2011. február 1., kedd

Oxford Journals


Nyelv: Angol

Az Oxford University Press rövid jellemzése:

A méltán híres és elismert Oxford Egyetem kiadója a világ egyik legnagyobb egyetemi és tudományos szakkiadója. Több mint egy évszázada működik az egyetem támogatójaként, s szerzői mögött összesen több száz kutatási év sorakozik. A kiadó a világ legrangosabb tudományos társaságainak kutatásait és eredményeit teszi közzé folyóirataiban és kiadványaiban. Az oldal célja, hogy e magas színvonalú kutatási eredményeket minél szélesebb körben propagálja.
Szerves részét képezi tudományos küldetésének, hogy szakfolyóiratai és cikkei a lehető legjobb minőségűek és a legkeresettebb legyenek. Ezt példásan bizonyítja, hogy a 2008-as Journal Citation Reports (Felmérés az idézett/hivatkozott cikkekről) szerint a kiadó által megjelentetett folyóiratok egynegyede 90%-os hivatkozással bír. További tucatnyi folyóirat pedig közel 60%-os idézettséggel büszkélkedhet.
Az Oxford University Press 2010 szeptemberében hatalmas lépésre szánta el magát; a világ tudományos fejlődésének előmozdítása érdekében sok szakfolyóiratát ingyenesen – elektronikus formátumban –  elérhetővé tette.

Tulajdonképpen mi is maga az oldal?

Az Oxford University Press által megjelentetett és ingyenesen közzétett szakfolyóiratok elektronikus adatbázisa.

Milyen szakfolyóiratokkal rendelkezik?

Közel száz cím közül válogathatunk. Témaköröket tekintve 6 csoportba sorolhatóak a lapok:

         Humanities – Humán tárgyak
         Law – Jog
         Life Sciences – Élettudományok
         Mathematics & Physical Sciences – Matematika és Fizika
         Medicine – Gyógyszerészet
         Social Sciences – Társadalomtudományok

A szakfolyóiratok továbbá kétféleképpen csoportosíthatók:

         Teljesen ingyenes: AoB Plants, Bioscience Horizons, Database, DNA Research, Genome Biology and Evolution, Nucleid Acid Research
         Részlegesen ingyenes – Elérése:

Az utóbbi teszi ki az elérhető folyóiratok 90%-át. Ettől azonban nem kell megijedni, ez csupán azt jelenti, hogy egy-egy lapszámban egy-két cikk nem érhető el (rögtön) ingyenesen, hanem várni kell pár hetet, - rosszabb esetben 2-3 hónapot -  hogy ingyenesen is elérhető legyen.

A cikkek elérése egy választott folyóirat alapján

Példaként a European Sociological Review szaklapot választottam. A folyóirat(ok) archívumát a címére kattintva érhetjük el. A weboldal ezután átirányít minket a folyóirat saját (al)honlapjára. Az archívum felépítése egyszerű, de a célnak tökéletesen megfelel. Könnyen átlátható és használható.
Az oldal hasábos felépítésű. Baloldalról a lap kétharmadát teszi ki a folyóirat rövid leírása, valamint az Archívum elérhetőségei. (Lásd 1. ábra) Jobboldalról a lap egyharmadán rövid jellemzők olvashatók. Megtalálható az idézési index, a főszerkesztő neve stb (lásd 1. ábra).

1. ábra - Teljes méret
 
A „View Current Issue” linkre kattintva a legfrissebb lapszámhoz jutunk. Az oldal felépítése továbbra is tartja magát az egyszerűséghez. Nincs túlbonyolítva, leolvashatjuk az évfolyamszámot, a lapszámot és a megjelenés időpontját.

Példa. Volume 26 Issue 6 December 2010

Ha lefelé görgetjük az oldalt láthatjuk a lapban megjelent cikkeket, szerző-cím és oldalszám szerint megadva.

Példa.  Erzsébet Bukodi and John H. Goldthorpe
                  Market versus Meritocracy: Hungary as a Critical Case
      Eur Sociol Rev (2010) 26(6): 655-674 first published online September 15, 2009
      doi:10.1093/esr/jcp043 – DOI jelentése: az elektronikus dokumentumok egyedi azonosítója 
     (digital object identifier)

Tovább haladva egy újabb sor bukkan fel. Ezekről a linkekről érhetjük el a cikk Összefoglalóját, teljes szövegét HTML illetve PDF formátumban illetve a jogosultságok (mire és milyen módon használhatjuk fel a cikk egy részét vagy egészét) listáját.

Példa. Abstract >>Free Full Text (HTML) >>Full Text (PDF) >>Permissions

Célszerű a Full Text (PDF) formátumot választani, mivel így érhetjük el a nyomtatásra leadott formát. (2. ábra) Természetesen szükséges hozzá valamilyen PDF olvasó alkalmazás, például az Adobe Acrobat Reader.

2. ábra - Teljes méret
 
A beépülő modulnak hála, a cikk rögtön a böngészőben nyílik meg. Amennyiben külön ablakban jelenne meg, akkor sem kell megijedni, a cikk ebben az esetben is ugyanúgy használható. A cikket a kislemez ikonra kattintva el is menthetjük.

A lap jobb oldalán további funkciók érhetőek el. Leginkább a Services – Szolgáltatások menüpont lehet érdekes. Itt olyasmiket is beállíthatunk, amik nagy hasznunkra lehetnek. Elküldhetjük magunknak, kollégánknak vagy barátunknak a cikk linkjét emailben (Email this article). Bejegyezhetjük, hogy értesítsen minket az oldal, ha a cikket javították (Alert me if corrected) vagy idézték (Alert me when cited). Kereshetünk hasonló témájú cikkeket is (Find similar article). Hozzáadhatjuk kedvenc cikkeinkhez - ha előtte regisztráljuk magunkat az Oxford Open oldalán - (Add to my Archive).


Extra szolgáltatás:

Az Oxford News aloldalon a weboldal szerkesztői szemezgetnek a kiadó által megjelentetett folyóiratok "szalagcímeiből", vagyis azokból a cikkekből, amelyek nagyobb érdeklődést váltanak ki az olvasókból. A szalagcím kiemelések a 2007 október 9-i "Women with high or increasing blood pressure are up to three times more likely to develop diabetes" cikktől érhető el. A disszertációk túlnyomó részének teljes szövege is elérhető, egy kisebb hányadának azonban csak az absztraktját olvashatjuk el. (3-4. ábra)


3. ábra - Teljes méret


4. ábra -Teljes méret



Összegzés

Zárásként elmondható, hogy az oldal remek lehetőség a kutatóknak, tanároknak, érdeklődőknek arra, hogy ismereteiket fejlesszék. Ám mindenképp negatívum, hogy jó néhány folyóirat cikkei csak részlegesen érhetőek el.

Értékelés: 18/25
Ingyenesség: 2/5 (regisztráció után és nem mindegyik lapnál)
Frissítés gyakorisága: 4/5 (változó)
Elérhető folyóiratok száma: 5/5
Egyéb szolgáltatások: 4/5
Használhatóság: 3/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */