Az alternatív gyógymódok rohamos terjedésével,
egyre többször találhatjuk szembe magunkat a D-vitaminnal is. Hol a rákos
sejtek ádáz ellenfeleként jelenik meg, amely sok ezerszer hatásosabb bármely
kemoterápiás szernél, hol a legkülönfélébb influenza vírusok mumusaként
emlegetik. Nincs tél, hogy ne lenne tele az internet a D-vitamin adagolásával kapcsolatos
információkkal, ajánlásokkal. Tudnunk kell azonban, különbséget tenni álhírek
és tudományosan megalapozott tények közt. Nem szabad átesnünk a ló túloldalára.
Nézzük meg hát a témát közelebbről!
A cikk további részét a További bejegyzések linkre kattintva lehet elérni!
A
D - vitaminról röviden: Az utóbbi években fokozott figyelmet
kapott a D-vitamin, mivel felismerték, hatása nem korlátozódik a csont és
porc anyagcserére. Az utóbbi évek kutatásai egyre inkább azt mutatják, hogy a
D-vitamin szerepet játszik a szervezetünk immunfolyamataiban is. (A
T1-limfociták és ezek aktív sejtanyagai a citokinek segítik az immunrendszer
egészét komplex összefüggések útján az fertőző betegségek megelőzésében és a
betegségekkel szemben kialakuló védettség kialakításában.) A kutatások továbbá
azt mutatják, hogy a daganatos sejtek osztódását is jelentősen gátolja ez a
vitamin, ugyanis egy létfontosságú hormon
előanyaga, mely fontos szerepet játszik az egészséges sejtfejlődésben. Asztmás és
allergiás tünetek enyhítésében is sikerrel alkalmazzák. Mi hát a probléma a D –vitamin,
pótlása körül?
A D-vitamin gyűjtőnév alá a D1-, D2- és D3-vitaminok
tartoznak. Közülük a szervezet számára legjobban felhasználható forma a
D3-vitamin. Provitaminja a 7-dehidro-kolekalciferol, melyből a napfény UV-B
sugarának hatására a bőrben képződött D3-vitamin jut a szervezetbe. Télen
a napsütéses órák számának csökkenésével, visszaesik a szervezet D-vitamin-előállítása.
A harmincadik szélességi körtől északra, szinte mindenkinek szüksége lenne
pótlásra, ám ez már az ősz beköszöntével egyre nehezebb feladattá válik.
D-vitaminhoz a szervezetünk ugyanis kétféleképpen juthat, az egyik a napsütés,
ami gyakorlatilag elérhetetlen ezekben a hónapokban. Sok ellenérvet tudunk
felsorakoztatni a napozás ellen, ám ha nem a káros sugárzások szempontjából
legveszélyesebb időszakban vetkőzünk neki, (legalább a test 18 % fedetlen kell,
legyen!) akkor mindössze 20 perc alatt feltölthetjük vitaminraktárainkat. Még
nyáron sem könnyű feladat ez, ráadásul a D- vitamin keletkezése szempontjából
nélkülözhetetlen, UV-B sugarakat kiszűrő, fényvédő krémek használata nélkül.
A hidegebb hónapokban, a kifejezetten erre a célra kifejlesztett
készítmények mellett a gondos táplálkozás segíthet a vitaminhiányos állapot
kialakulását megelőzni.
A vitamin ajánlott napi bevitele
(RDA%) egészséges felnőttek esetében napi 1500-2000
Nemzetközi Egység (korábban
400, majd 600 és 800 NE volt). Ezt a mennyiséget táplálékkiegészítő vagy
gyógyszer formájában ajánlott bevinni. (A biztonságos határértékről ismert adatok: a felnőttek
esetében napi 4000 NE az a mennyiség, amely még biztosan nem okoz gondot a
szervezetben). Gyermekeknél,
az RDA%: alap esetben 1 év alatt, egész évben napi 1 csepp
Vigantol; 1-6 év között októbertől áprilisig
napi 1 tabletta D-vitamin (1000 NE) (vagy 2 csepp Vigantol); 6-18 éves korig októbertől áprilisig heti 2-4 tabletta D vitamin (3000 NE) adása elengedhetetlenül fontos.
napi 1 tabletta D-vitamin (1000 NE) (vagy 2 csepp Vigantol); 6-18 éves korig októbertől áprilisig heti 2-4 tabletta D vitamin (3000 NE) adása elengedhetetlenül fontos.
Nem mindegy mit eszünk,
Az élelmiszerek közül elsősorban a tengeri
halakban, a tojásban, a májban és a halolajban található D-vitamin. A tejet,
tejtermékeket szintén gyakran sorolják a D-vitaminban gazdag élelmiszerek közé,
de ez tévedés. "Egy liter tejben csak körülbelül 30 egységnek megfelelő
D-vitamin található, ez messze elmarad a javasolt napi 800 egységtől. Az
USA-ban, ahol a tejeket D-vitaminnal dúsítják, valóban fedezhető tejből is a
D-vitamin-szükséglet. Nálunk viszont egyelőre csak a D-vitaminnal dúsított
joghurtok, illetve margarinok kezdenek terjedni" - mondja Dr. Lakatos
Péter.
Egy kis áttekintés, különböző táplálékok D- vitamin
tartalmáról: 100 gramm párolt lazac 360 NE, 100 gramm makréla 345 NE, 100 gramm
angolna 200 NE, 100 gramm olajos tonhal 235 NE, 50 gramm olajos szardínia pedig
250 NE D-vitamint tartalmaz. Egy átlagos tojásban 20 NE található, 100 gramm
marhamájban 15 NE, egy nagy kanál (15 ml) csukamájolajban pedig 1360 NE
D-vitamin van.
"Mivel a magyarok kevés tengeri halat fogyasztanak,
marad a vitaminkészítmény, de multivitaminok helyett ajánlott inkább
receptköteles D-vitamin-tablettát vagy cseppet fogyasztani a téli időszakban.
Mivel a D-vitamin zsírban oldódik, a szervezet tárolja, így az sem káros, ha
valaki többnapi adagot összevon, és egyszerre, egy adagban fogyasztja el"
- mondja az endokrinológus.
A szolárium is segíthet, de csak módjával ajánlott
"Sokakban él az a tévhit, hogy a télen napfény hiányában
nélkülözött D-vitamin rendszeres szolárium használattal pótolható, de ez nagy
veszélyt rejt magában, hiszen az UV sugarak elősegítik a bőrdaganatok
kialakulását" - olvasható a Magyar Dermatológiai Társulat sajtóközleményében.
"A szoláriumok közül csak a legmodernebb csövekkel rendelkezők
képesek a D-vitamin-pótlásra, az elavultabbak kifejezetten károsak. Azonban a
heti egy szoláriumozást is ajánlott lenne kiegészíteni vitaminnal" -
mondja Dr. Lakatos.
Kiknek ajánlott? A hiánytünetekről…
A magyar
lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos – ez a Semmelweis Egyetem I. számú
Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja által elvégzett első, országos,
reprezentatív D-vitamin-szintmérő kutatás legfontosabb megállapítása (2013. szeptemberi
közlemény). Ez az eredmény jóval rosszabb képet fest a helyzetről, mint amilyet
az orvosok feltételeztek, körülbelül 60% -nak gondolták ezt a számot.
Takács István, a Semmelweis
Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának docense, a kutatás irányítója
elmondta, a D-vitamin-szintre vonatkozó országos, reprezentatív felmérést tél
végén se Magyarországon, se külföldön nem végeztek még korábban. A magyar
kutatás tehát világviszonylatban is az első.
A
vizsgálatokból kiderült, hogy a kora tavaszi hónapokban a magyar felnőtt
lakosság átlagos D-vitamin-szintje 16 ng/ml, ami körülbelül a fele a normál
értéknek.
A vitaminkészítmények leginkább a veszélyeztetett
korosztályba tartozók számára könnyítik meg a pótlást. Ide tartoznak az
újszülöttek, az idősek általános állapotuk, immunrendszerük legyengülése miatt
szintén pótlásra szorulnak. Ezt súlyosbítja, ha szteroid tartalmú gyógyszereket
szednek. A kismamák is a rizikócsoportba sorolhatóak, hiszen nem csak saját, de
születendő gyermekük vitaminkészleteit is nekik kell feltölteni.
Korábban a D-vitamint csak a csontok egészségével hozták
kapcsolatba, az elmúlt évtizedben azonban fény derült arra, hogy a szervezet
szinte valamennyi életfontosságú folyamatában szerepet játszik. Ismertté vált
többek között, - a már fent említett jótékony hatásai mellett- hogy a vitamin hiánya
növeli a vastagbél, az emlő, a petefészek és a prosztata daganatainak
gyakoriságát. Szerepe van az idegrendszer egészséges működésében, hiányában
növeli a sclerosis multiplex kialakulásának és a szív- és érrendszeri
betegségek kockázatát is. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél megfelelő
D-vitamin-szint mellett csökkenthető a diabétesz kezelésére szolgáló
gyógyszerek adagja. A reumás ízületi gyulladás tekintetében is rizikófaktor a
D-vitamin hiánya.
Fontos az adagolás!
A D-vitamin
zsírban oldódó vitamin, ezért szervezetünkben elraktározódik. Ezen jó
tulajdonságának is van árnyékos oldala, mégpedig, hogy könnyen felhalmozódhat a szervezetünkben. Vigyázni kell arra, hogy
egyszerre, azonos céllal ne alkalmazzunk többféle készítményt, hiszen bizonyos
vitaminok igenis, túladagolhatók, ami szintén kellemetlen elváltozásokhoz
vezethet. Gondoskodni kell arról is, hogy a felszívódáshoz szükséges anyag,
víz, fehérje vagy zsiradék is jelen legyen: például elégtelen táplálkozás
mellett, a vízzel bevett zsíroldékony vitaminok felszívódására nincs garancia. Alapvető dolog, hogy ha kúrába kezdünk, azt
mindenképpen laborvizsgálat után, orvosi tanácsra és felügyelet mellett
tegyük!
Források
- Tízből kilenc magyar D-vitamin-hiányos. - Elektronikus dok. - URL: http://index.hu/tudomany/2013/09/22/tizbol_kilenc_magyar_d-vitamin_hianyos/ [2014-01-27]
- D-vitamin hiány. - Elektronikus dok. - URL: http://www.allergiakozpont.hu/d-vitamin-hiany [2014-01-27]
- A D-vitamin-hiány okai: ezért érdemes pótolni. - Elektronikus dok. - URL: http://www.hazipatika.com/taplalkozas/vitamin_abc/cikkek/a_d-vitamin-hiany_okai_ezert_erdemes_potolni/20140114102935 [2014-01-27]
- Vitamin-D crystals. - Elektronikus dokumentum. - JPG. - URL: http://ods.od.nih.gov/images/content/Vitamin-D-Crystals.jpg [2014-01-27]
- Ajánlott napi táplálékkiegészítős D-vitamin mennyiség. - Elektronikus dok. - JPG. - URL: http://m.cdn.blog.hu/zo/zoldella/image/m.jpg [2014-01-27]
- [D-vitamin tartalmú élelmiszerek]. - Elektronikus dok. - JPG. - URL: http://m.cdn.blog.hu/d3/d3vitamin/image/d-vitamin1.jpg [2014-01-27]
Casinos Near Hollywood Casino & Racetrack - MapyRO
VálaszTörlésLooking for casinos near Hollywood Casino 화성 출장안마 & Racetrack in Highland, IL? MapYRO 하남 출장마사지 is the closest casino to Hollywood and 원주 출장마사지 offers 남양주 출장샵 a variety of 바카라 총판 slot machines, table games,