága: 5/5
Egyéb szolgáltatások: 5/5
Használhatóság: 5/5


Onkopszichológia Online

Nyelve: magyar


Mi is az Onkopszichológia?

„Az elmúlt évtizedek fejlődésének köszönhetően megszületett új tudományág: az onkológia, a klinikai pszichológia, a pszichiátria és a szociológia közös gyermeke.”[3]

„Az Országos Onkológiai Intézetben 1988 óta klinikai szakpszichológusok is dolgoznak, együtt a betegekkel, a hozzátartozókkal és a szakemberekkel. Növekvő onkopszichológiai tapasztalataik alapján szerkesztik ezt a honlapot, és igyekeznek minél több élményt, tudnivalót, valamint speciális cselekvési lehetőséget megosztani az érdeklődőkkel.

Az onkopszichológia, ez a fiatal, új tudományterület elsősorban az onkológia, a klinikai pszichológia, a pszichiátria, a szociológia, és a rehabilitáció motivált szakembereinek folyamatos együttműködésével alakult ki. Klinikai tapasztalataik döntő részét a kivizsgálás, majd a kezelés alatt álló betegektől, valamint a rendszeres ellenőrzésben együttműködőktől és hozzátartozóiktól nyerik, és ma már az onkológiai munkacsoport fontos tagjainak tekintik őket is.

Az onkológiai betegek holisztikus szemléletű, korszerű, komplex terápiája és az ezzel egy időben történő rehabilitációja multidiszciplináris tevékenységgé bővítette az onkológiai team működését. Ma már sokan dolgoznak együtt: onkológusok, klinikai pszichológusok, pszichiáterek, szociális munkások, nővérek, asszisztensek, gyógytornászok, dietetikusok, logopédusok, gondozó lelkészek, önkéntesek, és mások. Hisznek abban, hogy a beteg — a hozzátartozó — és a szakemberekből álló csapat folyamatos munkája megerősíti és tovább bővíti a kedvező szemléletváltozást.”[4]

Értékelés: 14/20
Ingyenesség: 5/5
Frissítés gyakorisága: 3/5
Egyéb szolgáltatások: 1/5
Használhatóság: 5/5

/* */