2011. február 3., csütörtök

Patika Magazin Online



Nyelv: magyar

A mai elemzés tárgya rendkívül összetett és sokféle témakörrel bíró oldal. A Patika magazin nevével ellentétben nem szűkíti le témakörét kizárólagosan a gyógyszerek és patikák világára. Tulajdonképp azt mondhatjuk, hogy életmód magazinnal van dolgunk. Ez a megállapítás annál is inkább igaz, mivel első pillantásra is legalább 5-6 téma cikkeire figyelhetünk föl.
Ez a magazin annyira sokoldalú, hogy nők és férfiak is ugyanolyan kedvvel olvashatják, hisz mindkét nem talál magának kedvükre való témát. Ajánlható laikusoknak, mivel a cikkek szövege nem túlbonyolított, érthetetlenül szakmai jellegű. Ugyanakkor a szakembereknek is jó hírforrás, mivel a lap a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének az ismeretterjesztő kiadványa.

A weblap felépítése, elrendezése

Úgy látszik manapság kezd divat lenni a zsúfolt, nehezen átlátható weblapok szerkesztése. Sajnos a Patika Magazin eléggé kaotikus felépítésű. Három részre bonthatjuk a weblapot.

  1. Bal oldalon vannak a lexikális anyagot feldolgozó keresők, online lexikonok.
  2. Középen az aktuális hírek és a havi kiemelt témák kaptak helyet.
  3. Jobb oldalt a reklám bannerek közt elrejtve a magazin rovatjainak friss híreit találhatjuk.

1 - Lexikonok, keresők

Igen gazdag gyűjteménye ez a gyógyászati, gyógyszerészeti témáknak. Ezen a ponton azért kiviláglik miért is patika magazin a lap címe. A következő keresőket használhatjuk:
  • Gyógyszertár kereső: az összes belföldi - regisztrált - gyógyszertár megkereshető. Kiválaszthatjuk, hogy település, gyógyszertár név avagy irányítószám szerint akarunk ráakadni a leginkább megfelelő patikára. A szövegmezők alatt találhatunk egy Szolgáltatás című parancsot. Ha arra rákattintunk válaszható lehetőségek tárháza nyílik meg előttünk. Ez amolyan összetett keresés. Pl. patikát keresünk, ahol elfogadják a Posta Egészségpénztári Kártyát (86 találat az adatbázisban). Elérése: http://www.patikamagazin.hu/patikakereso
  • Gyógynövény kereső: igazi kuriózum, egy nagyon profi, jól felépített adatbázis szerepében. A gyógynövénykereső számtalan keresési lehetőséget és adatbázist kínál, melyek kiválasztása után összeállíthatjuk magunknak a legalkalmasabb gyógynövényeket. Itt minden információ megtalálható a gyógynövényekről. „Annak érdekében, hogy a gyógynövények és a belőlük előállított különböző készítmények alkalmazása biztonságos és eredményes lehessen, főként a szakhatósági munkák segítése érdekében az utóbbi 2-3 évtizedben különböző értékelő növénymonográfiák, összegzések és ajánlások láttak napvilágot (ilyen monografikus feldolgozások az E-, ESCOP-, WHO, EMEA, Medline Plus és egyéb  monográfiák). Ezekben a monográfiákban és összegző értékelésekben több mint 400 féle növényi részre, gyógynövényre vonatkozóan találhatók adatok, többek között a hatóanyagokra, a várható hatásokra, az indikációkra, az ellenjavallatokra és az egyes gyógynövényekből előállított kivonatokkal végzett állat- és humán kísérletek eredményeire vonatkozóan. Az e forrásokban található, tudományos bizonyítékokon alapuló adatok a gyógynövénykivonatokat és hatóanyagokat tartalmazó gyógyszer, gyógytermék és étrendkiegészítő készítmények engedélyeztetésével foglalkozó szakemberek mellett a termékfejlesztéssel foglalkozó szakembereknek, a gyógynövényismeret és a fitoterápia oktatóinak, illetve a gyakorló gyógyszerészeknek is segítséget adhatnak a mindennapi munkához  és egy-egy felvetődő szakmai kérdés megválaszolásához. (…) Az adatbázis célja, hogy a hazánkban önmagukban, teakeverékek formájában vagy különféle termékekben feldolgozásra kerülő fontosabb, vadon előforduló, termeszthető vagy importált gyógynövényekről adjon tömör, monografikus leírást színes növényképek segítségével. Az ismertetésre kerülő gyógynövények száma meghaladja a 200-at.” (idézve a Patika magazin leírásából) Elérése: http://www.patikamagazin.hu/gyogynovenyek
  • Gyógyszer adatbázis: ez egy átirányító link. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet gyógyszeradatbázisára visz minket át. Ez az adatbázis hazánk legkiforrottabb, legprofibb felépítésű és tartalmú gyógyszer információs forrása. A kereső használata laikusoknak is egyszerű, ám találunk használati útmutatót is, illetve rövidítések jegyzékét. Ezek alapján mindenki sikeresen keresgélhet. Elérése: http://www.ogyi.hu/gyogyszeradatbazis/index.php
  • Gyógytermék kereső: ez szintén az Országos Gyógyszerészeti Intézet adatbázisa. Használata a gyógyszerkeresőnél is egyszerűbb. Elérése: http://www.ogyi.hu/gyogytermek_adatbazis/

2 - Ezek voltak a keresők. Sorrendben haladva következnek a lexikonok.

  • Betegség kereső: mint neve is jelzi itt bizony az emberi fajt veszélyeztető betegség-gyűjteményről van szó. A betegségek logikai és testtáji, szervi csoportok szerint vannak rendezve. Pl. fejfájás – minden olyan betegség illetve gyógyítási-elkerülési módszer elolvasható itt, amit jelenleg a nyugati orvoslás és a homeopátia ismer. Keresni sajnos nem tudunk.
  • Egészség lexikon: egészségügyi fogalomtár ABC sorrendbe szedve. Betegség leírást, egészségügyi szakfogalmakat, szakmai kifejezéseket találunk itt. Végre van kereső funkció, igaz csak egyszerű kereső formájában. Itt a keresett szavak ragozatlan alakjait adhatjuk meg. Van böngésző funkció is, az ABC betűi szerint kutathatunk. Jól használható, de az OGYI adatbázisaival összehasonlítva, közel sem teljes.

3 - Még két érdekesség található a baloldalon:

  • Kérdezze gyógyszerészét: tanácsot kérhetünk a magazin végzett gyógyszerészétől. Minden, ami gyógyszerészet.
  • Kérdezze orvosát: tanácsot, konzultációt kérhetünk e-mailben a magazin végzett, képesített orvosától. Anonimitás garantált.

Most pedig térjünk át a magazin életmód részére. A magazin ebben a szekcióban is bővelkedik. Összesen tizenhárom témakörben kereshetünk és találhatunk cikkeket, hasznos tanácsokat, tippeket.

A témakörök a következők: Nő – Férfi – Baba-mama – Egészséges Ízek – Szépség – Párkapcsolat és szex – Fogyókúra – Gyógyszer nélkül – Betegszervezetek – Életvezető – Lélek – Kultúra – Sport & életmód

Nő: női témák gyűjtőhelye. Ajánlott fogyókúrák, fitnesz programok, tornagyakorlatok, egészségügyi problémák és kiküszöbölésük, ajándéktippek, nőkkel kapcsolatos felmérések és öregedéssel kapcsolatos cikkek találhatóak itt.

Férfi: férfiaknak szóló cikkek gyűjteménye. Férfi egészség, szexuális étvágy, ismerkedési és hódítási tanácsok, öregedéssel kapcsolatos megfigyelések és hatások szerepelnek a repertoárban.

Baba-mama: családmagazin röviden. Olyan cikkek gyűjtőhelye, melyek a család egységével, a szülő-gyermek közti kapcsolattal, a gyermek valamint a baba és anyukája egészségével foglalkoznak.

Egészséges ízek: dietetikai magazin. Tippek, trükkök, tanácsok az ételekről betegeknek, egészségeseknek egyaránt.

Szépség: kozmetikai trükkök fiataloknak és időseknek, nőknek és férfiaknak egyaránt.

Párkapcsolat és szex: mint neve is mutatja párkapcsolati tanácsok várják a lelki és testi boldogságot keresőket.

Fogyókúra: fogyni vágyóknak tippek, trükkök, jó tanácsok. Cikkek a megfelelő testsúly eléréséről. Fogalmak magyarázata. Segítség az egészségesebb életmód elérésében.

Gyógyszer nélkül?: Ne rohanjunk egyből a patikába pirulákért, ha fáj a fejünk! Nem kell egyből bevenni a legújabb nátha ellenes gyógyport! Használjunk természetes s néha bizony már az ősidőkben is létező gyógymódot! Ilyen módszerekről olvashatunk ebben a témakörben.

Betegszervezetek: betegségek megelőzésére és a probléma felhívására létrehozott szervezetek, alapítványok gyűjtőhelye.

Életvezető: a rovat társadalomtudományi szakcikkeket tartalmaz, valamint a mindennapi életben segít eligazodni.

Lélek: a rovat főleg a pszichológiai problémákban nyújthat segítséget. Nem veheti fel a versenyt egy tapasztalt terapeutával, ám annyi érdekes cikket és leírást tartalmaz a rovat, amiért megéri átlapozni. Lelki támaszt nem nyújt, ám segíthet kimászni a mindennapok jelentette gondok közül.

Kultúra: kulturális fesztiválok, koncertek, kiállítások, alapítványi megmozdulások és felhívások szekciója.

Sport & életmód: életmód magazin. Magába foglalja a Fogyókúra, Egészséges ízek szekciók egyes területeit. Ezeken felül pedig sportról, sporttevékenységről, sportolási lehetőségekről és akciókról közvetít.

Valamiért a rovat közé nem került ki - pedig hát ott lenne a helye - a horoszkóp rovatnak, amit jobb oldalon találunk a reklámok közt. Itt mindent megtalálhatunk, ami asztrológia.

Összességében azt mondhatjuk, hogy az oldalon mindenki találhat magának való témát. A cikkek érdekesek, a legtöbbnél a forrást is megjelölik. Ajánlom az oldalt mindenkinek, aki változtatna életmódján vagy csak szeretné kellemesebbé tenni a közérzetét. Az oldal egyetlen (ám jelentős) negatívuma, hogy csupán egyszerű kereső van beépítve.


Értékelés: 19/20
Ingyenesség: 5/5 (még regisztráció sem szükséges)
Frissítés gyakorisága: 5/5
Egyéb szolgáltatások: 4/5
Használhatóság: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */