2012. február 6., hétfő

Free Medical Journal & Books - Ingyenesen elérhető orvosi folyóiratok és könyvek



Nyelve: angol

Mai cikkem témájával visszakanyarodom a blog indulásakor közzétett témakörök anyagához. A kezdetekkor sok olyan oldalt elemeztem, amelyekről ingyenesen - vagy bizonyos megkötésekkel ingyenes - lehetett folyóiratokat elérni külföldi illetve magyar nyelven.
A FreeMedicalJournal.com elérésű oldal az ilyen portálok sorát gyarapítja majd elemzéseimben. Az oldalról összesen 2827 angol nyelvű folyóiratot érhetünk el. Ezek közt vannak olyan folyóiratok, amelyek cikkeit rögtön a megjelenés után elolvashatjuk. Ám vannak olyanok is, amelyeknél bizonyos megkötések - a megjelenéstől számított 2-3-6-12 hónap - mellett olvashatjuk csak el a cikkeket.

Olvassátok el a cikk további részét is a "További bejegyzések" linkre kattintva!


Az oldal felépítése…

…meglehetősen egyszerű. Nem bonyolították túl a külsőségeket. Ám ez nem baj, így könnyebb az átláthatóság. Szerencsére nincs telenyomva reklámok tömegével a portál. A webportál bal oldalán többféle tematika szerint rendezték az elérhető folyóiratokat.

Első tematika - Témakör szerint (csak a 10 legfontosabb van a főoldalon kiemelve):
  • Medical (Orvosi),
  • Biology (Biológia),
  • Cardiology (Kardiológia),
  • Endocrinology (Endokrinológia),
  • Infectious Diseases (Fertőző betegségek),
  • Genetics (Genetika),
  • Microbiology (Mikrobiológia),
  • Neurology (Neurológia),
  • Oncology (Onkológia),
  • Physiology (Fiziológia),
  • stb.

A more… linkre kattintva további 81(!)-féle témában kereshetünk. Ebben a szekcióban a témakör mellett azt is kiírták; hány folyóirat érhető el az adott témában. Például a Mikrobiológia kategóriában összesen 72 folyóirat érhető el.

A folyóiratokat alfabetikusan illetve Impakt faktorosan is rendezték. Alapbeállítás mellett az Impakt Faktor a mérvadó rendezési sorrend az oldalon. (Lásd 1. ábra)

1. ábra - LINK


A folyóiratok leglényegesebb információt mellékelték a lapok leírásában.

Nézzük, melyek ezek az információk (a Clinical Microbiology Reviews példáján keresztül):
  • English (a folyóirat nyelve),
  • ISSN száma (nemzetközi azonosító jelzés),
  • EISSN száma (elektronikus nemzetközi azonosító jelzés),
  • ISI Impact factor (ISI Hivatkozási arányszám),
  • Free after 12 months (a cikkek a megjelenést követő 12 hónap múlva érhetőek el),
  • 1988-present (mikortól és meddig vannak elérhető állományok).

Második tematika - Impakt faktor szerinti rendezés. Ebben az elrendezésben a 60 legjobb hivatkozási aránnyal bíró folyóirat érhető el csökkenő Impakt Faktoros sorrendben.

Harmadik tematika - Free Acces (a szerint rendezi a folyóiratokat, hogy az egyes cikkek megjelenése után, mikortól érhetőek el a folyóiratok). Van Azonnali (immediately), 1-6 hónappal későbbi (After 1-6 months), 7-12 hónappal későbbi (7-12 months), Több mint egy év múlva (Later)

A kedves Olvasók engedelmével eltekintenék attól, hogy az összes folyóiratot felsoroljam, amelyek elérhetőek így vagy úgy a hálózatról. :)

Negyedik tematika - Title (vagyis cím szerinti rendezés). A-tól Z-ig, ahogy mondani szokták.

Vagy egy ötödik, nem kiemelt tematika is, amely a folyóirat nyelve szerint rendezi a lapokat. 4-féle nyelven érhetőek el folyóiratok: angol, spanyol, francia és portugál nyelven

Hogy lehet elérni a teljes szövegű cikkeket?

Első lépésként kiválasztjuk a számunkra hasznos címet és rákattintunk a linkre. Ekkor megjelenik az adott folyóirat hivatalos honlapja. Lásd példaként a 2. ábrán! Itt keressünk a főmenüben vagy Archives vagy Articles menüpontot. Rákattintva elérhetjük a folyóiratok archívumát. Lásd 3-as ábra!
A cikkek általában PDF és/vagy HTML formátumban érhetőek el, de egyes folyóiratok speciális kiterjesztést is kaphatnak. Az elolvasásukhoz általában programelérést is mellékelnek.

2. ábra - LINK
3. ábra - LINK
Extra szolgáltatás

Elérhetőek könyvek is. Összesen 360 szakkönyv érhető el teljesen ingyenesen. 89-féle témakörben keresgélhetünk, témakörönként 1-2-3 db könyvvel. A könyvek közt új megjelenéseket is találhatunk; 2011-től 2003-ig terjedően. A könyvek közt ugyanolyan tematikák szerint keresgélhetünk, mint a folyóiratoknál.

Összegzés

Az oldal rendkívül hasznos gyakorló szakemberek számára. Rengeteg külföldi szakirodalom érhető el gyorsan, könnyen, egyszerűen. Ajánlom mindazoknak, akik tudományos munkát végeznek, phd-re készülnek, az egészségügyben dolgoznak, tanulnak vagy komolyabban érdeklődnek a tudományos világ újdonságai után.

Az oldal értékelése: 20/20
Ingyenesség: 5/5
Elérhető dokumentumok száma: 5/5
Használhatóság: 5/5
Extra funkciók: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */