2012. április 1., vasárnap

2 téma 3 eletronikus dokumentum

Korábban tettem már kísérleteket arra, hogy a neten elérhető - ingyenes forrásokból - elektronikus dokumentumokat (könyveket, folyóiratokat) tegyek közzé. Ebbéli szándékomat eddig siker koronázta (bár hozzá kell tennem kevés ingyenes ugyanakkor igényes dokumentum van a neten).

A mai cikkemmel tovább szeretném gyarapítani a blog hasábjairól elérhető dokumentumok körét. Két tudomány területen találtam elérhetőségeket:
  • szociális munka és
  • ápolástan
témában.

A cikk folytatásáért kattintsatok a "További bejegyzések" linkre!

KÉZIKÖNYV: A segítõ kapcsolat gyakorlásának biztonsága

Nyelve: magyar

Elérése: http://www.relais2.eu/download/hu/5_2_HU.pdf

Oldalszám: 44. p.

Bibliográfia van? Igen/Nem

A kézikönyv megírásakor a szerzők célja volt, "hogy úgy integrálja a biztonságot a segítő kapcsolat folyamatába, mint a szociális munkások kultúrájának dimenzióját, bármilyen formában is menjen végbe (otthoni segítség, támogató, animátor fiatalok mellett, ápoló, nevelő, segítő nevelő mellett, szociális munkás, pedagógus, pszichológus…) Integrálja a biztonságot, hogy elkerülje a szociális munkás szenvedésének kialakulását a kapcsolat végigvitele folyamán. Ugyanakkor a kézikönyvet úgy is terveztük, hogy elemző, megfigyelő, tapasztalatszerzési és döntéshozatali eszközként is szolgáljon. Az a célja, hogy korlátozza a morális kimerültség helyzeteit, amelyekben néha maguk a szociális munkások találhatók, és hogy képesek legyenek ezekből a helyzetekből kilépni.
Ennek a kézikönyvnek a felhasználói lehetnek az elhagyott helyzetű személyekkel kialakított segítő kapcsolatba bevont szereplők, illetve azoknak a csoportoknak a vezetői, akik egy vagy több szociális területet fednek le a tevékenységük során, vagy átjárásuk van ezek a területek között. Ami az intézmények vezetőit vagy a csapatkoordinátorokat illeti, ők arra használhatják fel ezt a kézikönyvet, hogy értékeljék a szervezetük szintjén vagy az egyén szintjén meglévő kockázatot a tevékenység-, a szolgáltatás- vagy a kapcsolattípusok révén. Ebben az értelemben a kézikönyv alapul szolgál a normák és az eljárások adaptálásához az azonosított kockázatok szintjén és típusában, mindezt azzal a feltétellel, hogy betartják azokat a normákat és a munkára vonatkozó törvényeket, amelyek a szektor tevékenységére vonatkoznak.
Ez, a biztonságérzet kialakítását elősegítő kézikönyv választ kínál azokra a tényezőkre, amelyek veszélyeztethetik a kapcsolat sikerét. Így a kézikönyvet a segítő kapcsolat folyamán kell alkalmazni minden olyan társadalmi kategória esetében, amely a RELAIS 2. tárgyát képezi: elhagyott gyermekek, fiatalok és idősek." - idézve a kézikönyv bevezetéséből.

NŐVÉR: az ápolás elmélete és gyakorlata (szakfolyóirat)

Nyelve: magyar

Elérése:

2010-ben lépett huszadik évfolyamába "a NŐVÉR című folyóirat, melynek kiadói joga 2007. január 1-től a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarához került. A folyóirat „Az ápolás elmélete és gyakorlata” alcímet viseli, és továbbra is bírja a Magyar Ápolástudományi Társaság szakmai együttműködését.

A NŐVÉR a szélesen értelmezett ápolási professzió független szakmai orgánuma kíván maradni. Célja, hogy tudományos igénnyel készített írások megjelentetésével elméleti ismeretek átadása mellett a gyakorló szakemberek tevékenységét, szakmai fejlődését is elősegítse. A folyóirat a folyamatos önképzés támogatásával továbbra is hozzá kíván járulni a hatékony betegellátáshoz, valamint a XXI. század kihívásainak és követelményeinek megfelelni képes ápolók képzéséhez, továbbképzéséhez.

A folyóiratban megjelent eredeti közleményeket – a magyarországi ápolási folyóiratok közül egyetlenként – a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Doktori Programja elismeri és beszámítja és a CINAHL nemzetközi ápolási adatbázis referálja." - idézve a NŐVÉR szakfolyóirat médiaajánlatából.

ÁPOLÁSTAN, GONDOZÁSTAN: a véges emberi élet és az ápoló (ppt előadás anyag)

Nyelve: magyar


Oldalszám: 19. p.

Ez a 19 oldalas bemutató a súlyos állapotú, önellátásra képtelen beteg ápolásával, gondozásával foglalkozik. Elemzésre kerül az önellátás hiányának osztályozása, a nehéz ápolási igények, a fájdalom osztályozása. Az írás bemutatja a leggyakoribb tüneteket, mely az önellátás hiányból fakadhatnak. Röviden elemzi a palliatív, gyógyíthatatlan kórban szenvedők ellátási igényeit.

Bár az előadás anyag rövid, mégis kifejezetten hasznos lehet felkészüléshez, házi dolgozathoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */