2012. január 29., vasárnap

Egészség Kalkulátorok - Elsősegélynyújtásról Mindenkinek

A mostani cikkben egy érdekes és egy igen hasznos oldalt szeretnék bemutatni. Az első egy Egészség Kalkulátor oldal, ahol mindenféle egészségügyi tesztet kitölthetünk és elemezhetünk. Érdekességképp kerül bemutatásra. Használata a mindennapokban inkább a laikusoknak ajánlott.
A másik portál viszont kifejezetten ajánlott az egészségügyben tanuló hallgatóknak, illetve minden élő és lélegző embernek. Az Elsősegélynyújtást sajnos nem tanítják sehol - kivétel jogsi szerzéskor vagy, ha egészségügyi középiskolában, egyetemen tanulunk -, pedig minden embernek ismernie kellene az alapvető lépéseket. Szekerczés Norbert portálja viszont segít eligazodni a lehetőségeink közt, illetve a portál átolvasása után garantáltan nem fogunk pánikolni vészhelyzet esetén.

Olvassátok a cikk egészét a További bejegyzésre kattintva!

A mai cikk első részében 11 egészség kalkulátort szeretnék bemutatni az egészségkalauz.hu oldalról. Ezek a kalkulátorok az egészségünkkel kapcsolatos felmérésekben segítenek/nyújtanak útmutatást.

Elérése: http://www.egeszsegkalauz.hu/kalkulatorok/

Nyelve: magyar

Melyek a kalkulátorok: Makula-degeneráció (ÚJ!), Stroke kalkulátor (ÚJ!), Terminus-számítás, Dohányzás kalkulátor, Testtömeg index (BMI), Peteérés kalkulátor, Derék / csípő arány, Prosztata önteszt, Energia-felhasználás, Pulzus célérték-kalkulátor, Alapanyagcsere

Makula-degeneráció: A szemfenék meszesedésével kapcsolatos teszt. Ingyen, regisztráció után érhető el.

Stroke kalkulátor: kalkulátor, mely segítségével kiszámíthatjuk, mekkora esélyünk van az elkövetkezendő 10 évben arra, hogy agyvérzést kapjunk. Ingyen, regisztráció után érhető el.

Terminus-számítás: Ezzel a kalkulátorral kiszámíthatják az anyák gyermekük várható születési idejét.

Dohányzás kalkulátor: Kiszámolja, hogy mennyi havi-, illetve éves költséget jelent egy láncdohányosnak a cigaretta mindennapos megvásárlása. Ingyen regisztráció nélkül is elérhető. Nagy gyakorlati haszna nincs. Inkább érdekes, mint hasznos.

Testtömeg index: A testtömeg index (Body Mass Index, vagy BMI) magyarázata. A BMI a kg-ban számított testtömeg és a m-ben számított testmagasság négyzetének hányadosa (kg/m2). 18 év feletti nők és férfiak esetében alkalmazható. A BMI normáltartománya 20 és 25 közé esik. 20 alatti érték soványságot, 25 feletti érték pedig túlsúlyt jelez. Ingyen, regisztráció nélkül elérhető.

Peteérés kalkulátor: a sikeres teherbeeséshez adhat segítséget ez a kalkulátor, mely megmutatja a megtermékenyítés optimális idejét.

Derék/csípő arány: Az egészség szempontjából nem csak a testzsír mennyisége, hanem a zsír testen belüli eloszlása is nagyon fontos. Azoknál, akiknél a test zsírtartalmának nagy része a derék körül helyezkedik el - összehasonlítva azokkal, akiknek ugyanolyan magas a testzsírtartalmuk, de az inkább a csípőkön és a combokon helyezkedik el - nagyobb arányban fordul elő magas vérnyomás betegség, II. típusú cukorbetegség, szívbetegség és agyérbetegség. Ingyen, regisztráció nélkül elérhető.

Prosztata önteszt: Határozza meg ezen önértékelő teszt segítségével, hogy prosztata-megnagyobbodás okozta tünetei mennyire súlyosak, illetve azok mennyire zavarják Önt! Regisztráció nélkül, ingyen elérhető.

Energia-felhasználás: Számolja ki, hogy különböző testmozgásokhoz mennyi energiára van szüksége. A kalkulátor a fizikai aktivitás típusából és az Ön alapanyagcsere-értékéből határozza meg a szükséges energiaértéket, így teljesen egyénre szabott eredményt ad. Elérhető ingyenesen, regisztráció nélkül.

Pulzus célérték-kalkulátor: Az Egészségkalauz Pulzustartomány számítója az életkor alapján megállapítja a maximális pulzusszámot (a percenkénti szívverések számát). Ez alapján a kalkulátor kiszámolja azt a pulzus céltartományt (azt a minimum és maximum pulzusértéket), melynek elérése javasolt a testedzés során. Ingyen, regisztráció nélküle elérhető.

Alapanyagcsere: Számolja ki, hogy testének mennyi energiára van szüksége nyugalomban ahhoz, hogy az alapvető élettevékenységek működhessenek. Ingyenesen elérhető, regisztráció nélkül.

Elsősegélynyújtás és Ápolás

Schopenhauer egyszer azt mondta: „Az egészség nem minden, de a minden egészség nélkül semmi”.

Ezzel a jelmondattal indul Szekerczés Norbert ápoló és egészségtan tanár képzettségű szakember elsősegélynyújtással foglalkozó weboldala. A szerző az oldalt azért hozta létre, hogy azokat a fontos információkat megoszthassa a nagyközönséggel, „amelyek egy nap fontosak lehetnek, illetve a tartósan ápolásra szoruló betegek mindennapjait megkönnyíthetik.”

„Az ápolás témakörei leginkább laikusoknak, otthon segítőknek szólnak, nem annyira szakembereknek”, ezért a szerző igyekszik „egyértelműen és érthetően megfogalmazni a cikkeket.”

Elérése: http://www.elsosegely.eoldal.hu/

Nyelve: magyar

Az oldal tartalma a bal oldalon található menüpontokból érhető el. A felépítése kellően egyszerű, jól átlátható.

Az első menüpont Elsősegély alapismeretekről szól. Ezen belül tájékozódhatunk a következő veszélyhelyzetekben teendők felől: Mellkasi fájdalom, Cukorbetegség miatti rosszullét, Napszúrás, Csont és Ízületi sérülés, Égési sérülés, Speciális vérzések, Vérzések és Ellátásuk, Sérültek osztályozása, Az első lépések, Alapfogalmak

Második menüpont az Elsősegély - Életmentő beavatkozások. Ezen belül a következőket találjuk: Légúti idegen test, Artériás vérzés, Újraélesztés, Az eszméletlen sérült ellátása, A sérült vizsgálata

A harmadik menüpontban az Elsősegély tanuláshoz, művelődéshez kapunk ajánlott irodalomjegyzéket. Külön ki is vannak emelve kiadványok; címmel, borítóval, kiadóval, lehetséges árral.

A negyedik menüpont nagyon érdekes témát boncolgat; „mit tegyünk, ha mentőt kell hívnunk?”. Sokan talán azt hiszik ez egy teljesen felesleges téma, pedig nem. Az ember első rémületében talán pánikba is esik; nem tudja mit tegyen, csak hebeg-habog. Pánikol. Ez a rész segít felkészülni; mit tegyünk egy lehetséges életveszély esetén. Hasznos az elolvasása minden embernek.

Ötödik menüpont. Közúti elsősegélynyújtó tanfolyam. Sok időt nem töltenék vele. Vizsgafeladatokat, vizsgaszabályzatot, díjakat és leírásokat lelhetünk itt.

Hatodik pont. Vendégkönyv. Ehhez nem kell külön megjegyzés.

Hetedik pont. Az ápolás témaköre. Ezen belül már érdemes elmerülni. Nézzük milyen témákat találunk: Mit vigyünk magunkkal a kórházba?, A Házipatika - milyen gyógyszereket célszerű otthon is tartanunk?, A véralvadásgátló szubkután injekció avagy hogyan adjunk be magunknak injekciót?, Otthonápolás, mint alternatív lehetőség, Kórházi ápolás vagy Otthon ápolás - Pro és Kontra, Az életkor rizikói
Mindegyik téma hasznos és érdekes. Elolvasása ajánlott minden érdeklődőnek.

Található az oldalon még Képgaléria is. Itt elsősorban azok a képek vannak kigyűjtve, amelyeket az egyes cikkekben fellelhetünk. Érdemes vetni rá egy pillantást.

Vannak még ajánlott linkek is, amelyek a témába vágó, hasznos oldalakra irányítanak át minket.

Mivel a weboldalon tisztán és érthetően - a laikusok nyelvén - van leírva minden cikk, így melegen ajánlott a portál látogatása mindenkinek (diáknak, felsőoktatásban tanulónak, laikusnak).

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm a pozitív véleményt és a cikket, bár csak most találtam meg.
    Örülök, hogy tetszik az oldal:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hasznos és jól felépített az oldala. Jó lenne több ilyen jó kezdeményezést látni. :)

      Törlés

/* */