2012. május 15., kedd

Ki a napra (csak süssön)!

Amerikai kutatók szerint ha hetente háromszor 15 percet töltünk a napon, akkor a bőr már elég D-vitamint termel az egész évre. Számos vizsgálat során emberek ezreit figyelték meg és jutottak arra a következtetésre, hogy a nagyobb D-vitamin mennyiség csökkenti a rák kialakulásának esélyeit.

Tények a napfénnyel kapcsolatban:
  • Egyes kísérletek során az orvosok vérmintákat is vettek a vitamin szintjének lemérésére, mely további pozitívumokat adott az eredményeknek.
  • A labor és állatvizsgálat azt mutatták, hogy a D-vitamin elfojtja az abnormális sejtnövekedést, segíti a sejthalált, amikor kell és elpusztítja a tumorokat tápláló vérereket. A rák sokkal hétköznapibb az idősebb embereknél, ráadásul az ő bőrük kevesebb D-vitamint is állít elő.
  • A feketéknél nagyobb a rák kialakulásának veszélye, mivel bőrük több pigmentet tartalmaz, így kevesebb D-vitamint termel. A D-vitamin csapdába esik a zsírban, így az elhízott embernél a vitamin szintje a vérben alacsonyabb. Emellett nagyobb esélyük is van a rák kialakulására.
  • A cukorbetegek szintén hajlamosak a rákra, sérült veséiknek pedig gondot okoz a D-vitamin olyan alakba történő konvertálása, amit a szervezet fel tud használni.
  • A Föld északi területein élő embereknek nagyobb esélyük van a rák kialakulására, mint azoknak, akiket sokkal több napfény ér egy évben.
A cikk még folytatódik. Kattints a További bejegyzések linkre!
Ha sikerül ezt a nézetet alátámasztani, azzal az egészségügy egyik legalapvetőbb hiedelme dőlhet meg, mégpedig az, hogy az embernek a napra kimenve be kell magát kennie napvédővel. A kutatók szerint ez az eljárás sokkal több rákos esetet válthat ki, mint amennyit megakadályoz.

A D-vitamin beceneve "napfény vitamin, mivel a bőr ultraviola sugarakból állítja azt elő. A napvédő krémek viszont blokkolják a vitamin előállítását, ám a bőrgyógyászok szerint mégis szükség van rájuk, mert ezek a kencék védenek a bőrrák ellen.

Egyes kutatók azonban most megkérdőjelezik ezt a hiedelmet. Ennek oka, hogy a D-vitamin egyre nagyobb mértékben tűnik fontosnak számos rákfajta kialakulásának megelőzésében. Az elmúlt három hónapban négy külön tanulmány során figyelték meg, hogy a vitamin segíti a limfóma és a prosztata-, tüdő-, valamint a bőrrák kialakulásának megakadályozásában.

Nagyon sokan nem szednek elég D-vitamint. Bevitele igen nehéz csak az élelmiszer és a tej segítségével, a kiegészítők szedése pedig nem mindig egészséges. A kutatók legújabb megfigyelésének lényege, hogy a túl sok napfény bőrrákhoz vezet, ami néha végzetes, a túl kevés napfény azonban még rosszabb a szervezet számára. Ugyanakkor senki nem azt sugallja azonban ezzel, hogy az ember hagyja magát megpörkölődni a napon. Ám számos kutató szerint a biztonságos napozás - legalább 15 perc napvédő nélkül - nemcsak, hogy lehetséges, hanem szükséges is az egészséghez.

Dr. Edward Giovannucci a Harvard kutatója szerint a D-vitamin segít a bőrrák okozta halálesetek megelőzésében. A kutató szerint a D-vitamin rendkívül sok előnnyel és pozitív hatással rendelkezik. A dilemma még mindig az, hogy mekkora D-vitamin mennyiségre van szükség és melyik bevitelének legmegfelelőbb módja. Ugyanis a jelek szerint egyetlen forrás sem ideálig. Még a napfény is kérdéses, hiszen a mennyiség függ az évszak, a napszak, a lakóhely, a bőrszín és még számos más egyéb tényező meglétén.

A kutatók szerint nem a napozást kellene túlzásba vinni, a legjobb lenne, ha minél több D-vitamint tudnának táplálékkal bevinni az emberek. Ez azonban korántsem egyszerű. A D-vitamin természetes módon a lazacban, tonhalban és egyéb, olajos halakban fordul elő, és rutinszerűen adagolják a tejhez is. Ugyanakkor a táplálék igen kevés D-vitaminért felelős.

A kiegészítők tartalmazzák a vitamint, ám legtöbbjük annak régebbi formáját - D-2 - alkalmazzák, mely kevésbé hatásos, mint a D-3. A multivitaminok tipikusan csak egy kis D-2 mennyiséget és A-vitamint is tartalmaznak, mely utóbbi a D-vitamin számos jótékony hatását kioltja. Emellett a tabletták egyáltalán nem emelik a D-vitamin szintjét. A kutatók szerint az egyik legjobb megoldás az lenne, ha 50 éves korig a napi mennyiséget 200 nemzetközi egységre kellene emelni, 50-70 év között 400-ra és 70 év felett 600-ra.

Számos kutató véli úgy, hogy a felnőttek számára a napi mennyiség 1000 nemzetközi egység lehetne. Giovannuci kutatásai szerint akár 1500 NE is lehetne a bevitt mennyiség, mellyel már jelentősen megfékezhető lenne a rák. Azt, hogy a D-vitamin mindezt hogyan végzi, még tanulmányozás alatt van, ám számos oka van annak, hogy a kutatók szerint a vitamin jó a rákra.

A rövid téli napok alatt a napsugarak túl ferde szögben érkeznek ahhoz, hogy a bőrt D-vitamin előállítására sarkallják. Ezért a táplálkozási szakértők szerint ilyenkor nagyon fontos a D-3 vitamin kiegészítők szedése. Ám a túlzott tablettaszedés viszont káros kalcium lerakódásokat okozhat a szervezetben. Másfelől a napfényből érkező D-vitaminnak nincsenek ilyen korlátai. Majdhogynem lehetetlen túladagolni azt. Ugyanakkor viszont bőrrák alakulhat ki. Ez az a pont ahol a bőrgyógyászok és a kutatók erőfeszítései találkoznak.

30 évvel ezelőtt Dr. Michael Holick kutató résztvett a D-vitamin működésének felfedezésében. Tavaly még endokrinológus, táplálkozás szakértő, és cukorbetegséggel foglalkozó kutató volt. Aztán kiadta könyvét "Az UV előny" címmel, melyben arra ösztönzi az ermbereket, hogy minél többet napozzanak a D-vitamin mennyisége miatt.

A bőrrák csak ritkán végzetes. Leghalálosabb formája, a melanóma. A bőrrák több mint 1 millió jóindulatúbb formája is előfordulhat az embernél, és ezek azok, melyek a krónikus, vagy hosszabb idejű barnasághoz köthetőek. Az ismétlődő leégések - főleg gyerekkorban és a vörös hajúak között - kapcsolhatóak a melanómához, ám egyelőre nincsen hihető tudományos bizonyíték arra, hogy a mérsékelt napozás is ilyen következményekkel járna.

Egyesek azon gondolkodnak, hogy a D-vitamin is lehet-e olyan hatásos, mint a folát - a folsav egyik formája. Korábban azt gondolták, hogy nagy mennyiségben történő bevitele nagyon fontos a terhes nők számára, hogy megelőzzék a születési rendellenességeket. Amikor azonban élelmiszergyártók 1998-ban extra folátot kezdtek adni a liszthez, a szívbetegségek, szélütések, vérnyomásos esetek, vastagbélrákok és a csontritkulás aránya csökkent, ami azt sugallta, hogy az emberek nem vettek magukhoz elég folsavat.

Jelenleg legalább egy tucat főbb vizsgálatsorozat zajlik a világon, melyek célja a D-vitamin rákmegelőző képességeinek tesztelése. Dr. Peter Greenwald kutató szerint több olyan kutatás is van, melyek az ilyen betegségek kezelésében a D-vitamin hatékonyságát vizsgálják, két tanulmány már biztató eredményeket ért el prosztata- és tüdőrák esetén.

Ami a napfényt illeti a szakértők mérsékelt napozást ajánlanak addig, míg nincsenek meg a végleges eredmények. A bőr tudja kezelni a napfényt, mint ahogy a máj az alkoholt, ugyanakkor, mint tudjuk egy pohár bor a vacsora mellé nem ugyanaz mint naponta négy üveg.

(Forrás: MSNBC /Híradó)
 
dtimmun.com nyomán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */