2012. január 15., vasárnap

Videoklinika.hu - Első rész

Nyelve: magyar

Elérése: http://videoklinika.hu

A portál terve két közismert személy - Csermely Gyula és Sváby András - fejében fogalmazódott meg. Az oldal 2008 májusában indult útjára. Mára az ország egyik leglátogatottabb egészségügyi videó portálja lett. Az alapötlet szerint a videklinika.hu összesíti a televízió és az Internet összes jó tulajdonságát. Az oldalt napi 30 ezernél is több látogató tekinti meg, s a megnyitástól számítva több egyedi videót vettek fel, mint egy kisebb televíziós csatornánál. Eddig összesen több mint 40 elismert, hazai szakember csatlakozott a projekthez.

Olvassátok el a cikk hátralévő részét a "További bejegyzséek" linkre kattintva!



Az oldal felépítése

A portál könnyen és jól átlátható. Amikor megnyitjuk az oldalt rögvest a legújabb videókat tekinthetjük meg (a 10 legújabbat). A főoldalon a videó címére kattintva meg is nézhetjük a filmet.
A legújabb videók mellett kiemelt témák sorakoznak. Ez 8 témát jelent, amelyekre rákattintva az adott témák rövid összefoglalóját találjuk, valamint kiemelt és érdekes videókat nyálazhatunk át. A kiemelt témák alatt lévő további témák linkre kattintva megtekinthetjük a portálon elérhető összes rovatot/témát (szám szerint 35-öt).
A főoldalon balra tekinthetők meg fastruktúra szerkezetben a témák. Egy-egy téma linkjére kattintva megnyílik a rovat aloldala a rövid leírással és a videókkal.

Milyen témákat találunk?

110 év: a Richter Gedeon gyógyszertár 110 éves történetét bemutató rovat videókkal, interjúkkal tűzdelve.

Allergológia: „Sokáig ismeretlen betegségcsoport volt az allergia, mivel olyan keveseket érintett. Mára azonban az allergiás tünetektől szenvedők száma egyre növekvő ütemet mutat. Az allergia egyik legismertebb formája a köznyelvben csak szénanáthaként ismert szezonális pollenallergia, de a kiváltó okok és tünetek száma messze túlmutat a pollenallergián – elég csak a különböző étel-, állatszőr-, vagy fémallergiákra gondolni. Az allergiával szembeni küzdelem eszköztára a tüneti kezelésként alkalmazott gyógyszerektől az okokat megszüntetni képes immunterápiáig terjed.”

Alternatív gyógyítás: „Az akadémiai orvoslás határai időnként nem teszik lehetővé, hogy panaszainkra megnyugtató megoldást találjunk. Ilyenkor szinte mindannyiunkban felmerül: Kell lennie valamilyen megoldásnak, az nem lehet, hogy ne legyen! Ugyan számos esetben a remény csak remény marad, azonban nem ritkán lehetséges, hogy valamilyen más módon mégis kezelhető a panaszunk.
Az alternatív megoldások terén léteznek bevált módszerek a népi hagyományoktól kezdve, a kiropraktikán és a természetgyógyászaton át a homeopátiás kezelésekig, amelyek sok esetben enyhet nyújtanak.”

Baba-mama: „Egy pár életében a gyermekvállalás, az élet egyik legizgalmasabb időszaka. A kismamának és kispapának testileg és lelkileg is fel kell készülni a kis jövevény érkezésére. Nem árt tisztában lenni a terhesség biológiai folyamataival, valamint a trimeszterek alatt tapasztalható változásokkal.
Szakértőink videói hasznos információkat nyújtanak a szüléssel, szoptatással, táplálkozással, és a baba fejlődésével kapcsolatban.”

Babaétrend - egészségére válik: „Tudja, mi az, ami az anyatejben a legfontosabb összetevő a babák egészségére nézve? Tudta, hogy a császármetszés hatással lehet a az anyatej elapadására? Ismeri azt a baktériumot, ami a babákban az immunrendszer fejlődésére komoly hatást gyakorol? Ismeri a későbbi életkorokban kialakuló allergiák megelőzésének alapjait? Segítünk! Ezen az oldalon olyan felvételeket és anyagokat tekinthet meg, amelyek alapján tisztában lehet, mire van szüksége leginkább a csecsemőnek ahhoz, hogy egészséges baba és később egészséges felnőtt lehessen.”

Betegjog: „Mit fedez a társadalombiztosítás, mikortól jár táppénz, milyen feltételei vannak az egészségügyi ellátásnak? Mikor mehet valaki táppénzre, egyáltalán meddig tarthat, és milyen esetekben vonható meg valakitől? Ez csak néhány kérdés azok közül, amelyekkel nem egészségügyi szakemberek, orvosok, gyógyszerészek vagy ápolók foglalkoznak, hanem a törvények és rendeletek között otthonosan mozgó jogászok. Betegjogi rovatunkban igyekszünk érthetően és tömören érinteni a legfontosabb egészségügyi ellátásra, illetve az ezekkel összefüggő jogorvoslati lehetőségekre vonatkozó alapvető jogi ismereteket.”

Betegség megelőzés: „Bármilyen betegség, tünet, panasz kínoz minket, azonnal egyértelművé válik, hogy a megelőzés még a leghatásosabb gyógyszernél is sokkal többet ér. Ezért a gyógyítás egyik legfontosabb területe a tájékoztatás, az ismeretek közlése, amelyek segítségével megelőzhetjük a bajt.
Szakértőink felvételein számos tanácsot, ismertetőt kapnak a leggyakoribb egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban, legyen szó a legfontosabb vitaminokról, a megfelelő folyadékpótlásról vagy az influenzás tünetek elleni leghatékonyabb küzdelemről.”

Bőr- és nemi betegségek: „A bőr és nemi betegségek nagyon kellemetlen panaszokat okozhatnak a betegnek. A bőrbetegségek szem előtt vannak, ezért esztétikai szempontból sem elhanyagolhatók. A nemi betegségek viszont szemérmességre adhatnak okot, ezért gyakori, hogy a beteg sokáig halogatja a szakorvosi vizsgálatot. Pedig megfelelő kezeléssel a legtöbb probléma megszüntethető. Kiváló szakértőink videofelvételein számos tanácsot, ismertetőt kaphat a különböző bőrbetegségekről, valamint a kínzó nemi betegségekről egyaránt.”

Egészségőr: „Az egészséggel élni kell! Ebben segít november 6-ától a Viasat3 vadonatúj egészségügyi-életmód magazinja, melynek műsorvezetője és alkalmanként riportere is a nagy visszatérő: Deutsch Anita. A színésznő, aki maga is az egészséges táplálkozás híve, a szépség szerelmese, a testi-lelki béke, vagyis a harmónia nagykövete.
A vasárnap reggelenként jelentkező, közel félórás magazinban a leggyakoribb betegségek hatásos gyógymódjait és első tüneteit is megismerhetik a televíziónézők.”

Férfi panaszok: „A férfiak jellemzően nem szeretnek orvoshoz járni, ha bajuk van, akkor meg pláne nem. A macho hozzáállás azonban valódi veszélyforrás. Veszélyes a magánéletre, hiszen ha merevedési zavarával nem fordul a férfi orvoshoz, arra a párkapcsolata mellett a büszkesége is rámehet. De ugyanígy veszélyes bármilyen más urológiai jellegű tünettel is inkább „kivárni”, mivel egy-egy ártatlannak tetsző, vagy hirtelen, minden nyom nélkül elmúló tünet akár a veszélyben forgó prosztata vészjelzése is lehet. Vannak dolgok, amelyekért a teremtés koronái is jobb, ha félreteszik a büszkeségüket; az egészség pedig éppen egy ilyen dolog!”

Fertőző betegségek: „A fertőző betegségeket mikroorganizmusok okozzák, amik akár komoly veszélyt jelenthetnek az egészségre. Mivel útjukat nem korlátozzák országhatárok ezek a betegségek gyorsan terjedhetnek és akár halált is okozhatnak. Az elmúlt időszakban számos új betegség ütötte fel a fejét, régebbi betegségek pedig új változatban jelentek meg.
Éppen ezért mindenképpen oda kell figyelni a megfelelő higiéniás szabályokra és a kötelező védőoltásokra, hogy a szervezet megfelelő hatékonysággal tudja felvenni a harcot a fertőzésekkel szemben.”

Fogamzásgátlás: „A Richter 1901-től kezdve a fogamzásgátló készítmények széles választékát kínálja, ily módon is segítve a nőket abban a törekvésükben, hogy elképzeléseik szerint alakíthassák életüket. A fogamzásgátló módszerek megítélésekor a megbízhatóság, a biztonság, az egyszerű és kényelmes használat a legfontosabb szempontok. Fokozatosan felépített termékpalettánk második, harmadik és negyedik generációs fogamzásgátlókat, valamint sürgősségi fogamzásgátlókat is tartalmaz, ezáltal a készítmények széles skáláját kínálva a nőknek, lehetővé téve, hogy egyéni igényeikhez igazodva választhassanak termékeink közül.”

Fogászat-szájsebészet: „Tudta, hogy a fogszuvasodás és a fogínygyulladás ma már népbetegségnek tekinthető? Pedig a megfelelő fogápolásnak és szájhigiéniának ugyanúgy hozzá kellene tartoznia az ember mindennapjaihoz, mint az alvás vagy az étkezés.
Mint a legtöbb betegség esetén, itt is a megelőzés a legfontosabb! Nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő táplálkozásra és a rendszeres fogmosásra. Mindezek mellett évente egyszer ajánlott fogorvosi kontrollvizsgálatra elmenni, még abban az esetben is, ha nincsen panasza.”

Fül-orr-gégészet: „A fül-orr-gégészet által kezelt és gyógyított tünetek és betegségek rendkívül széles kört ölelnek fel. A fül-orr-gégészek ugyanúgy találkoznak a leggyakoribb, általában felső légúti tüneteket produkáló betegségekkel, allergiás tünetekkel, vagy éppen hallászavarokkal és orrüreget érintő elváltozásokkal, mint akár daganatos megbetegedésekkel.
A fül-orr-gégészeti ellátás esetenként a rekonstrukciós, vagy más néven plasztikai sebészeti beavatkozásokra is kiterjed, illetve a nagyothallás kezelésében általában alkalmazott hallókészülékek helyett időnként implantátumokkal is dolgoznak.”

Gasztroenterológia: „A gasztroenterológia a gyomor-bélrendszer betegségeivel, vagyis az emésztőrendszer kóros elváltozásaival foglalkozik. Ide tartoznak a nyelőcső, a gyomor, a vékony- és vastagbél, valamint az emésztésben tevékenykedő szervek, a máj és hasnyálmirigy, valamint az epehólyag- és epevezeték betegségei is.
Mint a legtöbb betegségnél itt is nagyon fontos a korai felismerés, mert bár számos gasztroenterológiai megbetegedés hatékonyan kezelhető, néhány emésztőszervi zavar, esetleg daganatos betegség azonnali beavatkozást igényelhet.”

Genetika: „A genetika világa orvosi szempontból felbecsülhetetlen jelentőségű folyamatokkal foglalkozik - elég csak a mindenre képes őssejteket említeni, amelyek a magzati fejlődés során többféle, egészen különböző feladatot ellátó sejtté alakulnak. De a genetikai ismeretek alapján a növekedésünk, fejlődésünk és működésünk alapvető információit magukban hordozó gének működéséről is egyre pontosabb információkkal rendelkezik az orvostudomány. Így képesek ma már nagy biztonsággal felmérni, hogy egy gyermekvállalás előtt álló pár esetében milyen genetikai hajlamok, öröklődő betegségek kockázatával kell számolni a születendő utódnál.”

Gyermekgyógyászat: „Nincs is annál szörnyűbb dolog, mint amikor egy kisgyerek megbetegszik, mondják a szülők. Bár a gyerekek életmódjuknak köszönhetően általában egészségesebbek a felnőtteknél, mégis sérülékenyebbeknek. Nap, mint nap vírusok, fertőzések illetve balesetekből származó sérülések leselkednek rájuk.
Videofelvételeinken képzett gyermekorvosok adnak tanácsot védőoltásokkal, betegségmegelőzéssel és gyógyítással kapcsolatban, segítenek az aggódó szülőknek eligazodni a gyermekbetegségek labirintusában.”

Homeopátia: „A homeopátia az egyik legelterjedtebb alternatív gyógymód, ami a „hasonlót a hasonlóval gyógyítani” elv alapján működik. Ez azt jelenti, hogy a betegségek olyan szerrel gyógyíthatók hatékonyan, amelyek az adott betegséghez hasonló tüneteket okoznak.
Amennyiben ön a nyugati orvoslás mellett a természetes gyógymódok, ezen belül a homeopátia iránt érdeklődik, tekintse meg kiváló homeopata szakértőink felvételeit, amelyből alapos ismertetőt kaphat a homeopátia alaptörvényeiről, szedési szabályairól, illetve adagolásáról is.”

Kardiológia: „Magas vérnyomás, infarktus, koszorúér meszesedés vagy szívritmuszavarok. A kardiológia a mellkasunkban dobogó, rendíthetetlenül dolgozó motor, a szív elváltozásaival és megbetegedéseivel foglalkozik. Az egész életünkben szünet nélkül dolgozó, minden testrészünkbe vért pumpáló szív elváltozásai is a legkülönbözőbb formákban jelentkezhetnek. A kardiológusok diagnosztizálhatnak billentyűhibákat, veleszületett szívbetegségeket, szívizom panaszokat, koszorúér betegséget, szívritmus panaszokat vagy gyulladásokat is sok egyéb mellett, de igen gyakori panasz a magas- vagy alacsony vérnyomás is a kardiológiai rendeléseken”


Folytatása következik...

Az idézetek a videklinika.hu oldaláról származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */