Ön milyen élelemmel kezdte a napot? Péksüteménnyel, egy kellemesen meleg kávéval, dzsem és tej kíséretében? Vagy kenyérfélét evett felvágottakkal? Esetleg müzlit vagy reggelizőpehelyt? Mindegy, mit étkezett, mindnek van egy közös összetevője: a cukor.Mai cikkünk nem fog lándzsát törni se a cukor mellett, se ellene. Ám olvasmányosan szakszerű szövegmodorával talán segíthet, hogy odafigyeljünk az étkezésünkre magunk és gyermekeink mindennapjaiban.
A témát boncolgató első cikkért kattintsanak a "További bejegyzések" linkre!
Abban mindenki egyet ért, hogy az édes íz finom. Igen korán,
már csecsemőkorunkban megtapasztaljuk ezt. Az anyatej íze a jelentős mennyiségű
laktóztól (tejcukor) édes. A hozzátáplálás kezdetekor is megfigyelhetjük, hogy
a csecsemők a magas cukortartalmú gyümölcspépeket, és zöldségpüréket
szívesebben fogyasztják, mint a kevésbé édes társaikat. Rengeteg tévhit terjeng
a cukrok körül. Az elhízás fő okozójának a szénhidrátokat tartják, ezek közül
is elsősorban a cukrokat. Az egészséges életmód hívei, a fogyókúrázók, egyre
drasztikusabban próbálják kiiktatni étrendjükből a fölös szénhidrátmennyiséget.
Vajon jól teszik-e? Bár a legújabb kutatások szerint kiegyensúlyozott
táplálkozás mellett, a glükózból lipid képződés szerepe alárendelt az
elhízásban!
Ha csak zöldségekből és gyümölcsökből jutnál cukorhoz
(amelyek eredetileg is tartalmazzák), ahogy még egy évszázaddal ezelőtt az
emberek többsége is tette, az mindössze napi 15 grammot jelentene. Ezzel
szemben napi átlagos cukorfogyasztásunk 10 dkg! Ezt a mennyiséget, ha egész
évre kivetítjük, közel 36 kilogramm cukrot fogyasztunk fejenként. Ez közel
tízszer annyi, mint amennyi az ajánlott mennyiség. A cukor energiatartalma igen
magas, 4,2 kcal/g. A mai ember túlságosan kényelmes mozgásszegény életet él,
ahhoz hogy energiafelhasználását ilyen mértékben fokozza. Naponta átlag 3000
kcal-t veszünk magunkhoz, míg ilyen életmód mellett 2200-2400 kcal is bőven
elég volna. Optimális esetben ennek a mennyiségnek 55-58%-át kellene, fedezze
szénhidrát. Mivel a cukrok energiatartalma ennyire magas, nem nehéz elérnünk
határainkat. Főleg úgy, hogy ennek a mennyiségnek háromnegyedét, rejtett cukorként
visszük be szervezetünkbe, péksütemények, üdítőitalok, édességek, készételek
formájában. Legtöbbször csak a mérlegre állva válik láthatóvá, mint egy
mesebeli, gonosz kobold.
Tetézzük a bajt azzal, hogy természetes forrásból egyre
ritkábban fedezzük cukorbevitelünket, sokkal inkább finomított szénhidrátokkal
(pl. kristálycukor, fehér liszt) tömjük magunkat. A finomítás folyamata ugyanis
olyan emberi beavatkozást takar, amelynek során a természetben előforduló
szénhidrátok olyan tulajdonságokat nyernek vagy veszítenek el, amelyek
következtében az emberi szervezet számára akár káros hatást gyakorolhatnak.
Vagyis finomításnak nevezhetünk minden olyan emberi feldolgozási folyamatot,
amelynek következtében a természetben előforduló szénhidrátok felszívódása
megváltozik, vagy az így nyert élelem végül tápanyagokban szegényebb lesz. (egy
példa a rizsszemek hántolása, amellyel azt a kevés vitamint is elveszíti a
gabona, amelyre megemésztéséhez szükségünk volna. Lényegében ugyan ez a
probléma a fehér liszttel is, csak ott a gabona őrölve van.). A finomítás
folyamán hozzáadott anyagokról nem is beszélve.
A legkisebb láncszem

A cukrok komplex szénhidrátok. Legkisebb egységei a monoszacharidok,
ezek közé tartozik a glükóz (szőlőcukor), és a fruktóz (gyümölcscukor), a glaktóz
(nyákcukor), de a nukleinsavaink alkotóeleme a ribóz és a dezoxiribóz is.
Két
monoszacharid molekula kapcsolódva diszacharidokat alkot, ezek fő képviselői az
egy fruktóz és egy glükóz molekulából álló szacharóz (nád-, répacukor), és a laktóz
(tejcukor) ami egy glaktóz és egy glükóz molekulából áll, végül a maltóz
(malátacukor) ami két glükóz molekula együttese. Néhány tucat diszacharid
molekula összekapcsolódva oligoszacharid molekulákat alkot. Az oligoszacharidok
tovább poliszacharidokká kapcsolódnak, ezek már elvesztik a jellemző
cukortulajdonságokat, ízük nem édes, több száz, ezer monomerből álló, hosszú
polimerláncok. Kétféle módosulásukkal találkozhatunk: A keményítőkkel
(keményítő, amilopektin, amilóz, glikogén) és a nem keményítő poliszacharidok,
az ún. diétás rostok (cellulóz, hemicellulóz, pektinek, lignin, béta-glukánok,
növényi gumik) A diétás rostok a keményítőkel ellentétben nem emészthetőek, nem
szívódnak fel a vékonybélből.

Ki
kell emelnünk a szacharózt, mivel cukorfogyasztásunk majdnem 90%-át ez a
cukorfajta teszi ki. Hétköznapi nevén ez a kristálycukor. Növények termelik
fotoszintézis útján szén-dioxidból, víz és a nap energiájának felhasználásával.
Két fő forrásnövénye a cukorrépa (15-20 % cukrot tartalmaz) és a cukornád
(14-18 % cukrot tartalmaz).
A méz és méhészeti termékek is a cukrok közé sorolhatóak. A
mézelő méhek készítik a virágok és más növényrészek édes nedveiből. Kémiai
összetétele: 80%-os cukoroldat, ennek nagy része invert cukor, 7-10%
diszacharid, szerves savak, enzimek, fehérjék, védőtápanyagok és víz. A méz átlagos gyümölcscukor-tartalma
(fruktóz) 35–50%, szőlőcukor-tartalma 30–40%, malátacukor-tartalma (maltóz)
2–15% között mozog. Energia tartalma a szaharózéval közel azonos.
Sokszor hallhatjuk,
érvként a cukrok mellett, hogy „cukor az cukor, mindegy milyen”. Anélkül, hogy
belebonyolódnánk a szénhidrát-anyagcsere rendkívül összetett biokémiai
folyamataiba, fontos tisztában lennünk azzal, mennyire eltérő módon bontja le a
szervezet a cukrokat. A szénhidrátok egészségre való hatása nem csupán attól
függ, hogy az adott élelmiszer az egyszerű vagy összetett szénhidrátok
csoportjába sorolható-e. Minőségi különbség valójában a finomított és
finomítatlan szénhidrátok között, illetve az alacsony és magas glikémiás
indexszel és telítettséggel bíró élelmiszerek között van. A glikémiás index azt
jelzi, hogy az adott szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel. A glikémiás
telítettség pedig azt, hogy a szervezetben milyen hosszan tart az adott szénhidrát
által kiváltott vércukorszint emelkedés. Általános irányelvként elmondható,
hogy akkor teszünk jót magunkkal, ha olyan finomítatlan szénhidrátokat
választunk, amelyek minél alacsonyabb glikámiás indexszel (általában 50 alatti
értékkel), és ugyanakkor minél alacsonyabb glikémiás telítettséggel
(általában 10 alatti értékkel) rendelkeznek.
Láthatjuk tehát, óriási a különbség cukor és cukor között.
A báránybőrbe bújt farkas

Tested valamennyi sejtje, az agyat is, glükózt használ.
Éppen ezért jelentős részét azonnal a fogyasztás után „elégeti”. Ezzel szemben
a fruktózt először glükózzá kell alakítani. Miközben a májadban ez végbemegy,
salakanyagok sokasága keletkezik, VLDL-koleszterin - ez a koleszterin veszélyes
változata - és trigliceridek, melyek zsír formájában halmozódnak fel májadban,
vázizmaidban, és az érrendszeredben. Mindezeken felül rengeteg húgysav is,
amely magas vérnyomást, és akár köszvényt is okozhat. Rengeteg betegség
rizikófaktoraként szolgálnak ezek a felhalmozódott salakanyagok.
A fruktóz elfogyasztását követően az anyagcsere 100
százalékban a májra hárul. Glükóz esetében viszont csak 20 %-ban veszi ki a
részét a máj a lebontásból.
A glükóz elnyomja az éhség ghrelin hormonját és
serkentően hat az étvágycsökkentő hatású leptin hormonra. A fruktóznak nincs
hatása az éhség hormonra (a fruktóz lebontásához nincs szükség közvetlen
inzulinra) és zavarja az agy kommunikációját a leptinnel, minek eredménye az
álladó éhségérzet.
Nem volna fair dolog azonban a fruktózzal szemben, ha
mumusnak kiáltanánk ki. Ez a cukorfajta ugyanis messze nem ennyire káros, ha
TERMÉSZETES forrásból jutunk hozzá! Ha gyümölcs, és zöldség formájában
fogyasztjuk, a fruktózhoz rostanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, enzimek és
jótékony hatású fitonutriensek társulnak. Amelyek együtt enyhítik a metabolikus
mellékhatásokat. Ellenben ha az édesipar által, olcsósága (nem csak
gyümölcsből, hanem kukoricából is kinyerhető), és gazdaságossága miatt (mivel
édesebb a szőlőcukornál, kevesebbet kell belőle használni) közkedvelt
finomított fruktóz, vagy kukorica szirup formájában jutunk hozzá, az jelentős
egészségkárosodáshoz vezethet.
Téves az a
megállapítás, hogy ami természetes az egészséges is. Ugyanígy az is, hogy ami
természetes, az korlátlan mennyiségben fogyasztható. Pedig sajnos a legtöbb
tévhit erről a tőről fakad. Önmagában a fruktóz sem káros: MÉRTÉKTELEN, ÉS
HELYTELEN FORMÁBAN TÖRTÉNŐ FOGYASZTÁSA teszi veszélyessé.
Folytatás a következő héten...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése