2011. június 13., hétfő

Stroke - a Magyar Stroke Társaság hivatalos honlapja

A Stroke világszerte vezető helyet tölt be a morbiditási és halálozási okok listáján. A stroke Európában egyre nagyobb számban okozója a demográfiai és egészségügyi elváltozásoknak. Évente sok ezer ember hal bele vagy lesz örök életére rokkant. Pedig a stroke elkerülhető lenne, ha odafigyelünk egy, s más dologra.

Mai elemzésem témája egy stroke-kal foglalkozó weboldal és adatbázis lesz.

A Magyar Stroke Társaság weboldala


Nyelve: magyar

Típusa: híroldal és adatbázis

A stroke-ot (szélütést, gutaütést) kapott betegek ellátása, a betegség kezelése több orvosi szakterület együttes feladata: részt vesznek benne neurológusok, belgyógyászok, idegsebészek, érsebészek, családorvosok és a rehabilitáció területén működő szakemberek s emellett alkalmanként más szakágazatok képviselői is. A különböző szakterületek képviselőinek összehozása, a párbeszéd kialakítása és ezáltal a betegek ellátásának javítása az egyik legfőbb célja és feladata az 1992-ben megalakult Magyar Stroke Társaságnak.
A Társaság megalakításának egyik fő célja volt a stroke kezelésében résztvevő szakemberek és szakterületek összefogása, a stroke, mint interdiszciplináris betegség kezelésének fejlesztése, javítása. A Társaság másik célkitűzése magas színvonalú szakmai programok összeállítása, amelyek magukban foglalnak továbbképzéseket, tudományos konferenciákat és üléseket. Ezek közé tartozik az évente megrendezésre kerülő országos konferencia.

Az oldal felépítése egyszerű és jól átlátható. A fejléc alatt elhelyezkedő menüsorból minden fontos információt elérhetünk. Érdemes végig böngészni a menüpontokat, mivel lenyíló menükkel van dolgunk, s a főcímek alapján nem biztos, hogy minden fontos elemet azonnal kiszúrunk.

Ez a menüpont a Betegeknek és családtagjaiknak szól. Azoknak, akik már átestek rajta, vagy még csak a kezdő jeleit vélik felfedezni magukon.
Kiemelendő a Vészhelyzetben almenüpont, mivel ebben három gyors módszert sorolnak fel, amellyel kiszűrhető, ha valaki agyvérzést kapott vagy kaphatott.
A Stroke Nap menüpontban a 2008, 2009, 2010, 2011-es Stroke Nap programját olvashatjuk el, valamint ihletet meríthetünk a felhívások plakátjaiból.
A Stroke Kampányok menüpontból a Magyar Stroke Társaság 2009-es, 2010-es kampányáról találunk tudnivalókat. Elsősorban egy szép hosszúra sikeredett bemutatót, összefoglalót. Ha a lap aljára ugrunk, ott további érdekességeket találhatunk a kampányokról: sajtóközlemény, betegtájékoztató, szpotok, kreatívok, megjelenések.
A Civil szervezetek részben magyarországi segítő és felvilágosító, szűrő tevékenységet folytató szervezetek elérhetőségeit és bemutatkozásait találjuk. Lásd: Afázia Egyesület.
A Stroke Centrumok fülben a magyarországi gyógyító- és kezelőhelyeket találhatjuk meg megyék szerinti sorrendben. A központokat kiválaszthatjuk listáról vagy a lap tetején fellehető Magyarország térképre kattintva.

Rólunk: 
  • Hírek,
  • A Társaságról,
  • Sajtófigyelő,
  • Súgó,
  • Web-térkép,
  • Jognyilatkozat és adatkezelés
Ebben a menüpontban a Hírek rész érdemel kiemelkedő figyelmet. A szekció magáért beszél, itt friss híreket olvashatunk, a stroke-kal, mint betegséggel, illetve a társaság életével, működésével kapcsolatban. Érdemes végig böngészni az archívumot, sok hasznos dologra rá lehet így bukkanni.
Fontos még a Sajtófigyelő szolgáltatás. Itt a magyarországi híroldalakról, tudományos oldalakról, napi-, heti- és havi magazinokból, tévéadásokban elhangzott tudnivalókról gyűjtik össze a lehető legteljesebb mértékben a stroke-kal kapcsolatos információkat.

Orvosoknak:
  • Tagság – az én MST-m,
  • Vascularis Neurologia folyóirat,
  • Stroke Guideline,
  • Távoktatás – Akut stroke kezelés,
  • Stroke Centrumok,
  • Pályázatok – továbbképzések,
  • MST e-Hírlevél Archívum,
  • Linkek
Ebből a menüpontból érdemben fontosak:

Vascularis Neurologia folyóirat. A szerkesztési elképzelésnek megfelelően, mind az alapkutatás, mind a klinikum képviselői megjelenéshez jutnak a lapban. Rövid esetismertetésekkel, könyv- és cikkreferálásokkal találkozni a lap hasábjain. A szaklap teret ad azoknak a szakmát érintő egészségpolitikai kérdéseknek, amelyek széleskörű érdeklődésre, közös vélemény kialakítására, állásfoglalásokra adnak lehetőséget. Így például a vascularis neurologus ráépített szakorvosi képesítés ügyével, minden stroke-részleg lízis végzésére való akkreditálásának kérdésével.
A cikkek lapszámonként tekinthetők meg. Regisztráció nélkül csak a megjelent cikkek címét, szerzőit és összefoglalását olvashatjuk el. Amennyiben MST tagunk vagyunk (regisztráljuk magunkat); a teljes cikket is megtekinthetjük és le is tölthetjük PDF formátumban.
FONTOS! A teljes cikkek a nyomtatott változat megjelenését követő 6 hónap elteltével, felhasználói adatokkal történt bejelentkezés után érhetőek el elektronikus formátumban.

Stroke Guideline. Dokumentum adatbázis, amely a Stroke világában segíti az eligazodást. Ajánlott minden, e témában kutató felhasználónak. A dokumentumok regisztráció nélkül, ingyenesen elolvashatóak vagy letölthetőek.

Távoktatás – Akut stroke kezelés. Ebben a szekcióban egy 2010-es távoktatási lehetőségről olvashatunk. Érdekes lehet egyszer átfutni, sajnos a tananyagba nem tekinthetünk bele. 2011-es indításáról jelenleg nem tudni semmit.

MST e-Hírlevél Archívum. Azt találhatjuk itt, amit a neve is mutat. Az archívum csak regisztrációt követően érhető el.

A Linkek menüpontban hasznos oldalak elérését találjuk. Érdemes végig nézni; sok hasznos magyar híroldalra és adatbázisra mutatnak a linkek.

Kongresszusok. Ez a szekció kiemelt szerepet kapott. Külön főmenüből érhetjük el a MST által rendezett kongresszus leírásait. 2009-ben rendeztek először konferenciát, azóta minden évben megtartják a maguk gyűlését. 2011-ben még nem került rá sor, mivel szeptember végén, október elején kerül majd megrendezésre. A kongresszusról minden hasznos és fontos információt megtalálunk ebben a menüpontban.

Dokumentumok. Na itt aztán rengeteg, rengeteg dokumentumhoz férhetünk hozzá. Természetesen mindegyik valamilyen módon kapcsolatban áll a stroke-kal.
8 témakörben kereshetünk. 1 – Általános, 2 - Szakmai információk, 3 - Rendezvény információk, 4 - MST e-Hírlevelek, 5 - Stroke Guideline, 6 - Stroke Nap, 7 - Stroke Kampány, 8 - Boehringer Ingelheim

Mindegyik témakörben találunk hasznos információkat. Sajnos nem mindegyik szekció érhető el ingyenesen, regisztráció nélkül. Szerencsénk, hogy a Stroke Guideline részt elérhetővé tették bárki számára. Egy ilyen alapítvány és oldal - mint a MST – főképp a megelőzésre és a gyors reakcióra fekteti a hangsúlyt, így tényleg célszerű volt ezt a szekciót nyílttá tenni.

Fontos! A dokumentum menüpont alján található a régebbi archivált dokumentumok elérését biztosító link. Érdemes ezt is átböngészni, mert szintén hasznos információkat kaphatunk.

Néhány tipp a dokumentumok megnyitásához, olvasásához:

A dokumentumok az alábbi szempontok szerint rendezhetőek, ha a táblázat fejlécében található kis nyilakra kattintunk:
  • a publikálás dátuma (alapértelmezett rendezés: a legfrissebb dokumentum található legfelül)
  • a dokumentum neve (ABC-sorrend)
  • a file kiterjesztése (doc, ppt, xls stb.)
  • a file mérete

A dokumentumok megtekintéséhez több lehetőség közül is választhatunk.
  • Ezen az oldalon belül nyithatjuk meg a dokumentumot, ha a nevére, vagy a név mellett lévő kis lefelé mutató nyílra kattintunk.
  • Új ablakban nyithatjuk meg a dokumentumot, ha a neve előtt álló kis ikonra kattintunk.
  • A DOC, PPT, RTF, ZIP, PDF, XLS stb. dokumentumokat letölthetjük saját gépünkre, ha JOBB egérgombbal a dokumentum neve mögötti oszlopban levő file-típust szimbolizáló kis ikonra kattintunk. Ezt követően válasszuk a "Mentés másként" parancsot ("Save Target As").
Összegzés

Az MST oldala nagyon informatív. Rengeteg adatot találhatunk a stroke-ról. Megelőzést, felismerést, gyógyítást tekintve. A weblap híroldalként és adatbázisként is üzemel, érdemes minden előnyét kihasználni. Egyes szekciókhoz regisztráció szükséges, ám az ingyenes részek miatt is megéri használni.

Értékelés: 19/25
Ingyenesség: 4/5
Frissítés gyakorisága: 5/5
Egyéb szolgáltatások: 3/5
Elérhető folyóiratok száma: 2/5
Használhatóság: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */