2011. február 15., kedd

Meditáció



Nyelve: magyar


Előfordult, hogy reggel elmentél dolgozni és este testileg, de főleg szellemileg hullafáradtan értél haza?

Volt már, hogy egész nap hallgattad az egyetemen az előadásokat, egyik szemináriumról a másikra loholtál, de egyiken se voltál ott lelkileg?

Esetleg annyira lefárasztottak a csemetéid, hogy legszívesebben sírva rohantál volna el hazulról?


Valószínűleg mindenkivel megesik egyik vagy másik (vagy több is egyszerre) eset. Szomorú korunk vívmányai a véget nem érő rohanás, a stresszes élet, a gyomorfekély, a sírógörcs stb-stb. Próbálunk néha megállni, elmegyünk a hosszú hétvégén egy wellness szállodába s azt hisszük utána minden jó lesz. Jobb is! Egy ideig. Utána minden kezdődik elölről.
Van vége a kínzó fáradtságnak, a szünet nélküli készenlétnek? Vége nincs, de tehetünk arról, hogy gyógyszerek nélkül legyen hozzá energiánk.

Meditáció

„A meditáció – kényszerűségből használjuk ezt a szót, mert már meghonosodott a szakirodalomban – nem elmélkedést jelent, hanem egyfajta pszichoszomatikus gyakorlatrendszert, pszichoterápiát.”[1]

A meditálásnak rengeteg változata ismert. A nyugati világ is kezd lassan megbarátkozni a meditálással, s egyre több helyen oktatják, fejlesztik a technikát. Mégis a legfontosabbaknak, a legmérvadóbb irányzatoknak máig a japán zazen, illetve az indiai jóga meditáció bizonyult.

Jelentős különbségek vannak a meditációs stílusok közt, ám ebben a cikkben nem a filozófiai iskolák közötti eltérésekről kívánok értekezni. Ezért csak a legfontosabb eltérést írom le. A zazen a légzésszámláson keresztül éri el a meg/felszabadulást, míg a jóga meditáció a zenei aláfestés és a mantra ismétlés erejével juttat energiához.

A jóga meditációval kezdők hasznosabb és gyorsabb eredményt érhetnek el, mint a zazen módszerrel.

A www.jogameditacio.hu oldal segítséget nyújt mindenkinek e módszer elsajátításában. A weblap felépítése egyszerű, jól áttekinthető.
Mivel nem kívánok senkit sem megtéríteni - ha kipróbálnak egy-két gyakorlatot maguktól is érezhetik az eredményt -, ezért a weblap filozofikus részeit ezúttal figyelmen kívül hagyom.

A három legfontosabb menü:

  • Rövid meditációk,
  • Hosszabb meditációk,
  • Gyakorlatok meditációhoz

Rövid meditáció

„Ebben a részben egyszerű kis pár perces meditációs zenéket, gyakorlatokat találhatsz. Főleg akkor fogod kedvedet lelni benne, ha nincs túl sok időd ilyesmire, viszont mégiscsak vágysz egy kis ellazulásra, kikapcsolódásra. Nincs sorrend, bármelyikkel kezdheted, még akár a hosszabb meditációs gyakorlatokkal is, ahogy jólesik, próbálkozz csak nyugodtan.. Mindegyik közös pontja, hogy elérd a Meditáció állapotát. Ezt különböző irányból közelítik meg, ezért kísérletezz bátran, és amelyikben sikerül a legjobban elmerülni, kikapcsolni, megnyugodni, örömödet lelni azaz Meditálni, akkor azt akár megismételheted többször is.”2 – idézve az oldalról.

Hosszabb meditáció

"Ebben a részben hosszabb meditációkat - meditációs zenék és mantrák kíséretében - találhatsz. Az itt leírt gyakorlatokhoz már valamivel több idő szükséges, de mindenképp megéri! Egyszerű és érthető módon vannak végig vezetve, melyet igazából elrontani sem lehet. De mégsem érzed hosszúnak, mert az elmélyülést segítő meditációs zenék egy külön világba repítenek. Próbálkozz mindegyikkel és figyeld meg, melyik esik jobban esténként, hétvégén, vagy akár reggelente. Itt sincs sorrend, bármelyikkel kezdheted, amelyik szimpatikus. A rövid meditációs gyakorlatokhoz hasonlóan, ezeknél a hosszabbaknál is az a cél, hogy harmóniába kerülj önmagaddal, a világgal és elérd a Meditáció állapotát. Ekkor nincs semmi transz állapot, alvás, vagy önhipnózis, hanem a Tudatunk Önmagára ébred és eggyé válunk igazi Énünkkel, a Lelkünkkel. Ebből az állapotból fakadó Béke, Öröm és Szeretet az, ami megadja azt a harmóniát, amit nagyon sokan keresnek."3

Meditációs gyakorlatok

Gyakorlati útmutatók szöveggel, zenével és videókkal.

Zárásként

Nem kívánok senkit befolyásolni. Aki nem hisz a meditáció hatásában, azt nem akarom meggyőzni. Aki hókuszpókusznak tartja az egészet, azt nem ez az oldal fogja megtéríteni. De, aki akar adni magának egy lehetőséget, hogy elérjen egy olyan egyensúlyi állapotot, amiben mindenhez van elég ideje, mindenre van energiája, az emelkedjen felül az előítéletein és tegyen egy lépést előre.

Meglátják megéri próbát tenni.




[1] Terebess Gábor: A ZEN MEDITÁCIÓ PSZICHOFIZIOLÓGIÁJA. Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár
Forrás: A Kőrösi Csoma Sándor Intézet Közleményei, 1977. 1-2. szám, 72-80. oldal
[2]http://www.jogameditacio.hu/meditacio_rovid.html
[3]http://www.jogameditacio.hu/medit_hosszabb.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */