Ezzel érkeztünk el
ahhoz a ponthoz, ahol felvetődik a kérdés milyen anyagokkal tudjuk a
szénhidrátokat helyettesíteni étrendünkben? A cukrok élettani fontossága miatt,
illetve nem utolsó sorban az édes íz szeretete miatt, valamilyen
kompromisszumos megoldást törekszünk találni, a rengeteg üres kalória bevitel elkerülésére.
Egyáltalán jól járunk-e azzal ha „helyettesítjük” a cukrot? Melyik szer a „legbiztonságosabb”? Megannyi
kérdés…
Ahogyan a cukrok esetében, úgy az mesterséges
édesítőszerek és esetében is megszámlálhatatlan tévhit terjeng. Legtöbben
rákkeltő hatásúnak tartják őket, de aki ennyire nem is szigorú velük, az is
minimum egészségre károsnak tartja ezeket a vegyületeket. Mi is az igazság?
A természetes
édesítőszerek (cukrok) és a mesterséges édesítőszerek között helyezkednek el, az
ún. cukorpótló szerek. Ezek a
természetben megtalálható édes vegyületek, amiket mesterséges úton állítanak
elő, tömeges fogyasztás céljára. Energiatartalmuk van, lassabban bomlanak le a
szervezetben, ezért fogyaszthatják cukorbetegek is korlátozott mennyiségben.
Ide tartozik
a szorbit (E420), ami egy cukoralkohol, nagy mennyiségű fogyasztása hasmenést okoz.
A xilit (E967), a nyírfakéregből
kivont cukoralkohol. A fehérje-anyagcserében is szerepet játszik. A máj
inzulin nélkül vonja ki a keringésből. Oldhatatlansága
miatt, nem használja fel a szervezet, hanem változatlan formában ürül a
vizelettel.
Érdekes vegyület a szukralóz (E955) amely tulajdonképpen
módosított nádcukor. Kb. hatszázszor édesebb a szacharóznál. Az átalakítás
eredményeként egy intenzív, és utóíz nélküli tökéletesen cukor ízű vegyületet
kaptak. Stabil anyag, süthető, főzhető. Legfontosabb és legelőnyösebb
tulajdonsága hogy kalóriamentes, és nem cukorként ismeri fel a szervezetünk így
nincs hatással az inzulin háztartásunkra. Bár a legújabb kutatások szerint,
fokozott inzulintermelésre ösztönzi a szervezetet.
Aranykorát éli a stevia nevű természetes édesítő. Ez a dél-amerikai stevia növény
leveleiből kinyert édesítőszer. Harmincszor édesebb a cukornál. Energiamentes,
fogbarát. Stabil anyag, főzés, és
sütésálló, így egy igen jó választás a cukor pótlására. Igaz, nagy mennyiségben
fogyasztva keserű utóíz tapasztalható. Számtalan más előnyös hatását tartják
számon.
A mesterséges édesítő szerek szintetikus
úton előállított édes ízű vegyületek. Általában több százszor édesebbek a
cukroknál. Ezért kevesebb is elég belőlük az élelmiszerekbe, illetve
energiamentesek, glikémiás indexük 0. Cukorbetegek diétájába rendkívül jól
beilleszthető, változatosabbá téve azt. Előnyt jelent még ezeknél az
anyagoknál, hogy nincs fogszuvasodást előidéző hatásuk. Mégis legnagyobb
előnyük abban rejlik, hogy az édes íz élvezetével ajándékozzák meg használójukat,
jelentősebb energia bevitel nélkül. Nézzük a leggyakoribb változatait!
Ide tartozik a szacharin ( E954)
százötvenszer édesebb a répacukornál. Hideg vízben rosszul, meleg vízben jobban
oldódik, de melegítés hatására fémes, kesernyés mellékízűvé válik. Ezért
fejlesztették ki a különböző változatait. Az 1970-es években merült fel a gyanú, hogy a szacharin rákot
okoz. Végül az FDA 2001-ben biztonságosnak minősítette a szacharint emberi
használatra. 2010-ben a környezetre is ártalmatlannak minősítették. A szacharin
nem DNS-toxikus, mint a rákkeltő anyagok általában.
A krisztalloz: a szacharin nátrium sója. Tulajdonságai hasonlóak a
szacharinéihoz, de főzésálló.
A Na-ciklamátnak, illetve a
K- ciklamátnak nincs keserű
mellékíze, kevésbé édes, mint a szacharin. Az USA-ban betiltották, mert
roncsolja a vörösvértesteket, de Európában továbbra is forgalmazzák.
Az aspartam (E951) természetes eredetű fehérje-származék,
ezért lisztérzékenyek nem fogyaszthatják. A fenilalanin és az aszparaginsav aminosavak dipeptidjének
metil-észtere. A májban ugyanerre a két aminosavra és metilalkoholra
(metanol) bomlik. A fenil-alanin, amely súlyos mérgezést okozhat egyes embereknél, ezért van
feltüntetve az aszpartámot tartalmazó élemiszereken a „fenil-alanin forrást
tartalmaz.” Vizes oldata gyengén savas kémhatású, és savas kémhatáson
vízoldhatósága jelentősen nő. (Ezért alkalmas üdítők, szörpök ízesítésére is.)
A répacukornál mintegy kétszázszor édesebb ízű anyag. Nem főzésálló, hő
hatására veszít édes ízéből.
Az aceszulfám-K (E950) aszpartám-aceszulfámsó
néven ismert édesítőszer. 3:2 tömegarányban aszpartámból és aceszulfámból állítják elő.
Kesernyés mellékíze miatt elsősorban más édesítőkkel együtt alkalmazzák.
A mesterséges édesítőszerek
cukrokkal, cukoralkoholokkal vagy egymással keverve képes az édes íz
fokozására. Egymás hátrányait javítják. Ilyen kevert anyagok az
édesítőtabletták, a folyékony édesítőszerek. Figyelembe kell venni, hogy inkább
gyógyszerekhez, mint élelmiszerekhez hasonlítanak. Fontos szempont az könnyű
adagolhatóságuk.
Ha
biztonságosan akarjuk fogyasztani ezeket az adalékanyagokat, akkor csak az
ELŐÍRÁSOKNAK MEGFELŐEN, A MEGHATÁROZOTT MENNYISÉGBEN FOGYASSZUK ŐKET! Az
értékek betartása mellet, nem ellenjavalt fogyasztásuk. Ugyanígy a természetes cukroknál sem kell, féljünk az elhízástól és
a betegségektől, ha az ajánlott értékek alatt tartjuk a fogyasztásunkat.
Ügyeljünk, hogy a szénhidrát szükségletünket természetes forrásokból fedezzük,
ne agyonfinomított termékekből. Kerüljük a cukrok hozzáadását, próbáljuk
megszeretni, és gyermekeinkkel is megszerettetni az élelmiszerek természetes
ízét. Ha pedig gondunk akad a testsúlyunkkal, vagy csak szeretnénk tenni az
egészségünk érdekében, akkor se rögtön a mesterséges édesítőszerekhez nyúljunk,
mivel ezek egy speciális csoport számára készültek. Csak azok számára javallott
a használatuk, akiknek tényleg oka van rá (diabéteszesek, erősen túlsúlyosak).
Életmódbeli változtatásokkal szép eredményeket érhetünk el az élet bármely
területén. Ehhez persze sok áldozatot kell hoznunk, de ez megéri a fáradságot.
A cukorpótló szerek használata kompromisszumos megoldásnak tűnik a
cukorfogyasztásunk mérséklésére. De nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt a
tényt sem, hogy cukorpótlóval édesített élelmiszerek sem mindig
energiaszegények! Így könnyen csapdába eshetünk. A hangsúly, mint mindig a
mértékletességen van. Az édesítőszerek nem túl hosszú ideje vannak jelen
életünkben, hosszú távú hatásaik egészségünkre, nem mindig ismertek. Jelenleg
is folynak a kísérletek és vizsgálatok.
Források:
10 Artificial Sweeteners and Sugar Substitutes - http://www.health.com/health/gallery/0,,20424821,00.html
A fruktóz története -
http://egeszsegtudomany.higienikus.hu/cikk/2011-1/Biro.pdf
Az étrendünkben található cukrok - http://www.eufic.org/article/hu/egeszseg-es-eletmod/etrend-es-sulykontroll/artid/Az-etrendunkben-talalhato-cukrok/
Édesítőszerek orvos-laikus szemmel - http://napidoktor.hu/cikk/101.21653/Edesitoszerek-orvoslaikus-szemmel
Cukor vagy édesítő? Részletesen a cukrokról -http://www.webbeteg.hu/cikkek/cukorbetegseg/6539/cukor-vagy-edesito
Képek:
http://cukor-stop.eu/upload/tinybrowser/pic2.gif
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése