2011. november 22., kedd

Laborlelet.hu



Nyelv: magyar, angol és latin

Rövid ismertető: „a Lab Tests Online honlap egy európai projekt részeként megjelenő (…) lakossági és szakmai adatbázis. A projekt célja: a résztvevő országok  nyelvén  közérthetően bemutatni az orvosi laboratóriumok
-         diagnosztikai tevékenységét,
-         az egyes vizsgálatok elvégzésének feltételeit,
-         az eredményekből levonható főbb következtetéseket.

A honlap elsősorban nem (egészségügyi) szakemberek részére készült, ezért nyelvezetében, megfogalmazásában igyekszik kerülni a szakzsargont és a speciális orvosi kifejezéseket.  Mindez nem jelenti azt, hogy tartalmában elfogadná a felszínességet, ezért a laikusok mellett az egészségügy különböző területein dolgozók, vagy pl. az orvostanhallgatók is találhatnak benne hasznos szakmai információkat.
A vizsgálatok leírásának alapját az Amerikai Klinikai Kémiai Társaság (American Association for Clinical Chemistry, AACC) által működtetett Labtestsonline.com honlapon található összeállítás képezi. Ez a tény - elsősorban a kiterjedt amerikai statisztikai, epidemiológiai adatok közzététele révén, - rányomja bélyegét a honlapra, noha a magyar szerkesztőbizottság törekedett az információk hazai adaptálására.

Olvassátok el a cikk többi részét a "További bejegyzések" linkre kattintva!



A magyarnyelvű fordításokat a laboratóriumi medicinában dolgozó, az egyes szakterületeken jártas szakemberek készítették, a szövegek ellenőrzését, javítását pedig nemzetközileg elismert, számos hazai és nemzetközi saját publikációval, tankönyvvel rendelkező szakmai lektorok végezték.

A honlap folyamatosan bővül, valamint állandó szerkesztés, módosítás alatt áll. Ennek oka, hogy a laboratóriumi medicina olyan dinamikusan fejlődő szakterület, amelynél gyakorlatilag soha nem mondható teljesnek egy adatbázis.”[1] A készítők azonban nem vártak a honlap megjelentetésével, hanem nyilvánosság tették az adatbázist.

A honlap létrehozását támogatták:

- Amerikai Klinikai Kémiai Társaság (American Association for Clinical Chemistry, AACC)
- Európai Diagnosztikumokat Gyártók Társasága (European Diagnostic Manufacturers Association, EDMA)
- Magyar In Vitro Diagnosztikai Társaság (Hungarian In Vitro Diagnostic Association, HIVDA),
- Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság (MLDT),
- Egészségügyi Minisztérium támogatásával készült.

Az oldal használata…

Rendkívül egyszerű. A portál jobb oldalán látható 3 mezőben - Laborvizsgálatok, Állapotok és betegségek, Szűrés - böngészhetünk (lásd 1-es ábra).

1. ábra - Forrás: http://kepfeltoltes.hu/111122/labtest01_www.kepfeltoltes.hu_.png


Laborvizsgálatok: ebben a mezőben keresgélve különböző laborban végzendő teszt vizsgálatokat ismerhetünk meg. Ez a mező elsősorban laboráns gyakornokoknak, ápolóknak ajánlható. A vérvizsgálatok után kapott referencialapok értékeit is megkereshetjük ebben a mezőben.
A Röviden fülnél az adott vizsgálatról kapunk egy nagyon rövid, pár soros összefoglalást. Kiindulási alapnak kiváló. A Vizsgálat címszó alatt hosszan, részletesen kifejtik; az adott teszt miképp zajlik, mit vizsgálnak. A Mintavétel címke magáért beszél; ebben a szakaszban a mintavételezés folyamatát írják le lépésről-lépésre. Az Általános kérdések mezőben a vizsgálattal - betegséggel - leggyakrabban összefüggő kérdéseket teszik fel és válaszolják meg. Kérdések fül: amennyiben valakinek további kérdései lenének, ezen a címen felveheti a kapcsolatot a portál szerkesztőivel, akik megpróbálnak választ adni. Kapcsolódó adatbázisok: a nevéből adódik, hogy itt a témába vágó adatbázis gyűjteményeket lelhetünk (idegen és magyar nyelven egyaránt).

2. kép - Forrás: http://kepfeltoltes.hu/111122/labtest02_www.kepfeltoltes.hu_.png


Állapotok és betegségek: mint neve is mutatja ez egy olyan mező, amelyben különböző betegségek vizsgálatával foglalkoznak a szerkesztők. Sokféle testi, szellemi állapotot mutatnak be. Találkozhatunk az Alkoholizmustól kezdve a HIV vírusig bezárólag rengeteg leírással. A legtöbb cikknél felhasznált forrásmunkákat is találunk. Így bibliográfia készítéshez vagy további kutatáshoz megfelelő forrás lehet.

Szűrés: ehhez nem szükséges túl sok kommentár. Az emberiség szűrővizsgálatait csoportosították ki témakörök szerint (mint pl. terhességi szűrővizsgálatok).

Kiknek ajánlott az oldal?

Orvos diagnosztikai laboráns hallgatóknak, ápolástant, orvostant valamint kisklinikumot hallgató diákoknak.

Vigyázat! Egy-két laborvizsgálat leírása esetlegesen elavult lehet (lásd. HPV).

Ha a korábban megszokott rendszer szerint pontoznám, méltánytalanul lehúznám, ezért a három legfontosabb tulajdonsága alapján pontozom.

Összesítés: 15/15
Ingyenesség: 5/5
Használhatóság: 5/5
Megbízhatóság: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */