2011. február 22., kedd

Biokémia, kémia tanulmányi segédanyagok


Ebben a tanulmányban olyan biokémiai, kémiai oldalakat fogok bemutatni, amik hasznosak lehetnek hallgatóknak a tanulásban, felkészülésben. Tanároknak is hasznos lehet (különösen Cell-biology Animation weblap), hiszen találhatnak olyan anyagokat, amiket felhasználhatnak az oktatáshoz.

Az elemzett oldalak és elérésük:

  1. Kémia előadások - http://www.kfki.hu/chemonet/hun/eloado/eloidx.html
  2. Biokémia Blog - http://biokemia.blog.hu/
  3. Doksi.hu (egészségügyi, biokémiai anyagok) - http://www.doksi.hu/index.php
  4. Cell-biology Animation - http://www.johnkyrk.com/index.html

Kémia előadások

Nyelve: magyar

Ez az oldal a Magyar Tudományos Akadémia Központi Fizikai Kutatóintézetének az aloldala. Nevével ellentétben ebben a szekcióban legnagyobb részt kémiával kapcsolatos anyagokat érthetünk el. Találunk előadás anyagokat, jegyzeteket, e-könyveket, sőt folyóirat eléréseket stb.
Az oldal szerkesztése kimondottan puritán. Semmi „flancos” kód nincs a weblapon. Ennek köszönhetően használata rendkívül egyszerű és gyors. A dokumentumok full-html elérésűek, Word (.doc) illetve .pdf kiterjesztésű fájlokat nem találunk.
Egyes jegyzeteket már eltávolítottak a tárhelyről, a címük és elérésük azonban megmaradt, ami ha nem is idegesítő, de mindenképp zavaró (ilyen pl. az Élelmiszeripari technológiák cikk).
Olyan érdekességeket is felfedezhetünk, mint az „Egyszerű animációk – Háromdimenziós modellek” cikk, ahol animált molekulákat nézhetünk meg. Az animáció megtekintéséhez telepítenünk kell a felkínált bővítményt (ha az nem lett volna még telepítve).
Az oldal használata ingyenes. Ajánlom mindazoknak, akik a kémiai alapismeretek mellett (ilyet is találni itt), magasabb szintű ismeretekre is szert kívánnak tenni.

Biokémia Blog

Nyelve: magyar

„A blog igyekszik bemutatni a minket körbe vevő ismert világ felépítését, működését, a legújabb kutatási eredményeket, érdekességeket a biológia, kémia és a biokémia vonatkozásában, néha-néha kikacsintással az orvoslás és az egészségügy mindennapjaiba.”[1]
Ez a blog hasonló az e-Könyvtárunkhoz. Amiben más, hogy kizárólag a biokémiát és kapcsolatos tudományterületeit elemzi.
Sokféle anyaggal találkozhatunk (a szó szoros értelemben véve is), vannak tudományos bejegyzések (pl. „Nyílt lapokkal a malária ellen” cikk), érdekességek (pl. „A CT mindent lát” cikk), sőt még vicces helyzetekkel is szembesülhetünk (pl. „Anatómia… kicsit másképp”).
A cikkek típusa változatos. Legnagyobb részben szöveges bejegyzések vannak a blogon, de a képek mellett videók is színesítik a palettát. A videók egy-egy érdekes tudományos felfedezést mutatnak be, míg a képek inkább a viccesen érdekes kategóriát képviselik (pl. „Testközelből” bejegyzés).

A blog szerkesztője - Oppenheim - egy kisebb „játékot” is készített a látogatóknak. Ezt a „játékot” a Ki vagyok Én? Menüpontból érhetjük el. A játék lényege az, hogy rájöjjünk mely kémiai anyagnak, elemnek a molekularácsát látjuk a kitett képeken. Ezt csak azoknak ajánlom, akik konyítanak is valamit a (bio)kémiához.
Két további menüpont van még. A Nap képe és a Hét videója az, amire a neveik alapján gondolunk. Nem kell ragozni. Érdekes tudományos képeket, videókat tekinthetünk meg.

Az oldal sajnos elég rég volt utoljára frissítve, de ez ne zavarjon meg senkit! Az elérhető anyagok így is jól használhatóak. Más oldalról átvett cikkek, képek, videók esetében mindig fel van tüntetve a forrás.

Kereshetünk is a blogon. A kereső a jobboldali sávon helyezkedik el, a rövid ismertető alatt.

Doksi.hu

Nyelve: magyar

Az oldalon több ezer dokumentum található rengeteg témában, az általános iskolától az egyetemig. Érettségi tételek, egyetemi jegyzetek, tanulmányok várják a tanulni vágyókat. Naponta frissített hírekkel várják az oktatást és a tudomány világát érdeklőket. Akik pedig biográfiákat keresnek a magyar irodalmi és világirodalmi szerzők életrajzai közt keresgélhetnek.
„A honlapról letölthető dokumentumok nagy része a látogatók által beküldött anyagokból származik, néhány tucat pedig a főszerkesztő/szerkesztők saját szerzeményei. A beküldött anyagok szerzői jogi státuszát - amennyiben a dokumentumban nincs feltüntetve - a szerkesztőknek nem áll módjában ellenőrizni.”[2]

Az oldalon fellehető témák közt a Doksi böngésző menüpontból érhetjük el. A legördülő menüből kiválaszthatjuk a témánkat. Rengeteg tudományterület képviselteti itt magát. Néhány példa:
  • Angol  nyelv
  • Biológia
  • Egészségügy
  • Ezoterika
  • Építészet
  • Filozófia stb.
Válasszuk ki (példaként) az Egészségügy – Biokémia szekciót! Az elénk táruló doksik száma bőséges. Két oldal terjedelmű a dokumentumhalmaz.
A dokumentumok terjedelme és kiadási éve változó. A legrégebbi anyagok 2001-ből, a legfrissebbek 2009-ből származnak. Terjedelmüket tekintve az 1-2 oldalastól, a 30-40 oldalasig terjed a repertoár.
Ha rákattintunk valamelyik találatra, a felugró új ablakban részletesebb adatokat is olvashatunk az adott műről. Letölteni csak regisztráció után tudunk!

„Ha nem szerepel valamilyen témában elegendő mennyiségű anyag a doksik között, lehetőség van anyaggyűjtés kérésére. Ezt a Fórum menüpontban, a megfelelő kategóriába történő bejegyzéssel lehet kezdeményezni. A kérés teljesítésének határideje - amennyiben rendelkezésre áll megfelelő anyag -, maximum három nap. Fontos, hogy a téma jól körülhatárolt legyen, lehetőleg kulcsszavakkal megspékelve. A szolgáltatást csak regisztrált felhasználók vehetik igénybe![3]

Fel is tölthetünk dokumentumot. „A Feltöltés menüpont segítségével lehetséges feltölteni a közérdeklődésre számot tartó doksikat. Ezeket minden esetben - ellenőrzik- , így a formai és tartalmi követelményeknek való megfelelés esetén egy héten belül felkerülnek a honlapra.”[4]

Az oldal a Tartalmak szekcióban további érdekességeket tartogat számunkra. A
  • Magyar politikusok,
  • Magyar uralkodók,
  • Irodalmi arcok,
  • Világirodalmi arcok,
  • Történelmi arcok
menüpontból híres avagy hírhedt emberek, politikusok, diktátorok, költők, írók átlagos terjedelmű életrajzi adatait érhetjük el. Az írások forrásanyaga feltüntetett, így mi is hasznosíthatjuk, ha akarjuk.

Az irodalmi műfajok menüpontban a lírai, drámai, prózai műfajokról olvashatunk rövid jellemzéseket.

Az oldal (regisztrációt követően) ingyenesen használható

Cell-biology Animation

Nyelve: angol

Ez az oldal biokémiai - közelebbről sejtbiológiai - animációkat tartalmaz. Az animációk létrehozója John Kyrk, a Harvard Egyetemen szerezte biokémiai diplomáját, így az oldal tartalma szakmailag helyes és teljes.
Az animációk rajzfilmszerűek, de pontosak. Talán jobb választás is volt a készítő részéről ez a rajzfilmszerű grafika, hisz így könnyebben lehet átlátni a sejtek működését. Emellett az is tény, hogyha látjuk az elméleti gondolatokat színes képernyőn mozogni, akkor az elméletet sokkal könnyebben tudjuk memorizálni. S ha sokszor láttuk, akkor valószínűleg nem is fogjuk elfelejteni.

A következő témákban nézhetünk meg animációkat:

  • Aminosavak és fehérjék
  • Sejtműködés áttekintése
  • Sejtek anatómiája
  • Sejtmembránt
  • Kromoszóma struktúra
  • Diffúzió
  • DNS ismeretek
  • Evolúciós ismeretek
  • Glikolízis anyagcsereút
  • Golgi készülék
  • Krebs-ciklus
  • Meiózis ismeretek
  • Mitokondrium elektrontranszport
  • Mitózis ismeretek
  • pH szintek, állapotok
  • Fotoszintézis
  • Vírusok szerepe
  • A víz szerepe

Az oldalt nyugodtan használhatják tanárok, diákok egyaránt. Akár tanításra is alkalmas, hiszen szakmailag helyes tényeket közöl.

Az oldal használatához Java kliens telepítése szükséges. Valamint nem árt egy erősebb PC sem a használatához.



[2] http://www.doksi.hu/gyik.php#a09 – 7 – Honnan származnak a doksik?
[3] http://www.doksi.hu/gyik.php - 5 - Hogyan lehet anyaggyűjtést kérni?
[4] http://www.doksi.hu/gyik.php - 6 - Hogyan lehet feltölteni dokumentumot?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */