2011. február 8., kedd

Humán anatómia - Nézzünk a "függöny" mögé!


A mai nap témája a az emberi test felépítésével foglalkozó tudományág: az anatómia lesz. Számtalan könyv és cikk látott napvilágot e témakörben, s én nem is kívánom szaporítani ezen dokumentumok számát.
Az ok, ami miatt a cikkírásnak neki fogtam az, hogy az egészségügyben tanuló hallgatóknak és a dolgozó tanároknak segítséget nyújtsak eligazodni ebben a témában. Olyan weboldalakat veszek górcső alá, amelyeket bárki hasznosan „lapozgathat”. Próbálok teljességre törekedni - már, ami az emberi testet illeti - és bemutatni az embert a csontoktól a legkisebb neuronig.

Vizsgált oldalak és elérésük:

eSkeletons

Nyelv: angol (böngészés) és latin (szakkifejezések)

A főemlősök (köztük az ember) csontszerkezetével foglalkozó oldal. Rendkívül interaktív, egyszerre tanul és szórakozik vele az ember. Igaz, hogy a lap leginkább az antropológusoknak hasznos, de bárki ismereteket meríthet belőle.
Az oldalt megnyitva azonnal szemünk elé tárul a tartalom. A header vagyis fejléc helyén interaktív sáv található. A sávban a legismertebb és legfejlettebb főemlősök csontszerkezete látható. Ha az egérkurzorral rámegyünk valamelyik csontvázra, akkor a lap alsó részén rövid összefoglaló jelenik meg az adott fajról. Az összefoglaló tartalmazza a faj fizikai jellemzőit és földrajzi előfordulását.
Ha rá is kattintunk a kiválasztott egyedre, a weboldal megnyitja a faj részletes csontszerkezetét. A leírás tartalmaz egy interaktív „csontkiválasztót”. A megadott csontra rákattintva előjönnek a részletek.
A Comparative Anatomy linkre kattintva átléphetünk böngésző funkcióba. Itt listából választhatjuk ki a keresett fajt és a vizsgálandó csontokat. A használata egyszerű és nagyon éles, nagyfelbontású képek állnak rendelkezésre.
A Taxonomic tree elérést biztosít a főemlősök evolúciós fájához. Rögtön 3 ághoz is: a félmajmok, valódi majmok és az emberfélék csoportjához.
Érdekesség még a Legend menüpont, ami az oldal jobb felső sarkában foglal helyet. Ezen a ponton a készítők összehasonlították az emberi és a csimpánz csontvázat, szemléltetve a különbségeket és az egyezéseket.

Anatomy.tv

Nyelv: angol

Ha ez az oldal teljesen ingyenes lenne, százöt százalék, hogy külön cikkben foglalkoznék vele. Ám mivel fizetős, így a kihasználható, sőt kihasználandó ingyenes részéről fogok szót ejteni.
A weblapnak találóan a .tv végződést adták. A portál ugyanis az emberi anatómia háromdimenziós, virtuális tévéjeként üzemel. Szinte a tökéletességig hasonló 3D-s animációkkal ismerkedhetünk meg az emberi test felépítésével. Az animációk egyben interaktívak is, mivel rétegről-rétegre lebonthatjuk, felépíthetjük a testet vagy a kijelölt szöveteket, szerveket, testrészeket.
Az oldal szerkesztői, készítői tisztában voltak azzal, hogy a szolgáltatásuk pazar, ám nem felejtkezve el a mondásról: „jó bornak is kell a cégér”, ők is adnak lehetőséget egy kis „kóstolóra”. A Free Trials menüpontra kattintva - egy egyszerű regisztráció után - 24 órán keresztül ingyen megnézhetjük az általunk a regisztráció alatt megadott témakör teljes anatómia csomagját. Fontos! Lehetőleg kerüljük a freemail-es, citromail-es e-maileket regisztrációkor. Előfordulhat, hogy nem érkezik meg az aktiváló üzenet.
Érdemes a 24 órás próba előtt megnézni a Demos menüpontban található videók egyikét. Ezekben a videókban röviden összefoglalják, hogy mit találunk a csomagokban, illetve útmutatást is adnak a kezelést illetően.

Az oldal használatához ki kell kapcsolni a böngészőkben a felugró ablakok tiltását, illetve engedélyezni kell a sütiket.

BoneLab & 3d Muscle Teacher

Az előző weboldalhoz kötődnek a BoneLab és a Muscle teacher nevű programok. Igen ezek programok, amiket a világ egyik (ha nem a) leginkább elismert 3D, virtualizációs cége készített. Ezzel a két programmal teljesen ingyen hozzájuthatunk olyan anatómia ismereteket tartalmazó interaktív anyagokhoz, amik az Anatomy.tv weblapon komoly dollárokba kerülnek.
Mint minden ez a két program is fizetős, ám a fejlesztő cég szolgáltat egy-egy demó változatot belőle, ami több mint elég a boldoguláshoz.

Elérésük:

A programok angol nyelvűek, de a szakkifejezések latinul vannak.

A program használata előtt ellenőrizzétek, hogy a legfrissebb grafikus illesztő programok futnak-e a gépeteken!

GetBodySmart

Nyelv: angol

Ez az oldal - a készítő szándéka szerint - prezentációja az emberi anatómiának. A weblap tartalmát olyan személy készítette, aki - saját elmondása szerint - több évtizede dolgozik az egészségügy terén. Az oldalon lefektetett tudás valóban szakszerű(nek látszik).
A GBS-en jelenleg 9 cikk érhető el. Ezek tartalmazzák az emberi anatómia vázlatos felépítését. Az oldalon fellelhető animációk kézzel rajzoltak, eredeti fényképeket vagy videókat nem találunk.

A 9 téma a következő:
  • Overview of human body systems – Az emberi test összefoglalója
  • Skeletal system – Csontváz szerkezetünk
  • Muscle tissue physiology – Izomszövet élettan
  • Muscular system – Izomrendszer
  • Nervous system – Idegrendszer
  • Circulatory (cardiovascular) system - Keringési (kardiovaszkuláris) rendszer
  • Respiratory system – Légzőrendszer
  • Urinary system – Kiválasztó rendszer
  • Histology – Szövettan

Ez a lap nem veheti fel a versenyt a több tízezer forintos anatómiai atlaszokkal, de ingyenes alternatívaként remekül szerepel. Ha épp nincs kéznél anatómia atlasz, ebből is megtudhatunk érdekes részleteket.

BBC Science, Human Body & Mind

Nyelv: angol

Ez az oldal a BBC Tudományos szekciójának aloldala. Rendkívül jó bizonyíték arra, hogy az anatómiát nem csak száraz lexikális tudásként lehet feldolgozni, hanem játékos szórakozással is. Bár alapvetően az emberi test felfedezése érdekes téma, az erről az oldalról elérhető interaktív „kirakós” játékok még inkább fokozzák az érdeklődést. A szórakozás mellett még tanulunk is a játékok segítségével.
Az egész oldal az Interactive Body játék köré van építve. Az Interactive Body egy olyan „kirakós”, mellyel úgy ismerkedhetünk meg a test anatómiai felépítésével, hogy a szerveket, csontokat, izomszöveteket elhelyezzük a test megfelelő területén. Ehhez segítséget nyújtanak az oldalon fellelhető ábrák és útmutatások. Ezeket az Other Subjects in the Body címszó alatt találjuk.
Azonban nemcsak a fizikai felépítésükről találhatunk érdekes információkat. A The Mind szekcióban az értelmünkről, az emberi értelem működéséről szerezhetünk információkat. Ez a szekció már csak azért is érdekes, mert rengeteg pszichológiai teszthez juthatunk hozzá. Letölteni ezeket nem lehet, de az oldalon ingyen használhatjuk. A tesztek többfélék, néhány példa ezek közül: Valódi a mosoly vagy hamis? Milyen a hozzáállásod: gazdag leszel-e vagy sem? Hogy működik az agyunk? Mennyire jó a memóriád? Stb.
Ezek a tesztek rendkívül szórakoztatóak és kicsit jobban megismerhetjük magunkat általuk. Az „igaz vagy hamis a mosoly” különösen jó, ha meg akarunk lepődni egyes dolgokon.
Ennél a szekciónál is adnak a szerkesztők segítséget az Other subjects in the Mind részben.

Minden apró részletet kiemelve írhatnék még erről az oldalról, de akkor jár mindenki a legjobban, ha saját maga fedezi fel a lehetőségeket. Annyi bizonyos; senki nem fog csalódni.

Mándi Barnabás: Anatómia – élettan

Nyelv: magyar

A végére maradt a leginkább hallgatóknak szóló weblap. Ezen a címen Mándi Barnabás Anatómia, élettan könyve alapján készített tananyagegység olvasható el. Lehet, hogy olvasóim egy része szintén ez alapján tanul. Ez nem baj, sőt bizonyosra veszem, hogy nagy könnyebbséget jelent majd nektek, ha a neten is elérhetitek a tanulmányokat.

Az oldalon a 547230110000000 OKJ számú Ápoló képzés során az Alapápolás modulban tanított 1.0/2324-06 „Az emberi test felépítése és működése” tananyagegység „Anatómia-élettan” tantárgy vázlatai tekinthetők meg.
A szerkesztő szerint még nincs a teljes tananyag feltöltve (az idegrendszer és az érzékszervek anatómiája-élettana teljes mértékben hiányzik) illetve néhány órai vázlat még szerkesztés alatt áll! Ugyanakkor folyamatosan frissíti a feltöltött anyagot.
A képanyag többsége úgy van elhelyezve, hogy arra kattintva egy újabb ablakban megnyílnak, s az eredeti méretben válnak láthatóvá. Ez megkönnyíti a képek mentését.

Beépített kereső nem áll rendelkezésre, kizárólag böngészni tudunk a tananyagok között.

Mindenkinek csak ajánlani tudom az oldalt, mivel vizsgákhoz, tanulmányokhoz tökéletesen alkalmazható. Képanyaga, írásmódja jól átlátható, értelmes rendezésű.

Ha tetszik a weboldal, tiszteld meg a készítőt azzal, hogy megköszönöd a létrehozását egy e-mailben!

Címe: fodor1957@yahoo.com

1 megjegyzés:

  1. Tisztelt Páll Zoltán!

    Nagy megtisztelésnek veszem, hogy az általam készített web-lapot ajánlotta az olvasóknak. Annál is inkább, mivel olyan oldalak között szerepel, amelyeket minden bizonnyal profi informatikusok szerkesztenek!

    Üdvözlettel: Fodor János

    VálaszTörlés

/* */