2011. május 14., szombat

A leggyakoribb internetes tévhitek és a valóság a tejről

Durva tévhitek terjednek a tejjel kapcsolatban a hazai weboldalakon, ennek ellenére azért még mindig átlagosan közel 70 liter tejet iszunk egy évben. Ez azonban kevés, a dietetikusok napi fél liter vagy ezzel egyenértékű tejtermék fogyasztását tanácsolják

Többek között internetes legendákat és tévhiteket lepleztek le a szakemberek egy csütörtöki, a tejivást népszerűsítő sajtótájékoztatón. A rendezvényen az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI), a Budapest Főváros Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve (egykori ÁNTSZ), a GfK Hungária Piackutató Intézet és a Tetra Pak Hungária Zrt. szakemberei vettek részt.
"Gyakorló orvosként elmondhatom, hogy az internetnek legalább annyi kára van, mint haszna" - mondta el dr. Szűcs Erzsébet egészségfejlesztő főorvos, és állítása alátámasztására népszerű online életmód és női magazinokból szemezgetett állításokat, amelyeket aztán meg is cáfolt. Íme, néhány tévhit a tejjel kapcsolatban az online médiából.

1 - Tévhit: a tej hizlal.
"A tej és tejtermékek fogyasztása erősen ellenjavallt a vaj kivételével. A testkontroll diéta szerint a tej nem alkalmas emberi fogyasztásra, szervezetünk képtelen ennek a megemésztésére" - írta két hónapja egy ismert online életmód magazin.
"A valóság azonban az, hogy tejfogyasztás és aktív életmód mellett nem hogy hízunk, hanem csökken a test zsírszövetállománya" - jelentette ki dr. Szűcs Erzsébet. A szakember szerint 2 deciliter 1,5 százalék zsírtartalmú tej energiatartalma mindössze 120 kcal, ami két nagyobb alma kalóriatartalmával egyenértékű. "Ráadásul egy korábbi, hat évig tartó klinikai vizsgálat azt is megállapította, hogy a testtömeg gyarapodásának két fontos kockázati tényezője a kevés alvás és az alacsony kalciumbevitel" - tette hozzá.
Miháldy Kinga, az OÉTI dietetikusa, cáfolta azt is, hogy szervezetünk nem képes a tejet megemészteni. Tény, hogy aki felnőttként csak elvétve fogyasztja, akadhatnak problémái megemésztésével, de aki rendszeresen iszik tejet, annak szervezete hozzászokott, így nincsenek a tejjel gondjai.

2 - Tévhit: a tej csontritkulást okoz.
"...a tehéntej emésztéséhez sok kalciumra van szükség, így épp a fordított hatást érjük el a tejfogyasztással, jobb híján a csontjainkból vonja ki azt a szervezet. Innen nézve talán nem meglepő, hogy a legnagyobb tejtermék-fogyasztó országokban a legmagasabb a csontritkulás aránya" - írta egy népszerű online női magazin tavaly szeptemberben.
A valóság azonban az, hogy a tejben található kalcium segít a csontritkulás megelőzésében. "A tej ideális kalciumforrás, mert benne optimális és jól emészthető formában van jelen fehérje, tejzsír, D-vitamin, foszfor, egyéb vitaminok és ásványi anyagok" - mondta dr. Szűcs Erzsébet. A tej tehát ideális közeg, hogy a benne lévő kalcium felszívódjon, és beépüljön csontjainkba. Ezt támasztja alá az a 2002-es kutatás, amely azt találta, hogy a tejivó gyerekek magasabbra nőttek, nagyobb volt a csonttömegük és a csontok ásványianyag-tartalma.
A napi szükséges 1000-1200 mg kalcium bevitelére a szakemberek a tej mellett zsírszegény sajtok fogyasztását ajánlják.

3 - Tévhit: a tej elősegíti a rák kialakulását.
"A tej maga nem okoz rákot, de elősegíti olyan környezet megjelenését a szervezetben, ami a rákos sejtek kialakulásának kedvez" - írta tavaly decemberben egy cukorbetegeknek szóló portál.
"A valóság viszont az, hogy a rendszeres tejfogyasztás csökkenti bizonyos felnőttkori daganatos megbetegedések kockázatát, különösen a vastag - és végbélrák kockázatát" - cáfolt dr. Szűcs Erzsébet.
A daganatos megbetegedések elleni védelemben többek között szerepet játszik a tej kalcium, D-vitamin, konjugált linolsav, mirisztinsav és vajsav tartalma. De a szakemberek a védőhatás miatt a tej mellett javasolják az ásványi anyagokban rendkívül gazdag tejsavót is, amelynek itthon az elmúlt évtizedekben nem volt jó sajtója, míg Nyugat-Európában ma már egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

4 - Tévhit: a tej szív- és érrendszeri betegségeket okoz.
"A felnőttek esetében ízületi gyulladás, szív-érrendszeri betegségek, arc- és homloküreg gyulladás, valamint a lymphoma és a rák kialakulásának elősegítése áll a bűnlajstromon" - írta tavaly szeptemberben egy ismert online női magazin.
Ezzel szemben egy 22 éven át tartó japán vizsgálat azt találta, hogy a rendszeresen tejet ivóknál 50 százalékkal kevesebb agyvérzés történt. Egy 2002-es magyar kutatás szerint a tejben lévő szfingolipid növeli a HDL-koleszterin (védő) szintet, ami a konjugált linolsavval (CLA) együtt csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
"Azt is tudjuk, hogy a kalcium a tejfehérjékkel együtt, illetve a magnézium és a kálium csökkentik a vérnyomást, a tejben lévő D-vitamin pedig gátolja az érszűkületek kialakulását" - tette hozzá a főorvos.


Milyen tejet fogyasszunk és mennyit?

A szakemberek napi fél liter tejet vagy ezzel egyenértékű tejtermék napi fogyasztását ajánlják. "Én a 1,5 százalék zsírtartalmú tejeket javasolnám, de ha valakinek legyengült a szervezete, szóba jöhetnek a nagy, 3,5 százalék zsírtartalmú tejek is" - mondta dr. Szűcs Erzsébet.
A főorvos a friss, házi, nyers tejet fejés után egy órával még ajánlja fogyasztásra, vásárolni viszont csak akkor, ha megbízható információink vannak az állatállományról. A házi, friss tejek hőkezelése elengedhetetlen, mert betegséget okozó mikroorganizmusokat tartalmazhatnak (tehát ezeket fel kell forralni).
"Tévhit az is, hogy a tartós, UHT vagy ESL-tejek tartósítószerrel készülnének" - mondta el Miháldy Kinga, az OÉTI dietetikusa. Már csak azért sem lehet ezekben a tejekben más, mint tej, mert kormányrendelet írja elő, hogy a tej kifejezés csak olyan terméken használható, amelyhez nem adtak hozzá, és nem is vontak ki belőle semmilyen összetevőt. Így a definíció szerint nem tej a "tej tartalmú ital", a "reggeli ital", a "milk drink" vagy a "tejital". Ezek a tej mellett elsősorban tejsavót tartalmaznak - ami egészségre nem káros.
Felesleges távoltartással kezelni az UHT-tejeket amiatt is, hogy nem savanyodnak meg. Ennek oka a hőkezelési eljárás, amely során a tejet olyan hőfokra hevítik, majd hirtelen lehűtik, hogy az élő mikroorganizmusok mind elpusztulnak. Mikroorganizmusok hiányában pedig nem tud a tej megsavanyodni. A pasztörizált tejek azért savanyodnak, mert a hőkezelés után még maradnak élő baktériumok a tejben.

Forrás: ORIGO

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */