2011. augusztus 23., kedd

Összefoglaló a nyár fontosabb honlapjairól

Hamarosan kezdődik az új 2011/2012-es szemeszter. Ezért röviden összefoglalom a nyáron elemzett fontosabb honlapokat, amelyeket érdemes lesz használni az új félévben.

Ápolástani és klinikumi segédanyagok 

Elérése a blogon: Ápolástani és klinikumi segedanyagok 

Rövid ismertetője: a mai témánk az ápolástan és klinikum lesz. Hosszú ideje próbáltam már egy igazán jól használható, magyar nyelvű forrást találni ebben a témában. Azonban meglepetésre kevés az ápolástannal és klinikummal foglalkozó weboldalak száma. Külföldről tudunk mondani példákat (Lásd Nursing Times Online, melyet az év elején elemeztem blogom hasábjain), de itthonról nehezen lehet hasonlóan felépített és használható oldalt említeni. 

A napokban azonban sikerült felfedeznem Fodor János (az ő Anatómia oldala ismerős lehet) Ápolástannal  és klinikummal foglalkozó weboldalát, mely végre megtörte a jeget. Az oldal használata javasolt mindazoknak, akiket érdekel az ápolástan vagy épp ezt tanulják középiskolában, főiskolán, egyetemen. Igaz az oldal még fejlesztés alatt áll, de így is rengeteg anyagot tartalmaz. Mivel a segédanyagok eléggé elszórtan vannak feldolgozva, ezért kigyűjtöttem a már kész témaköröket.


WeBBeteg.hu egészségügyi portál 


Elérése a blogon: WeBBeteg - egészségügyi portál 

Rövid ismertetője: „a WEBBeteg portál elsődlegesen azzal a céllal jött létre, hogy teljes körű és szakmailag hiteles információval szolgáljon betegek és a betegséget megelőzni akaró emberek számára; felhívja a figyelmet az egészségtudatos magatartásra; fórumot teremtsen az egészségügyi problémákkal küzdő internetezőknek, illetve az orvosok és betegek közötti kommunikáció számára.”[1]

A lap orvos szakértői rendszeres és naprakész információkkal, tájékoztató anyagokkal szolgálnak az olvasót érintő, érdeklő betegségekkel kapcsolatban. Az érdeklődő egyedi egészségügyi problémájának megoldásában az „Orvos válaszol” rovattal nyújt segítséget a portál, melyben bárki nyíltan felteheti az őt foglalkoztató kérdését a portál szakorvosainak. Az olvasónak lehetősége nyílik számos alkalmazás használatára, melyek segítenek az egészségügyi állapot felmérésében. Saját kórlapot vezethetünk, ahol összegezhetjük eddigi kórtörténetünket, orvosi eredményeinket. A portál kíváncsi a felhasználók véleményére, tapasztalatára, melyeket a fórum oldalain tehetnek közzé, sőt akár saját internetes blogot is indíthatnak.

Stroke - a Magyar Stroke Társaság hivatalos honlapja

Rövid ismertetője: a Stroke világszerte vezető helyet tölt be a morbiditási és halálozási okok listáján. A stroke Európában egyre nagyobb számban okozója a demográfiai és egészségügyi elváltozásoknak. Évente sok ezer ember hal bele vagy lesz örök életére rokkant. Pedig a stroke elkerülhető lenne, ha odafigyelünk egy, s más dologra.

A stroke-ot (szélütést, gutaütést) kapott betegek ellátása, a betegség kezelése több orvosi szakterület együttes feladata: részt vesznek benne neurológusok, belgyógyászok, idegsebészek, érsebészek, családorvosok és a rehabilitáció területén működő szakemberek s emellett alkalmanként más szakágazatok képviselői is. A különböző szakterületek képviselőinek összehozása, a párbeszéd kialakítása és ezáltal a betegek ellátásának javítása az egyik legfőbb célja és feladata az 1992-ben megalakult Magyar Stroke Társaságnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */