2012. március 5., hétfő

Szülésznőknek - Első rész

Az elmúlt időben komoly hangsúlyt fektettem arra, hogy lehetőség szerint minél többféle formában - videó, szöveg, diák - kerítsek az egészségügyben dolgozóknak, hallgatóknak felkészítő, oktató anyagokat. Volt már elemezve a blogon szakkönyv, szakoldal, videó gyűjtemény, adatbázis sokféle témában.
Ám egy téma - a születés - eddig kimaradt valamiért. Ebben a cikkben - mely első része egy cikksorozatnak - megpróbálom pótolni ezt a hiányt. Az elkövetkezendőkben elsősorban oktatás és információszerzésre alkalmas videókat és/vagy oktatási segédanyagokat fogok röviden elemezni és az eléréseket közreadni.

A cikk további részéért kattintsatok a "További bejegyzések" linkre!


Babycenter.com Videók

Nyelve: angol

Első videó - természetes szülés az Anya szemszögéből

Rövid története: az állapotosság végén járó anyuka - akinek már van egy gyermeke -, úgy dönt természetes úton akarja világra hozni gyermekét. A szülésznő elmagyarázta neki a ráváró feladatokat és nehézségeket (ezt bizonyos pontokon a videóban is megismétlik). A szülést hosszú vajúdás előzi meg. A születés gyorsan és komplikációmentesen megy végbe. A szülésznő technikáit végig látni lehet.


Második videó - császármetszés félig az Anya, félig a szülész szakorvos szemszögéből

Rövid történet: a kismamát egészségügyi okokból császározni kell. A nővérek előre felkészítik őt mindarra, ami történni fog vele a műtőben. A stáb a műtét kezdetétől bent volt a műtőben, így lépésről-lépésre nyomon követhetjük az eseményeket. A videóban azt is elmagyarázzák; miért van szükség a császározásra, illetve mily módon lehet vagy kell felvágni a kismama hasfalát. Nagyon érdekes császármetszéses videó.


Harmadik videó - mi történik a gyerekkel a születés után.

Rövid történet: az újszülött megszületett. J Milyen feladatok várnak a csecsemőre és a szülésznőre ezek után? Ezt láthatjuk ebben a videóban.


Medline Plus segédanyagok és videók

Nyelve: angol

Negyedik videó - egy újabb, hosszabb, jobb minőségű császármetszéses videó.

Rövid leírása: a vezető sebésznő végig elmagyarázza; mi miért történik. Aztán belevágnak.


Ötödik téma - Medline Plus interaktív oktatási segédanyag

Rövid leírása: a természetesen úton történő szülést veszi végig a segédanyag lépésről-lépésre haladva. Kellemes, közérthető, egyszerűen kezelhető ez az interaktív anyag.


Folytatása következik....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */