2012. június 28., csütörtök

Fájdalomcsillapítás pirulák nélkül

A krónikus fájdalom csillapítása összetett feladat, jobbára csak többféle megközelítés segít. Természetesen kövessük az orvos utasításait ezen a téren is, de magunk is kísérletezhetünk azzal, mi válik be nekünk a legjobban. Az alábbiakban ehhez nyújtunk segítséget.

A cikk további részéhez kattintsatok a "További bejegyzések" linkre!

 
Meleg vagy hideg borogatás

A duzzadt és fájdalmas ízületnek, izomnak jól esik a jeges borogatás, van, akinek azonban a meleg használ, megint mások a kettő kombinációjára esküsznek. Alapvető, hogy a sérülés utáni első 48 órában mindig jeges borogatást alkalmazzunk, soha se meleget. Óvakodjunk attól, hogy a jégzacskó vagy jégakku közvetlenül érintkezzék a bőrrel, használjunk papír- vagy textil törülközőt.

Mélylégzés

A mélylégzés-gyakorlatok nemcsak a fájdalmat kísérő stresszt enyhítik, de magát a fájdalmat is csökkenthetik. A mélylégzés sürgősségi fájdalomcsillapításnak is kiváló, de még jobb, ha napi rítus válik belőle.


Meditáció

Vizsgálatok bizonyítják, hogy a tudatos odafigyeléssel meditálók kevésbé érzékenyek a fájdalomra, krónikus bántalom esetén csökken a fájdalomszintjük. Ennek oka az lehet, hogy a meditáció hatására fájdalomcsillapító anyagok termelődnek az agyban.

Kognitív viselkedésterápia

Vizsgálatok szerint a kognitív viselkedésterápiában résztvevők derűlátóbbak, és jobban bíznak saját fájdalomcsillapítási képességeikben. Szakképzett pszichológus segítségét kérjük, ha ehhez a módszerhez akarunk folyamodni.

Tajcsi vagy jóga

A meditatív testedzés két keleti formája növeli az erőnlétet, hajlékonyságot és fokozza a lelki nyugalmat. Vizsgálatok szerint mindkettő gyakorlásával csökkenthető az ízületi és a fibromyalgiás fájdalom, valamint a krónikus derékfájás és a stressz, javul az életminőség.

Hipnózis

A hipnózis (hipnoterápia) fogékonnyá teszi az embert a segítő szándékú iránymutatásra. Segítségével lehet fogyni, leszokni a dohányzásról és fokozni a sportteljesítményt, és egyesek szerint a hipnózis segít a fájdalom kezelésében is. Csak szakember végezheti.

Forrás: Informed 
2012-06-28-án

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */