2011. október 16., vasárnap

Kábítószer, megelőzés, prevenció - első rész


A minap láttam egy érdekes riportot a Híradóban. Egy újpesti „boltot” mutattak be, ahol illegálisan kábító hatású szereket árultak. Fontos kiemelni; direkt írtam kábító hatású készítményt. Egy új divat kezd kialakulni Magyarországon. A kábítószer terjesztők minden kiskaput megtalálnak. A hagyományosnak számító utcai dílerkedés lassan elveszíti jelentőségét?
A rendőrség és a helyi önkormányzat „tehetetlen” volt az ügyben, egészen a riport bemutatásáig. Aztán rögtön bezáratták a boltot.

Ijesztő méreteket ölt a kábítószer fogyasztás hazánkban. A fiatal generáció szinte elfogadottnak tekinti a droghasználatot. Bulikon előszeretettel használnak bódítószereket. A káros hatásokra pedig vagy nem- vagy csak később figyelnek fel.

Ezért úgy éreztem célszerű és szükségszerű néhány kiemelt jelentőségű portált kielemeznem és elérhetővé tennem. Az elemzéseket két részben osztom meg a kedves Olvasókkal. Összesen 4+1 portált veszek górcső alá.

3 - Hamarosan
4 - Hamarosan
+1 - Hamarosan

Mielőtt az elemzésbe belevágok, érdemes tisztázni a drog és a kábítószer közti különbséget. Elsőre azt mondhatnánk a két szó rokon értelmű, ám ez nem teljesen igaz. A kábítószer - ahogy a neve is mutatja - olyan szer, amely ilyen-olyan kábító hatást gyakorol az emberi szervezetre. A köznyelv a kábítószer szót jogi fogalomként, míg a drog szót a tudat-cselekvés-hangulat módosulás befolyásolásának megnevezése használja inkább. Pedig a drog - holland eredetű szó - egészen más jelentéssel bír(t); eredeti magyar jelentése fűszer, illetve növényi vagy állati eredetű gyógyhatású anyag. Ám a 60-as évek amerikai filmjeinek hatására az illegális, pszichoaktív szerek köznyelvi megfelelőjévé vált.

Drogvilág.hu

Nyelve: magyar


„A Drogvilág „Ez a Drogvilág, Srácok!” című programmal az ország első, kábítószerekkel foglalkozó interaktív multimédiás drog-prevenciós módszertani honlapja indult útjára.  A Tunning Point által készített Drogvilág című animációs film újszerű és hatékony megközelítést kínál a kábítószer okozta problémák elleni küzdelemben.

A honlapunkon bemutatott módszertannal, a filmből megismert Geronimo, a Drogvilág mindent tudó nagykutyája végigkíséri a nézőket a kábítószeres „élmények” különböző változatain. A hangvétel ironikus: Geronimo kárörvendve mutatja be a halálos veszélyeket, amelyek a drogok világában tévelygőkre leselkednek. (Reviczky Gábor a magyar hangja)

A projekt kettős céllal készült. Az egyik cél a tanárok és nevelők számára hatékony segítségnyújtás drog-pevenciós óráik megtartásához és az azt követően felmerülő kérdések megválaszolásához a honlapon található módszertani anyagok segítségével. A cél, hogy a kényes kérdések során is a tanár irányítsa a szituációt, s ne őt uralja a bizonytalanság. Ennek érdekében készült el a Drogvilág c. film s erre épülve készült el a módszertan. Az a cél vezette az alkotókat, hogy a film és a hozzá kapcsolódó módszertan érdekes, könnyen feldolgozható legyen. Ne az elrettentés, a megfélemlítés legyen az eszköz. Az információkat audiovizuális eszközök segítségével továbbítja, ennek következtében a diákokra nézve többféle érzékszerven keresztül fejti ki hatását a tematikus feldolgozás során.

Célja a projektnek továbbá, hogy a diákok életük során könnyen felismerjék a közelükbe férkőző "hot-drog" dealereket /a filmbeli Geronimokat/, s az így kialakult helyzeteket a privát életben is megfelelően tudják kezelni! Ugyanígy kívánatos az is, hogy a film során szerzett ismeretek alapján, később, akár mint kortárs segítők is nagyobb részt vállaljanak a drog-prevenció területén. Cél az is, hogy az e programbanmutatja be. Melyek ezek a kábító hatású készítmények: alkohol, cannabis, dohány, gomba, heroin, koffein, kokain, LSD, maszlag, MDMA, speed, oldószer
Elolvasható a készítmények története, összetétele, fiziológiai hatásai, hosszú távú és rövidtávú hatásai, függőségi hatásai, társadalmi megítélése.

Jog: ebben a részben 23 pontban foglalták össze az oldal szerkesztői a hazai kábítószer használattass="MsoNormal" style="text-align: justify;">
Módszertan: ebben a szekcióban a Drogvilág filmhez kapcsolódó módszertani kiegészítéséket találhatjuk. Ide tartozik a film letöltési elérése, a film általános ismertetője valamint a film szövegkönyve.

Drogok: ez a rész a legelterjedtebb hazai legális és illegális drogokat mutatja be. Melyek ezek a kábító hatású készítmények: alkohol, cannabis, dohány, gomba, heroin, koffein, kokain, LSD, maszlag, MDMA, speed, oldószer
Elolvasható a készítmények története, összetétele, fiziológiai hatásai, hosszú távú és rövidtávú hatásai, függőségi hatásai, társadalmi megítélése.

Jog: ebben a részben 23 pontban foglalták össze az oldal szerkesztői a hazai kábítószer használattal összefüggő jogi lehetőségeket és kötelességeket.

Segítőhelyek: országosan 24 segítőhelynek az elérését tették közzé a szerkesztők. Mindegyik van külön honlapja. Érdemes végig böngészni, sok érdekességre lehet rábukkanni.

Galéria: képgyűjtemények kábítószer témában. A képek nyílt forrásúak, így nyugodtan hasznosíthatók szakdolgozathoz, házi beadványhoz.

Lexikon: e szekció négyféle témában nyújt hasznosítható információkat. Közérdekű információk, linkgyűjtemény, a Kábítószerügyi Koordináció által támogatott kutatások, Hang-lexikon (mely menüpontban a Rádió C Magyarország első roma rádiójának a drog információs műsorai tölthetőek le. A Fűnyíró Cafe bár elsősorban drog információs műsor, tartalma nem szorítkozik kizárólagosan a drog témakörre. A hírek közös elemzése folyamán akár egészen más témákra is elsodródtak gondolataik színes léghajóján).

Használhatósága: 5/5

Drogfókuszpont.hu

Nyelve: magyar


Röviden a szervezet küldetéséről: „a Nemzeti Drog Fókuszpont a drogmonitorozás európai uniós intézményrendszerének hazai központja: más intézményekben keletkező adatokat, információkat gyűjt, dolgoz fel és szolgáltat hazai és nemzetközi szervezeteknek a kábítószer-probléma feltárásával, kezelésével és megoldásával kapcsolatos döntéseikhez.

Feladatuk, hogy fejlesszék a hazai drogmonitorozási rendszert, hogy az képes legyen időben, hiteles, és a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő adatokat és információt szolgáltatni a szakmai és politikai döntésekhez, intézkedésekhez, programokhoz. Ezen felül biztosítják és egyben aktívan közreműködnek abban, hogy a hazai és külföldi döntéshozók, szakemberek, egyetlen helyről, és a számukra megfelelő formában érhessék el a magyarországi kábítószer-helyzetet jellemző adatokat, információkat. Az szervezet módszertani támogatást nyújt más szervezetek számára a kábítószer fogyasztással kapcsolatos adatok gyűjtéséhez, értékeléséhez és terjesztéséhez.

Fő tevékenységük, hogy felmérjék a kábítószer-probléma és az arra adott társadalmi válaszokkal kapcsolatos hazai és nemzetközi adat- és információigényeket. Ha szükséges, intézkedési javaslatot terjesztenek a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság (KKB) elé a hazai adatgyűjtési rendszer módosítására. Az adatokat és információkat összegző jelentéseket a döntéshozók, szakemberek, valamint egyéb, széles körű felhasználás számára elérhetővé teszik. Részt vesznek a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, továbbiakban EMCDDA) valamint a tagországok Drog Fókuszpontjai hálózatának (Reitox) tevékenységében, és ennek keretében évente megküldik az EMCDDA számára az igényelt adatokat és jelentéseket. Megszervezik és összehangolják, illetve módszertani támogatással segítik a hazai kábítószer-adatgyűjtést. Kutatásokat javasolnak az adatok, információk gyűjtéséhez, és ezek feldolgozásához kapcsolódó módszertan területén.”[2]

Kiemelendő részei a portálnak: Hírlevél, Éves jelentések, Kiadványok, Jogtár, Fogalomtár, Linkgyűjtemény, Bevált gyakorlatok portálja

Hírlevél: a havonta jelentkező hírlevél az aktuális hónap eseményeiről tájékoztat a kábítószerrel kapcsolatos témákban. Olvashatunk beszámolókat konferenciákról, szakmai találkozókról és az adatgyűjtéssel kapcsolatos új fejleményekről. A Hírlevél letölthető PDF formátumban.

Éves jelentések: 2004-től, 2010-ig olvashatjuk és tölthetjük le a Nemzeti Drog Fókuszpont éves jelentéseit a magyarországi kábítószer-helyzetről. Az anyagok magyar és angol nyelven érhetőek el.

Kiadványok: a Nemzeti Drog Fókuszpont a kábítószer-probléma hazai helyzetével kapcsolatban keletkező adatokat, információkat gyűjti össze, dolgozza fel és teszi elérhetővé. E tevékenysége során az információáramoltatás céljából a szakemberek munkáját támogató szakkiadványokat jelentet meg, melyek ebből a pontból érhetők el. Néhány példa: „Internet alapú beavatkozások a kábítószer-probléma kezelésében”;   „Kézikönyv drog-prevenciós beavatkozások tervezéséhez és értékeléséhez” stb. Az egyes tanulmányok szakterületi eloszlása szintén fel van tűntetve.

Jogtár: az egyik legfontosabb része a honlapnak. A kábítószerekkel kapcsolatos összes magyar és uniós jogszabályt megtalálhatjuk itt. Gyűjtve és szakterületek szerint rendszerezve.

Fogalomtár: ebben a szekcióban az Éves Jelentések és a mindennapi munka során megismert kifejezések és magyarázatuk található. A pontosabb magyarázat és az egységes szóhasználat kedvéért a definíciók mellett az angol megfelelőjük is feltüntetésre került. A fogalomtár ABC sorrendben van rendezve, valamint kétfelé lett osztva: A-I és J-V.

Linkgyűjtemény: óriási linkgyűjtemény kábítószer témakörben. Iszonyúan sok hivatkozást találunk.

Bevált gyakorlatok portálja: „a Bevált Gyakorlatok Portálja a drogprevenció, kezelés, ártalomcsökkentés és szociális reintegráció területén dolgozó szakembereknek, döntéshozóknak, és kutatóknak kíván segítséget nyújtani. A portál elsősorban a kábítószerekkel és a politoxikomán használattal foglalkozik, és Európára koncentrál. Legfőbb célja az olyan eszközök és standardok biztosítása, melyek hozzájárulnak a beavatkozások minőségének fejlesztéséhez, valamint az európai bevált gyakorlatok bemutatása”[3]

Ki kell emelni a Szakterületeink részét a portálnak. Ezekben a szekciókban a honlapon található segédanyagok, kiadványok, jogszabályok vannak összegyűjtve szakterületek szerint. Röviden a szakterület jellemzői is elolvashatóak. Ajánlom mindenkinek, hogy nézzen bele! Nézze át ezt a részt!

Használhatóság: 5/5 (vagy 6/5 J)

Az Első résznek vége.

Folytatás következik…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */