2011. október 25., kedd

Kábítószer, megelőzés, prevenció - Második rész


És akkor a folytatás.

Nemzeti Drogmegelőzési Intézet


Nyelve: magyar

„A Nemzeti Drogmegelőzési Intézet (NDI) a nemzeti drogstratégia megvalósításának egyik legfontosabb szakmai letéteményese, különös tekintettel a keresletcsökkentési céltételezésekre. Olyan tudásközpont, mely elkötelezettje a tény alapú tudományos tájékozódásnak és tájékoztatásnak, a szakmafejlesztésnek és a tudás alapú összefogások támogatásának.”[1]

Az NDI fő feladatai

1 - Megbízható tájékoztatás nyújtása
Az NDI publikációs tevékenységet folytat, gondozza a Szakmai Információs Portált (SZIP), működtet egy folyamatosan fejlődő társadalomtudományi szakkönyvtárat. Szakpolitikai és kutatási téren, valamint a legjobb gyakorlatok vonatkozásában tanácsadó funkciót lát el. Cél, hogy szakmailag kiegyensúlyozott és megbízható tájékoztatást nyújtson a drogokkal, a droghasználattal és a velük összefüggő/ általuk okozott ártalmakkal kapcsolatban.

2 - Hatékony közpolitikai válaszok szakmai támogatása
Az NDI a saját eszközeivel arra törekszik, hogy a drogproblémára tényeken alapuló válaszok megfogalmazásához stratégiai szempontokat adjon. Támogatja a szakmai közösségekkel együttműködésben kidolgozott standardok, szakmai irányelvek, stratégiai tervek kidolgozását, és szigorú minőségügyi feltételeknek megfelelő kvantitatív és kvalitatív kutatások megvalósítását. Kapcsolatot tart fenn hazai és nemzetközi szakmai testvérszervezetekkel, egyben elkötelezett a közös előnyökön alapuló regionális vagy több ország bevonásával folytatott nemzetközi programok iránt.

3 - A hazai drogmegelőzési és egészségfejlesztési munka támogatása
Az NDI kiemelt feladata, hogy gyűjtse, adatbázisba foglalja és szisztematikusan elemezze a különböző színtereken (iskola, család, munkahely, szabadidő-eltöltés színterei) megvalósuló hazai drog prevenciós és egészségfejlesztési programokat. Az Intézet feladata továbbá, hogy közreadja a legjobb hazai és nemzetközi gyakorlatokat, valamint a területen kutatások kezdeményezésével, továbbképzések, szakmai konferenciák szervezésével, módszertani kiadványok segítségével, standardok kialakításával elősegítse a szakmai kommunikáció és a prevenciós programok minőségének fejlesztését.

4 - Minőségfejlesztés
Annak érdekében, hogy a beavatkozások, szolgáltatások, programok és projektek az adott körülmények között a lehető legjobb minőségben valósuljanak meg, az NDI minőségügyi rendszerek kidolgozását és működtetését szorgalmazza a kapcsolódó szakmai területeken működő szolgáltatók számára.

5 - Szakmaközi együttműködés biztosítása
Az NDI szakmai közösségének meggyőződése, hogy a kábítószer-használattal összefüggő egyéni és közösségi kockázatokat, ártalmakat csak a szakterületek elkötelezett koalíciójában lehet hatékonyan csökkenteni. Ennek érdekében a drogprobléma többtényezős (multifaktoriális) jelenségét a szakmaközi együttműködés (multidiszciplináris, interdiszciplináris) keretei között kell kezelni.

Az oldal legfontosabb tartalmi részeit a menüpontokból érhetjük el. Kiemelendő a Tevékenységek, Kiadványok és Könyvtár menüpont.

Tevékenységek: ahogy a neve is mutatja, az NDI tevékenységeit, a drogmegelőzés területén végzett szolgáltatásairól olvashatunk. Sok programot az iskolákban és a való életben is végrehajtanak, így a szociális munkás szakos hallgatóknak, tanároknak is jó szívvel ajánlom e menüpont átvizsgálását. Ilyen program például a széles körben elterjedt Tűcsere program, melynek keretében fertőzött, használt tűket cserélnek fertőtlenített tűkre az azt igénylő intravénás drogokat használók körében.

Kiadványok: ebben a menüpontban a NDI munkatársai által szerkesztett, gondozott, írott könyveket, füzeteket fedezhetjük fel. A kiadványoknak minden fontosabb adatát megtaláljuk; kiadó, cím, alcím (ha van), ISBN szám illetve rövid ismertető. Sajnos a műveket nem tölthetjük le, sőt bele sem olvashatunk. Ám a témában érintetteknek jó kiindulási pont későbbi kutakodásokhoz.

Könyvtár: az NDI Könyvtára, nyílt tudományos szakkönyvtár. Állománya 6.000 kötet könyv, 118 retrospektív és 78 kurrens folyóirat. Az adatbázison keresztül számos könyv és folyóirat is online elérhető. (Nos ez nem teljesen igaz. Véletlenszerű témákban lefuttattam 5 keresést; egyetlen esetben sem tudtam online el/beleolvasni a művekbe. Valószínűleg a könyvtár belső hálózatán keresztül lehetséges szolgáltatás.)

Használhatósága: 4/5

Addictologia Hungarica

Nyelve: magyar


„Az Addiktológia a Szenvedélybetegségekben, a Buda Béla által elindított és korábban az Alkohológiában, Andorka Rudolf részvételével történt szakmai munka és törekvések folytatása, a megváltozott szakmai követelményeknek megfelelő megújítása. Az Addiktológia célja az addiktológiai tudományos kutatómunka és a magas szintű tudományos ismeretterjesztés művelése az érintett tudományterületeken. Az Addiktológia – a névváltozás is ezt tükrözi – inter- és multidiszciplináris lap, az orvostudomány mellett a társadalomtudományok széles skáláját is képviselteti közleményeiben. A lap spektrumába elsősorban az epidemiológia, a prevenció témakörei, a közösségi, az iskolai, a családi és a klinikai intervenciók széles skálája, a drog-, alkohol- és dohánypolitika kérdései, az addikciók szociológiai, antropológiai, közgazdaságtudományi és pszichológiai értelmezése, bemutatása tartozik.”[2]

Mint a bevezető részben olvasható ez egy folyóirat, amelynek számai az interneten is elérhetőek.
Tehát nem kell bemenni könyvtárba értük!
Elég otthon vagy a koliban leülni a gép elé és máris böngészhetjük a legfrissebb számokat valamint az Archívum állományát.

A legújabb szám a 2011/1-es. Az Archívumban elvileg 2003-tól kezdve vannak anyagok. Gyakorlatilag viszont csak 2004-től kezdődően. A folyóiratcikkek PDF formátumban érhetőek el. Elolvashatjuk online vagy le is tölthetjük a gépünkre.

Használhatóság: 5/5

Pszichoaktív szerek

Nyelve: magyar


Zárásként egy wikipedias cikkel foglalkoznék. Jó okkal sok ember "lenézi" a Wikipediát, mint a tanuláshoz hasznosítható forrást. Régebben tényleg bárki-bármiről tölthetett fel cikket, akár forrás megjelölés nélkül is.
Napjainkra azonban változott a helyzet. Kialakult Magyarországon is egy szakmai kör, mely céljának tekinti a magyar Wikipédia szakmaiságának megalapozását. Ennek tekintetében az  elérhető magyar anyagok most már biztos alapokon nyugszanak.

A fentebbi linken elérhető témakör is ilyen. A pszichoaktív szerekkel (vagyis kábítószerekkel) foglalkozik. Elolvashatjuk a név eredetét, a főbb pszichoaktív szereket, hatásmechanizmusukat, főbb felhasználási módjaikat, mellékhatásokat stb.

Emellett rengeteg szakirodalmi anyagot és külső hivatkozást találunk, amiket felhasználhatunk házi dolgozatok, szakdolgozatok anyagához.

Használhatósága: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */