Az
evolúcióban bekövetkező nagy ugrások is csak generációk ezreinek során
át bekövetkező apró genetikai változások felhalmozódásának
következményei, mutatja ki egy új tanulmány. A körülbelül 25 éve egy
laborban szaporított Escherichia coli csoport olyan
tulajdonságot fejlesztett ki, amely a miocén kor óta nem jellemző a
baktériumfajra: képes a citromsav lebontására oxigén jelenlétében. Az
evolúció-biológus Zachary Blount és Richard Lenski a Michigan State University-ről, most a Nature magazinban publikálták megfigyeléseiket az evolúciós lépéshez szükséges molekuláris folyamatról. (Zachary Blount, Richard Lenski).
A munka bizonyítja, hogy új vonalak evolúciós szempontból szinte egy
szempillantás alatt felbukkanhatnak, mégis ezek mögött a változások
mögött generációk ezreinek genetikai mozgolódása áll. „Az, hogy nem csak
beszélünk róla, hanem valóban, a saját szemünkkel látjuk, ahogyan az
evolúció működik, valami lenyűgöző!”- nyilatkozta Bruce Levin, az
atlantai Emory University a populáció- és evolúcióbiológusa.
A cikk további részéért kattintsatok a "További bejegyzések" linkre!
Az E. coli citrát bontó evolúciójának molekuláris részletekig
történő feltárása, más organizmusok törzsfejlődésének megértésében is
segíthet a kutatóknak. „Az, hogy egy ilyen baktérium megtanul
citromsavat bontani, a többsejtes élőlényeknél körülbelül egy szem, vagy
szárny kifejlődésével egyenértékű.” - mondja Paul Rainey
evolúcióbiológus.
„Az E. coli és más baktériumok őse valószínűleg valaha birtokában volt az oxigén dús környezetben játszódó citrátbontás képességének, azonban az E.coli legalább 13 millió évvel ezelőtt elvesztette ezt a képességet.” – mondja Blount. Sőt, valójában a citráton való növekedés-képtelenség kifejezett tulajdonsága a baktériumnak, mely más baktériumoktól való elkülönítésben segít.
„Az E. coli és más baktériumok őse valószínűleg valaha birtokában volt az oxigén dús környezetben játszódó citrátbontás képességének, azonban az E.coli legalább 13 millió évvel ezelőtt elvesztette ezt a képességet.” – mondja Blount. Sőt, valójában a citráton való növekedés-képtelenség kifejezett tulajdonsága a baktériumnak, mely más baktériumoktól való elkülönítésben segít.
Tizenkét lombik, bennük egy-egy, egymástól függetlenül evolválódó E. coli populáció
növekedett Lenski laboratóriumában már több mint 56000 generáció óta.
Az alacsony koncentrációban adagolt glükóz, jól kordában tartja a
legtöbb populáció növekedését. Azonban körülbelül 33000 generáció
elteltével, az Ara-3 jelölésű lombik hirtelen zavarossá vált, amint
kifejlődött a növekedési oldatban bőségesen található citromsavbontási
képessége. Legkevesebb három előzetes lépés, és mintegy 13000
generációra volt szükség, hogy az Ara-3 E.coli egy alternatív
táplálékforrást is képes legyen felhasználn,. Ez az emberi evolúció
léptékével körülbelül negyedmillió évnek felel meg.
Az első lépés, melyet a kutatók előkészítésnek (potentiation)
neveznek, a „terep előkészítése” a citomsav fogyasztási képességhez.
Blount már korábbi kísérletiben úgy találta, már a húszezredik generáció
környékén fennáll a továbbfejlődés lehetősége. Azonban az új
tanulmányhoz való összegzéskor úgy találták, egy ilyen lépéshez legalább
két, egymással valószínűleg interakcióban lévő előzetes mutációra is
szükség van, még a 20000. generáció előtt, hogy kialakulhasson az új
képesség.
A második lépés, a megvalósítás (actualization) már sokkal
egyértelműbb: Egy DNS szakasz, mely tartalmazza a citrát sejtekbe
juttatásának alvó génjét, lemásolódott, a másolat pedig az eredeti gén
közelébe inszertálódott. A gén bemásolt verziója pedig újra elkezdte
termelni a citromsav-pumpáló fehérjét. Ez előtt a duplikáció előtt az E. coli nem volt képes a citrátot a sejtek belsejébe juttatni, hogy ott felhasználja azt.
Noha a kezdeti duplikáció valahol a 31000. és 31500. generáció között
történt, az ekkori baktériumok még csak mintegy „majszolták” a
citromsavat. A harmadik lépés, a finomítás (refinement) még
további 1500-2000 generációt vesz igénybe (a laboratóriumban ez egy
évet, az emberi evolúcióban 30-40000 évet jelentene) mielőtt a baktérium
teljes mértékben hasznosítani tudja az új táplálékforrást. Az ilyen
finomító mozzanatok közé tartozik például a citrát transzporter gén
további kópiáinak előállítása. Az ideális számnak a négy kópia tűnik.
Források: Nature, ScienceNews, Kép
mRNS.hu cikk (2012-10-29-n)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése