2014. augusztus 23., szombat

EBOLA

Kedves Olvasók,

Valószínűleg sokan látták a Vírus című filmet, amelyben Afrikából egy kis maki behurcolja az Ebola vírust az Egyesül Államok egy kisebb méretű településére. Afrikában most a film képkockái elevenednek meg, annyi különbséggel, hogy egész országokra terjedt ki a fertőzés (esélye/veszélye). Társszerzőm cikke ezzel a kórsággal foglalkozik. Bemutatja a vírust, megmutatja a világ mennyire készült fel egy esetleges világjárványra. A cikk a hajtás után következik...


A jóléti társadalmak lakosainak az Ebola, eddig csak a rémmesékben, filmekben felbukkanó végzetes, és titokzatos kór volt. Számtalan kérdés merül fel bennünk vele kapcsolatban. Túl lehet élni? Világjárvány lesz? Miért nincs oltóanyag? Félelmünk nem alaptalan. Azonban, mint minden más kérdésben, ebben is fontos, hogy a józan ítélőképességünk ne veszítsük el.  Ennek feltétele pedig, hogy bizonyos információkkal tisztában legyünk. Nézzük hát meg közelebbről az Ebolát…
Az élő szervezeteket mindig sújtotta fertőző betegség. Mivel az ember közösségekben él, így a különböző megbetegedéseket okozó mikroorganizmusok, könnyen továbbterjedhetnek egyik emberről a másikra. Az ember immunrendszere, folyamatosan változik az őt támadó kórokozókkal párhuzamosan. 2014-et írunk, a legtöbb fertőző betegség ellenszerét már ismerjük. Gyermekeinket, a régi korok halálos gyermekbetegségeitől védőoltásokkal tudjuk megóvni. Az orvostudomány robbanásszerűen fejlődik tovább. Azonban a világ lakosságának jelentős része, azon luxusokat, mint jól működő, szervezett orvosi és népegészségügyi ellátás, alapvető higiéniai ismeretek, nem mondhatja magáénak. A természeti népeknél, a harmadik világ lakosainál, ahol még a tiszta ivóvíz sem olyan egyértelmű dolog, - mint nálunk- ott egy teljesen más világ tárul elénk. Ott, ahol emberek halnak éhen, szomjan, majdnem minden percben, vagy halnak bele olyan fertőző betegségekbe, amelyekre már civilizált világban van oltóanyag, gyógymód, vagy akár meg lehetne előzni egy alapos kézmosással. De ahol a napi pár pohár víz, luxus, és az életet jelenti, ott a kézmosással, alapvető higiéniával nem fognak törődni. Az UNICEF, WHO és még számtalan civil szervezet, önkéntesek, orvosok, szélmalom harca jellemző az érintett területeken, az ott élők felvilágosításában, és az országok egészségügyi felzárkóztatásában. Az emberek legnagyobb része még olvasni, írni sem tud, így az alapvető információk sem jutnak el hozzájuk. Igen kicsi az esélye, hogy ilyen komplex kérdésben sikerül őket meggyőzni. El lehet képzelni, ilyen háttérrel mi történik akkor, ha egy olyan betegség üti fel a fejét, amelyre még a fejlett orvostudománynak sincs ellenszere…

2013 decemberében a nyugat-afrikai Guineában egy 2 éves kisfiú halt meg, vérzéses lázban, Meliandou városában. A betegségben édesanyja, nagyanyja és hároméves nővére is meghalt. Az ottani higiénés viszonyokat, és az egészségügyi ellátást ismerve, nem meglepő, hogy a kórokozó gyorsan és akadálytalanul tovább tudott terjedni. Egészen 2014 márciusáig, nem volt azonosítva a betegség. Addigra legalább 35 ember betegedett meg, a betegségben, közülük 23 ember bele is halt.

Ekkor érkezett el az idő, hogy a helyi járványügyi szervezetek, és a WHO együttesen kivizsgálja a megbetegedések okát. A vizsgálatban nem csak Guinea volt érintett, hanem a szomszédos országok közül, Sierra-Leone és Libéria is. A jelentésekben 86 észlelt esetről tettek említést, ebből 59 fő halt meg. Így a betegség halálozási rátája 68,5 % volt ekkor. A WHO március 25.-én azonosította a vírust, és hivatalosan is Ebola járvány által sújtott övezetté nyilvánította, a három érintett országot. Innentől a betegség robbanásszerűen terjedni kezdett, május végére 281 megbetegedést észleltek, 186 halálos áldozattal. Július 25.-én azonosították már Nigériában is az Ebolát, ide egy libériai férfi hurcolta be, egy nemzetközi repülő járaton. Nem ez volt, az egyetlen ilyen eset.

A pánik kitört. Gyorsan és hatékonyan tizedelte a fertőzötteket a vírus. Annak ellenére, hogy nemzetközi segítség érkezett, és a reptereken is óriási szigorítások lettek bevezetve. Augusztus 18.-án kiadott jelentésében az Egészségügyi Világszervezet már 2473 észlelt esetet, és 1350 halálos áldozatot említett. Ezekből 1460 eset és 805 halál oka, laboratóriumilag igazoltan, az Ebola vírus volt. A szakértők jelentős része azonban, úgy véli, ezek a számok jelentősen alá vannak becsülve, hiszen az ottani lakosság nem túl együttműködő a hatóságokkal, vonakodik bejelenteni az eseteket. Problémát jelent még, hogy a betegség kezdeti stádiumában jelentkező tünetek, és maga a vérzéses láz sem csak egyedül az Ebola tünetei. Számtalan más betegségé is. A malária, hastífusz, sigellózis, hemolitikus urémiás szindróma, Marburg vírus okozta vérzéses láz, stb. Pusztán a klinikai tünetek alapján nem lehet megállapítani, hogy a fertőzést Ebola okozza-e. Az ELISA nevű laboratóriumi vizsgálat a vírus antigénjeit, vagy a beteg vérében termelődött ellenanyagot mutatja ki. Az RT-PCR próbával a vírusra jellemző RNS szakaszok mutathatóak ki.


Mit tudunk róla? 

1976-ban azonosították a Kongói Köztársaságban, az Ebola folyó völgyében, az hogy honnan származik a vírus még ma sem egyértelmű. A betegség zoonózis, állatról terjed emberre. Megbetegíti a majmokat és más emlősöket is, azonban a vírus természetes gazdája nem ismert. Egyesek a majmokat tekintik rezervoárnak, míg mások a denevéreket.
A vírus a filovírusok közé tartozik. Fonalas szerkezetű, nem szegmentált, negatív egyszálú RNS -t tartalmaznak, melyhez kovalensen fehérjék nem kötődnek.
Nagyméretű, akkora, mint egy baktérium. 80 nm széles, és akár 14 mm hosszú! A fertőzőképesség maximuma a nagyjából 805 nanométer hosszúságú virionok esetén tapasztalható.
Virulenciája, halálozási rátája is magas, van olyan szubtípusa, melynek akár 90 % is lehet.
Ma az Ebola vírust egyetlen speciesnek tekintik, 5 szubtípussal: Zaire (EBOV, előtte ZEBOV); Szudán (SUDV, előtte SEBOV); Reston (RESTV; előtte: REBOV); Elefántcsontpart vagy Taï erdő (TAFV; előtte: CIEBOV); Budinbugjo (BDBV, előtte BEBOV).

Emberi népességben rövid ideig tudja magát fenntartani. Folyamatosan jelen van az afrikai kontinensen, bizonyos időközönként járványokat kirobbantva.(Eddig 10 járvány volt Afrikában)
Cseppfertőzéssel nem terjed, csak a fertőzött személy testnedveivel, leginkább vér, és nyál útján.
Lappangási ideje 2-21 nap. Leggyakrabban a 8.-10. napon jelentkeznek a tünetek.
Tünetei: hirtelen felszökő magas láz, izomfájdalom. Majd hányás, hasmenés társul, végül az utolsó fázisban következik a vese- májelégtelenség, kiütések, és legvégül a belső-, külső vérzések. A legtöbb áldozat a vérzéses sokkba hal bele, illetve az ebből fakadó belső szervi elégtelenségbe.
A szerencsés túlélők lassan, akár 6-7 héten át gyógyulnak, és még ezt követően is 120 napon keresztül ürítik a vírust (testnedveikkel).
A vírus ellen nincsen sem vakcina, sem célzott terápia. Csak tüneti kezelés. Ha korai stádiumban felismerik, túlélhető. A megfelelő tüneti kezelés (folyadék-, elektrolit pótlás, vérnyomáscsökkentés, lázcsillapítás, lélegeztetés, transzfúzió) és elkülönítés alkalmazásával.
A fent leírt tulajdonságok alapján, és Dr. Peter Piot - aki maga is a vírus egyik felfedezője -, véleménye szerint is könnyen megállítható lenne. „Attól, mert valaki egy gépen utazik egy Ebolás beteggel, még nem lesz fertőzött. Érintkeznie is kell vele, a betegségének abban a szakaszában, amikor a beteg már tüneteket is mutat" - mondta el a CNN-nek. Szerinte a karantén, a higiéniai szabályok betartása, a megfelelő védőruha, az alapos szappanos kézmosás, és a holttestek megfelelő kezelése nagyon könnyen gátat vethetne a vírus terjedésének, így a világjárványnak is. Ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy jelentős előrelépés csak akkor lesz az Ebola megfékezésében, ha végre sikerül azonosítani a vírus forrását. Ami az ellenanyag kérdés megoldásához is vezethetne.

Akkor, mégis miért haltak bele már közel három ezren, és miért terjed továbbra is?
A FÉLELEM. Ez a válasz. Az ember félelmében hajlamos a legnagyobb butaságokat csinálni.  Az emberek félnek a vírustól, de ugyanannyira tartanak a „modern” technológiától, az orvosoktól. Az NBC News-on megjelent riportban egy észak –Karolinai orvos, Dr. William Fischer nyilatkozta, hogy nem ritka az sem, hogy egész falvak ürülnek ki, mire Ők kiérnek a megbetegedés helyszínére. A holttesteket egyszerűen hátrahagyják, az emberek pedig elmenekülnek. Az esetlegesen fertőzöttek, pedig fertőzik tovább, az egészséges lakosságot. Temetkezési szokásaik is nagyban elősegítik a vírus terjedését. Az Ebolában elhunyt teste csupa vér, a lehető leghamarabb el kellene temetni, megfelelő óvintézkedések mellett. (vízhatlan zsákban, mésszel) kell eltemetni, még akkor is, ha az ellenkezik az adott nép temetkezési szokásaival.)
Vajon, mi oka van az embereknek ennyire kételkedni az orvosokban? A választ ugyancsak Dr. Fischer adta meg a riportban.  Csak nehezen tudják meggyőzni a helyieket arról, hogy orvoshoz menjenek. „Nem bíznak bennük, és inkább a hagyományos gyógyítókat választják. Nem hisznek abban, hogy a kórházban nagyobb esélyük van a gyógyulásra, hiszen csak annyit látnak, hogy rengetegen kerülnek be, de közülük alig valaki tér haza."

A kilátástalan helyzet, az orvosok erőn felüli próbálkozásai, a rettegő emberek, a kommunikáció elégtelensége, az emberek tájékozatlansága, az agresszió megjelenését eredményezte. Sierra-Leonéban és Libériában a kórházakat rendőrök védik. A rokonok, hozzátartozók, egyenesen emberrablásként élik meg, beteg hozzátartozóik elkülönítését, és nem egyszer lopták haza betegüket. Akiket nagy nehézségek árán sikerült visszavinni a kórházba, legtöbbször szörnyű állapotban, vagy már túlkésőn. Mindebben az a legrosszabb, hogy a kórházban a továbbfertőzés esélye nagyon kicsi, míg ezek a betegek otthoni ápolása alatt, szinte biztosra vehető a továbbfertőzés ténye. Az orvosokat támadják, azzal vádolják, hogy a kórt ők szabadították rájuk, azóta van járvány, mióta Ők megjelentek. Az amúgy is rossz helyzetet még tovább rontja, hogy az emberek legalább annyira ellenségesek a járványt túlélőkkel, mint az orvosokkal. Saa Sabas mesélte a CNN-nek, hogy bár túlélte az Ebolát, a falubeliek visszatérése után kerülték és féltek tőle. Nem egyedi a jelenség, a legtöbb gyógyult Ebolás beszámolt hasonló fogadtatásról. A túlélők szerepe azonban nagyon fontos. Az orvosok bíznak benne, hogy egy lehetséges anyag izolálása a vérükből, -melynek köszönhetően túlélték- esetleg közelebb vezet a megoldáshoz.

A vírus patogenezise:
A fertőzés korai szakaszában, vírus elsődleges célpontjai elsősorban a monociták és a dendritikus sejtek. A sejtekbe való bejutásban a vírus felszínén található glikoproteineknek (GP1,2) van a legfontosabb szerepe. A sejtfelszíni struktúrákkal (lektinek, integrinek, a TIM-1 molekula) fuzionálva, a vírus glikoproteinjei, lehetővé teszik a vírus nukleokapszidjának sejtbe jutását. (Külön kiemelendő az ún. Niemann-Pick C1, NPC1,
fehérje. Későbbiekben lesz még róla szó. ) A fertőzött sejt dendritikus sejtjei nem aktiválódnak, így az immunválasz is késik, vagy elmarad, ellenben a makrofágokat aktiválja, aminek hatására, azok nagy mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. Ez a lépés a későbbi kórfolyamat meghatározó eleme lesz. A hosszú duplaszálú RNS-ek, - amilyennel az Ebola is rendelkezik-, a gazdasejt interferon (olyan fehérje típusú anyag, amely bizonyos vírusokra, és daganatos sejtekre gátló hatással van) jelátviteli útvonalát aktiválják, melynek eredményeként, az érintett és a környező sejtek apoptózisa (programozott sejthalál) következik be. A Cell Host & Microbe, 2014; 16: 187–200. Eszerint az Ebola nagyfokú patogenitása a vírusnak, azon képességére vezethető vissza, hogy a szervezet saját interferon-termelését akadályozza. Miután szaporodott és szétterjedt a szervezetben, a vírus a fibroblasztokban, és az ereket belülről bélelő endothelsejtekben kezd el súlyos toxicitást okozni. A károsító hatása mellé társul a a makrofágok által termelt  nagy mennyiségű citokin is. A két együttes hatásra, vaszkuláris instabilitás, véralvadási zavarok, necrosis, szervezet szinten hipovolémiás sokk alakulhat ki. Érdekes, hogy a filovírusok gyakorlatilag bármilyen sejtet képesek megfertőzni, egyedüli kivételt a limfociták képezik. Valószínűleg, mivel nem rendelkeznek olyan sejtfelszíni képletekkel, amelyekhez a vírusok kötődni tudnának.

Sem ellenszer, sem védőoltás…
Augusztus elején a WHO Etikai Bizottsága jóváhagyta bizonyos feltételek teljesülése mellett, a nem engedélyezett, kísérleti Ebola gyógyszerek beadását. A helyzet súlyosságát ez a döntés tükrözi. Még egyik kísérleti oltóanyag sem jutott a második klinikai fázisába, azaz embereken még nem tesztelték.
A világsajtó napokig a Zmapp nevét zengte, miután két fertőzött amerikai önkéntes kapta meg, és javult az állapotuk, túlélték a fertőzést. De egy szintén fertőzött spanyol pap halálát nem tudta megakadályozni. A Zmapp egy kísérleti bio-gyógyszerészeti szer, amely három, humanizált, monoklonális antitestből álló koktél.  Az antitestek olyan speciális fehérjék, amelyeket az immunrendszer sejtjei (B-limfociták és a belőlük átalakult plazmasejtek) termelnek, és a vérrel, valamint a  nyirokkal keringenek. Az antitestek felismerik az idegen fehérjéket, mikroorganizmusokat és méreganyagokat, hozzájuk kötődnek, majd semlegesítik vagy elpusztítják őket. A monoklonális antitestek is ezt a feladatot látják el, de ezeket mesterségesen állítják elő. Specifikusan csak a fertőzött sejtre vannak kifejlesztve. A Zmapp Ebolával fertőzött egerekből kinyert antitesteket tartalmaz, amelyeket a rágcsálókból való kinyerés után, még humanizálják, hogy emberekben is alkalmazható legyen. Majd ezeket az átalakított sejteket azután dohánynövényekkel termeltetik. S azokból nyerik ki. Egyik összetevőt az MB-003-ból, két másikat pedig a ZMAb-ból fejlesztik.  A ZMapp e két Ebola elleni kezelést ötvözi. Azonban a Zmapp nem vakcina! A vakcinák a fertőzés kialakulását gátolják meg. Ez egy terápiás szer, a már fertőzött emberek számára. Nem előzi meg a fertőzést, hatásmechanizmusa azon alapul, hogy a monoklonális antitestek, a vírushoz kötődnek, így az immunrendszer képes lesz kitakarítani a vírust.

Eredményei igen meggyőzőek:
Eddig 9 Rhesus majmon végezték el a próbákat. Az a négy majom, amelyet megfertőztek a vírussal és 24 órán belül megkezdték a kezelését, túlélte. Ugyanígy az a két másik majom is, abból a négyből, amelynek 48 órával a fertőzés után kezdték meg a kezelését. Ugyanakkor, az a majom, amelyik egyáltalán nem kapott a szerből, öt nap múlva elpusztult.
Külön- külön az MB-003 (2012) és a ZMab (2013) kísérletei is hasonlóan jó eredményeket hoztak.
Nem kell azonban mesterségesen, drágán előállítani ezeket az antitesteket. A természetben is megtalálhatóak, mégpedig a betegséget túlélők vérében. Ez az úgynevezett passzív immunizálás. Bár hatásosságát egyáltalán nem igazolják, az eset ismertetések. 1976 novemberében az angliai Salisbury katonai laboratóriumában, egy laboráns fertőződött meg. Miután egy hét múlva belázasodott, interferonnal kezdték kezelni, ami után a láztalan lett. De visszaesett, a betegség harmadik napján. Ekkor 450 ml-t kapott egy olyan szérumból, melyet a kutatók egy korábbi, zaire-i ebola járvány alkalmából egy túlélőtől vettek le. Átmenetileg meggyógyult, azonban a tünetek visszatértek, ezért három nap múlva újra 30 ml, Szudánból származó savóval kezelték, mely szintén egy lábadozótól származott. Négy nappal azután, feltehetően saját ellenanyag termelésétől is támogatva, kigyógyult a betegségéből. Ezt az esetet egy évvel később a Brit Medical Journal (BMJ 1977; 2: 541-544) folyóiratban le is közölték. Másik hasonló történet is volt, a Journal of Infectious Diseases (1999; 179 Suppl 1: S18–23) közölte le.
Az Arizonai egyetem kutatóinak a kísérleti oltóanyagában legyengített víruskészlet volt, melyek igen sérülékenynek bizonyultak. Az egyetem munkatársai egy mesterséges fehérjét állítottak elő, amely stabilabbá teszi a vakcinát. Az oltóanyag a fagyasztást is jól tűrte, a vele beoltott állatok 80 %-a túlélte az Ebola legagresszívebb fajtáját.
Egy másik régebbi, ígéretes kutatás a Harvard Egyetem Orvostudományi Karán, folyt 2011-ben, Sean Whelan vezetésével. A Niemann-Pick C1 fehérje fontos szerepet játszik a sejtjeink megfelelő koleszterin ellátásában. A kutatók felfedezték, hogy az Ebola vírusának szintén erre a fehérjére van szüksége ahhoz, hogy az emberi sejteket megfertőzze. Ha ezt a fehérjét kikapcsolják, a vírus fertőzésképtelen lesz. Már jóval régebben 2005-ben felfedezte, a new yorki Albert Einstein Orvostudományi Egyetem kutatóival együtt, azt a fehérjét, amely képes ezt a Niemann-Pick C1 fehérjét blokkolni. Azonban ez a fehérje fontos szerepet tölt be a sejtek anyagcseréjében, így tartós blokkolása nem ajánlott. Szinte biztosan betegséget okozna. Rövidtávú megoldásnak azonban, egész biztató.
A Crucell és az Allergia és Fertőző Betegségek Országos Intézete (NIH, National Institute of Allergy and Infectious Diseases) közösen fejleszt egy vakcinát, amelynek első klinikai tesztjei 2015 végén kezdődnek. A vakcina azért került fejlesztésre, hogy az Ebolához nagyon hasonló Marburg vírus ellen is védelmet nyújtson. A NIH, nem csak ezzel a céggel fejleszt közösen, hanem a GSK gyógyszergyárral is. Meggyőző eredményeket értek el főemlősökön.

A Bavarian Nordic dán gyógyszergyár Imvanex nevű himlőoltását próbálja, filovírusok elleni vakcinává alakítani. Valószínűleg ez is 2015-ben jut a klinikai tesztek soraiba.
A Pofectus Biosciences majmokon jó eredményeket könyvelhet el. Egyetlen, izomba adott injekció megvédte az általuk beoltott Rhesus majmokat, az Ebolától, mellyel 3 hét múlva fertőzték meg őket. Egy éven belül számítanak az oltóanyag klinikai tesztjeinek indulására.
A Tekmira kanadai gyógyszergyár újra zöld jelzést kapott, az FDA -tól, miután júliusban leállították a kísérleteiket. A TKM-Ebola egy RNS-interferencián (géncsendesítés) alapuló szer. Egy olyan molekuláris mechanizmuson, melynek során homológ mRNS degradáció eredményezhető.

Kell- e tartanunk a vírus hazai megjelenésétől?
Hogy a járvány meddig tart azt még, a WHO sem tudja megbecsülni sem. De számítanak rá, és nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, sikerüljön megfékezni a vírust még ebben az évben. Hazánkban és az Európai Unióban azonban, messze jobbak az egészségügyi és a higiénés feltételek, mint a járvány sújtotta területeken. Ezért csak behurcolt eset lehetősége áll fenn. Amennyiben valakin az Ebolához nagyon hasonlító tüneteket vélnek felfedezni, az illetőt azonnal a Szent László Kórház elkülönített részlegébe szállítják, vérmintájából pedig az Országos Epidemiológiai Központban kimutatják, hogy valóban Eboláról van-e szó. Itthon szigorú eljárásrend van érvényben, az ilyen fertőző betegségek kiszűrésére, és elkülönítésére.

Források:

Képek:
https://followtheoutbreak.files.wordpress.com/2014/03/ebola-outbreak-responsible-for-59-deaths-confirmed-in-west-africa.jpg?w=2560&h=1200&crop=1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */