2012. március 13., kedd

Védőnőknek - MAVE szakportál


A múlt héten a szülésznőknek „kedveskedtem” pár webportál eléréssel. Ezen a héten a Védőnőknek szeretnék egy-két érdekességet mutatni.

Magyar Védőnők Egyesülete


Nyelve: magyar

Az Egyesületet 1991. június 14-én alapították. Küldetése a lakosság magasabb szintű egészségügyi ellátása - a védőnői eskühöz híven - a szakma szabályai és az általános, valamint a közszolgálatokra jellemző etikai normák betartásával, segítséget nyújtva a védőnői hivatást gyakorlók munkájának végzéséhez.
Ma hazánkban a védőnők felsőfokú szakképzettséggel végzik az egyének, családok, közösségek egészségi állapotának támogatását, fejlesztését, az egészség megőrzését, a betegségek megelőzését, az egészség visszaszerzésének elősegítését, a további egészségi állapot romlásának megakadályozását, a gondozottak lelki és szociális támogatását.
A magas színvonalon végzett védőnői munka a záloga, a felnövekvő nemzedék, azaz a lakosság egészségi állapota alakulásának. A települési közösség-egészségügyi feladatok tervezésében és végzésében kulcsszerepet töltenek be a védőnők.
A védőnő a gondozott egyének, családok, és közösségek méltóságának, személyiségi jogának illetve identitásának tiszteletben tartásával gyakorolja hivatását
.”[1]

A cikk további részéért kattintsatok a "További bejegyzések" linkre!


Az oldal felépítése

A portál kellemes színvilággal bír, szinte pihenteti az ember szemét a zöld-fehér kombináció. A Nyitólap megtévesztő; hisz nem a Hírek lapra irányít minket. A hírek rész a bal oldali menüpontokból érhető el. Az oldal szerkezete szerencsére könnyen átlátható; komoly hangsúlyt fektettek erre az opcióra.

Menüpontok

Mindegyik menüpontot nem fogom kivesézni. Csak az érdekesebbeket, a szakmailag fontosabbakat. Az oldalt mindenki felkeresheti és  többi menüpontot is áttanulmányozhatja.

Év védőnője 2012: a cím magért beszél. Itt jelölhetünk ismerőst, barátot, szakmailag elismert személyeket a 2012-es év védőnője címre. A jelölésre bárki pályázhat, aki a szakmában tevékenykedik.

Nyitólap: itt jelenleg az 1%-os felajánlásokról olvashatunk röviden. Elérhetőségeket, felajánlások módját és köszönetnyilvánítást találunk.

Védőnői hivatás: ez egy összetett menüpont, mivel alpontok is elérhetőek innen elindulva.
  • Történet: sorba veszi a magyarországi védőnői hivatás illetve szolgálat kiépülésének történet. Kezdve a sort a Stefánia Szövetséggel (1915); folytatva a Zöldkeresztes Egészségvédelmi Szolgálattal (1927); haladva a Szakmai Érdekképviselete kialakulásának állomásain (1991); eljutva a mai magyar Védőnői Szolgálat megalakulásáig.
  • Feladatok: kicsit megtévesztő a cím, hisz nem a védőnők feladatait tömöríti ez a pont. Ellenben olyan információkat lelhetünk itt, amelyek kiegészítik - mintegy megkönnyítik - a védőnői feladatok ellátást.
Milyen segítségek vannak? BMI kalkulátor - az itt letölthető program a növekedés és a tápláltsági állapot értékelésére szolgál csecsemő- gyermek- és serdülőkorban. A program exe fájllal indul. Online futtatásra nincs lehetőség.

A magyar védőnői rendszer bemutatása elektronikus tanulmány. Írta Odor Andrea, 2007-ben. 99 oldal terjedelmű. Remekül hasznosítható védőnő szakos hallgatóknak. Akár vizsgára, akár házi dolgozathoz!

Védőnői hivatás 2010 elektronikus tanulmány, Csordás Ágnes MSc védőnő „tollából”. A tanulmány a lehetséges kutatási- és minőségfejlesztési irányokat hivatott bemutatni, közérthető, jól feldolgozott módon. Elolvasása ajánlott védőnőknek, oktatóknak, hallgatóknak egyaránt.

Védőnőképzés, továbbképzés rendszere hazánkban. Elektronikus tanulmányok.

Várandós kalkulátor - Kinyomtatható, személyre szóló gondozási naptár várandós kismamák részére. A várandósság alatti szűrővizsgálatok javasolt időpontjai és a vizsgálatok rövid ismertetése. Van közvetlen elérés: http://www.terheskalkulator.hu

Gyermeki jogok - az UNICEF 42 - gyermekekre - vonatkozó jogát olvashatjuk itt el, magyarul, pontokba szedve,

  • Védőnői Szakmai Kollégium: itt a Szakmai Kollégium hivatásáról, hitvallásáról, projektjeiről olvashatunk. Illetve a Védőnői ellátás hatályban lévő protokolljait. Fontos pont a védőnő szakos hallgatóknak, ajánlott a megtekintése!
  • Jogtár: elavult a tartalma. A 2010-ben érvényes juttatások voltak itt jól összefoglalva. Ma már nem ajánlott ezekre hagyatkozni.
  • Ajánlott irodalom: kiemelt jelentőségű menüpont. Rengeteg szakmai tanulmányt, könyvet, monográfiát olvashatunk el, tölthetünk le, nyomtathatunk ki innen. Érdemes vetni rá egy pillantást (vagy kettőt).

Hírek menüpont.

Nagyon jól kidolgozott. Ajánlott minden érdeklődőnek. Rengeteg szakmai programról, lehetőségről cikkeznek itt. Olvashatunk tovább kampány- és pályázatfelhívásokról is. Valamint egészségügyi, prevenciós valamint gyakorlati alkalmazásokról is. Kiemelt menüpont. Ajánlom mindenkinek! Elérése: http://www.mave.hu/?q=hirek/

Bemutatkozás - Tevékenység

A MAVE bemutatkozási, alapszabálya és működési nyilatkozata olvasható itt el. Alpontokból elérhető többet közt a szakma Etikai kódexe (kiemelt, fontos, ajánlott). A MAVE minőségpolitikája, melyben érdekes információkat találhatunk akár a védőnői oktatással kapcsolatban is. Kiemelném még a Védőnő folyóiratot is, melynek egyes számai online is elérhetőek ebből a menüpontból kiindulva.

Rendezvények - Tanfolyamok

Ez is kiemelt fontosság az oldal információi közül. Ahogy a cím is mutatja, itt a MAVE által szervezett vagy az oldalon publikált konferenciákról, tanfolyamokról találunk hasznos információkat. Ajánlott belenézni, átböngészni.

Összegzés

A portál rendkívül jól használható a védőnőképzésben résztvevő hallgatóknak, oktatóknak. Ajánlott a főbb menüpontok átvizsgálása, hisz tanulmányaik megkönnyítéséhez szükséges adatokat találhatnak mindazok, akik veszik a fáradtságot és belenéznek. Egyetlen szépséghibája az oldalnak, hogy itt-ott elavult adatokat közöl.

Értékelése: 16/20
Ingyenesség: 5/5
Hasznosság: 5/5
Egyéb szolgáltatások: 4/5
Elérhető folyóiratok: 2/5 (a Védőnő folyóirat egyes számai)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */