2012. február 16., csütörtök

mRNS - Élettan szakoldal



Nyelve: magyar (helyenként latin vagy angol)

A portál 2009-ben jött létre a Bioresoft Kft. gondozásában. A portál célja interaktív közösségi tér biztosítása a hazai és általában a magyar ajkú biológusoknak, kutatóorvosoknak és az élettudományok illetve a kapcsolódó ipar minden szereplőjének, minden érdeklődőnek.
A portál naponta frissülő oldalán érdekes és izgalmas formában számolnak be a szakma számára fontos hírekről, kutatásokról, felfedezésekről, újdonságokról és eseményekről.

A weboldal számos érdekes cikket és forrást tartalmaz, melyet a témában érdeklődők felkereshetnek ismeretszerzés céljából.

A cikk többi részének elolvasásához kattintsatok a "További bejegyzések" elérésre!


Az oldal felépítése

Három hasábos felépítésű. A két oldalon találunk két szűk hasábocskát. Ezekben gyorslinkek, reklámok valamint regisztrációs pontok találhatóak. A főmenü alapján érhetjük el az oldal tartalmát.

Főmenük

Hírek

Ezen a részen rövid bevezetőket találunk az adott hírről. A tovább gombra kattintva olvashatjuk el a teljes cikket (ingyenesen), regisztráció nem kötelező ehhez. A cikkeket kommentálhatjuk is (regisztráció után). A hírnél feltüntetik a forrást (linkkel együtt), illetve a szerző, fordító, szerkesztő nevét.
A cikket ajánlani is lehet e-mailben tovább küldve (Facebook megosztási lehetőség nincs). Értékelhetjük is a hírt 1-10-ig pontozva (ehhez nem kell regisztráció).
Van archívuma is a híreknek. Kereshetünk is a cikkek közt egyszerű tárgyszavak szerint.

Fórum

Ebben a szekcióban biológusok, laikusok tehetnek fel kérdéseket több mint 50-féle témában. A témákat többnyire az mRNS.hu szerkesztői indították. Sajnos kevés élő téma van és a válaszok száma is kevés.

Álláshirdetés

Az Álláshirdetési oldalon kizárólag az élettudományokhoz vagy a kapcsolódó iparhoz kötődő álláshirdetéseket helyeztek el. A hirdetés tárgya lehet szakdolgozás vagy valamely más, nem főállást jelentő lehetőség. Bármilyen ide nem illő témájú hirdetést törölnek.
Lehet keresni hazai és külföldi hirdetések közt. Lehet feladni álláskereső hirdetést, illetve állásajánlást is. Lehetőség van szűrésre és kulcsszavas keresésre is. A menüpont elérése regisztrációhoz kötött.

Apróhirdetés

Az Apróhirdetési oldalon kizárólag non-profit (vagy alkalomszerűen for-profit) hirdetések helyezhetők el. A hirdetések lehetnek valamely meghatározott vagy meg nem határozott csere vagy készpénz ellenértékűek. A hirdetés tárgya bármilyen eszköz, gép, vegyszer stb. lehet melyre már nincs szükség, azonban máshol még felhasználható. Kizárólag az élettudományokhoz köthető témájú hirdetések helyezhetőek el, bármilyen ide nem illő témájú hirdetést törölnek. A menüpont elérése regisztrációhoz kötött.

Pályázat…

…menüpontban az élettudományhoz kapcsolódó pályázatokról olvashatunk. Rengeteg pályázati kiírás van itt; frissebbek és régiebbek vegyesen. Érdemes benézni! A menüpont elérése regisztrációhoz kötött.

Fogalomtár

„A Fogalomtár célja lehetőséget adni a szakma képviselőinek, hogy egymás illetve minden érdeklődő számára biológiai, orvosi és egyéb élettudományi fogalmakat ismertessenek. A fogalmak tetszőleges terjedelemben dolgozhatóak ki és tetszőlegesen illusztrálhatóak képekkel. A beérkezett fogalmak nem jelennek meg automatikusan a Fogalomtárban, először elbírálásra kerülnek. Az elbírálás nem szakmai értékelést jelent, pusztán a vicceket szűrik ki az oldal munkatársai. Ennek megfelelően, sem terjedelmi, sem bármilyen más okból nem vetik el az emberek munkáját, amennyiben az komoly szándékkal készült.”[1]
Jelenleg A,B,C,D,E,F,G,H,I,K,M,N,P,R,SZ,X kezdőbetűjű fogalmak olvashatóak.

Biosztanár

„A biosztanár aloldal célja a középiskolákban illetve a felsőoktatásban oktató tanárok munkájának segítése különböző oktatási anyagokkal. Ezek között találhatunk animációkat, rövid videókat, jegyzeteket illetve egyéb az oktatás munkáját segítő anyagokat. Az eszköz célja továbbá lehetőséget adni hallgatóknak is a felkészülést segítő anyagok megosztására.”[2]
A szerkesztők szívesen várják olyan oktatók, hallgatók jelentkezését, akik rendelkeznek nyílt forrású dokumentumokkal, melyeket fel lehetne használni a biosztanár szekció további bővítéséhez.
Rengetegféle videó érhető el. Ajánlott körbenézni az Anatómia témakörben, ahol 21 videó tekinthető meg. A menüpont elérése regisztrációhoz kötött.

Linkbázis

Ahogy a neve is jelzi; itt linkgyűjtemény található. Több tucat érdekes és hasznos oldal várja, hogy felkeressék őket.

Szoftverbázis

Ez a része az oldalnak igazán kiemelkedő kezdeményezés. Nagyon kevés olyan oldal van a neten, amelyik összegyűjtené az élettannal kapcsolatos programokat. Az mRNS viszont nemcsak gyűjti, hanem egyúttal rendszerezi is a programjait. Minden innen elérhető szoftver ingyenes, nyílt forráskódú avagy próbaverziós. Nem számoltam össze pontosan, de több tucat témában több tucat programot fedezhetünk fel, ha körbekeresgélünk.
Az Anatómiától kezdve, az elméleti biológián át az élettanig rengeteg témájú programot találunk itt. A menüpont elérése regisztrációhoz kötött.

Konferencia

„A Konferencia aloldal célja a fontos és érdekes események összegyűjtése és bemutatása. Ezek kapcsolódhatnak szorosan a szakmához, de szolgálhatják a kikapcsolódást is.”[3]

Könyvajánló

Érdemes ide is benézni, mivel összesen 67 könyv ajánlását olvashatjuk el. A dokumentumok mindegyike kapcsolódik valahogy az élettanhoz, a biológiához. A könyvek teljes szerzőségi közlése visszakereshető, illetve találunk ISBN számot is egyes köteteknél.
Nagyon hasznos része az oldalnak.

Az oldalsó részen található két sávra is szentelnék pár sor figyelmet. Az inkubáció részben flash játékok érhetők el. Mindegyik nagyon ötletes, a többsége már korábbról ismerős lehet az emberek (lásd Pacman, Bloxorz). 5 perc szórakozás erejére kiválóak.

A Gyors linkeken át azonnal eljuthatunk - többnyire - angol nyelvű szakmai oldalakhoz. Ezeket is célszerű végig nézni, hisz találhatunk igazán érdekes oldalakat is.

Összegzés

Mindenképp megérdemli az oldal, hogy figyelmet szenteljük neki, hisz teli van érdekes kezdeményezésekkel, szolgáltatásokkal, illetve lehetőségekkel. Ajánlott az egészségügyben tanulóknak, dolgozóknak egyaránt.


[1] Forrás: http://mrns.hu/index.php (2012-02-16-n)
[2] Forrás: http://mrns.hu/index.php (2012-02-16-n)
[3] Forrás: http://mrns.hu/index.php (2012-02-16-n)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */