2011. április 20., szerda

Az Európai Unió Közegészségügyi Adatbázisai és Statisztikái - 5. rész


Az Európai Bizottság betegségekkel szembeni fellépése

Fertőző betegségek: „Az elmúlt évtizedek során az Európai Unió országai a betegségek kezelése és a megelőzés területén sikerrel vették fel a harcot a fertőző betegségekkel. A fertőzéses megbetegedések arányát sikerült csökkenteni vagy stabilizálni, és az Európai Unió országaiban a halálesetek többségét ma már többnyire olyan nem-fertőző betegségek okozzák, mint a rák vagy a szívroham. A mikroorganizmusok azonban alkalmazkodóképesek, ezért új és újonnan megjelenő fertőzésekkel kell számolni; ilyen volt például az 1980-as években a HIV/AIDS, az 1990-es években a Creutzfeldt-Jakob betegség új variánsainak, illetve 2003-ban a SARS és az influenza világjárvány megjelenése. A fentieken kívül más kihívásokkal, például a mikroorganizmusok antibiotikumokkal szembeni rezisztenciájával is szembe kell nézni.
1999 óta működik az Európai Unióban a fertőző betegségek járványügyi felügyeleti és ellenőrzési hálózata English A hálózat elsősorban a következő célokat szolgálja:
  • a fertőző betegségek felügyelete
  • korai figyelmeztetés és az intézkedések összehangolása”[1]
Van ADATBÁZIS elérés.

Elnevezése: Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ.
Nyelve: angol
„Az ECDC-t 2005-ben hozták létre abból a célból, hogy a fertőző betegségek által az emberi egészséget fenyegető, fennálló és újonnan megjelenő veszélyek kockázatának megállapítása és értékelése révén segítse az Európai Unió tevékenységét.”[2]

További ADATBÁZIS érhető el a Betegségek fülre kattintva. Itt az EU-ban és a világon valaha regisztrált betegségekről, gyógyításukról (vagy, ha jelenleg nem ismert gyógymódja) illetve megelőzésükről, kezelésükről olvashatunk.
Nyelve: a böngésző nyelve magyar, a leírásoké többségében angol
A Pályázatok fülre kattintva, a 2005 óta kiírt és elnyert pályázatokról és eredményeikről olvashatunk.

Védőoltások: a vakcinák előnyeiről, felhasználásáról, az uniós szabványelvekről találunk itt információkat, leírásokat. ADATBÁZIS elérések vannak, az EMA és a ECDC van itt is jelölve.
Súlyos és krónikus betegségek: „A súlyos és krónikus betegségek – azon betegségek, amelyek 100 000 emberből legalább 50-et érintenek – okozzák az Európai Unióban a halálesetek 86%-át. súlyos és krónikus betegségek közé tartoznak a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák, mentális egészségügyi problémák, a cukorbetegség, a krónikus légzőszervi megbetegedések és az izom- és csontrendszeri betegségek. Mivel e betegségek közös kockázati tényezőkre vezethetők vissza, sok közülük elkerülhető lenne. Ezenkívül a hatékony kezeléshez való egyenlőbb hozzáférés mind szélesebb körben való biztosítása az Európai Unóban jelentős mértékben javítaná az Európai unió országainak egészségügyi és gazdasági helyzetét.”[3]

Ritka betegségek: „A ritka betegségek olyan – többségében öröklött – betegségek, melyek életveszélyesek, vagy maradandó károsodást okoznak, és annyira kevés embert érintenek, hogy egyesített erőfeszítésekre van szükség:
  • a megbetegedések számának csökkentéséhez,
  • az újszülöttek és a kisgyermekek elhalálozásának megelőzéséhez,
  • a betegek életminőségének és társadalmi-gazdasági potenciáljainak megőrzéséhez.
Az uniós országokban azokat a megbetegedéseket hívjuk ritka betegségnek amelyek 10 000 emberből ötnél kevesebbet érintenek. Ez a szám alacsonynak tűnhet, ám az EU 27 tagállamára kivetítve körülbelül 246 000 személyt jelent. A legtöbb beteg olyan még ritkább betegségben szenved, amely 100 000 emberből legfeljebb egyet érint.
Becslések szerint az Európai Unióban jelenleg a lakosság 6–8%-a (azaz 27–36 millió ember) szenved az 5–8000 különböző ritka betegség valamelyikében.”[4]
Az EU elősegíti a korlátozott és jelenleg az egyes uniós tagállamok között szétaprózódott erőforrások egyesítését. A közös fellépés segítségével a különböző tagállamokban élő betegek és a szakemberek megoszthatják egymással a szaktudást és az információkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */