2011. március 8., kedd

Az Európai Unió Közegészségügyi Adatbázisai és Statisztikái - 1. rész



Nyelve: alapbeállításként angol, de elérhető az Unió összes hivatalos nyelvén

Ez a honlap azért jött létre, hogy tájékoztatást nyújtson az Európai Bizottság közegészségügyi és kockázatértékelési szolgáltatásairól, fejlesztéseiről, intézkedéseiről. Biztos támasz az Európai Unió állampolgárainak egészségügyi ellátása valamint egészségi állapotuk után érdeklődőknek.
Információt nyújt az uniós, nemzeti és nemzetközi szintű szakpolitikai döntésekről, lehetővé téve, hogy az európai emberek választ kaphassanak kérdéseikre és döntéseiknek hála egészségesebb életet élhessenek.

A honlap tematikus felépítésű, tehát a legfrissebb cikkeket, eléréseket találjuk előrébb.

Egészségügyi témák:
  • Az EU közegészségügyi szakpolitikájának irányítása (6 altémával)
  • Az egészségbiztonság előmozdítása (3 altémával)
  • Az egészségügyi ellátás javítása (7 altémával)
  • Az egészséges életmód népszerűsítése (6 altémával)
  • Betegségekkel szembeni fellépés (4 altémával)
  • Egészségügy és társadalom (6 altémával)
  • Gyógyszerkészítmények (3 altémával)
  • Mutatók és adatok (3 altémával)
  • Kockázatértékelés (4 altémával)

A legtöbb téma csak útmutatást, irányvonalat, tájékoztatót vagy statisztikai adatokat tartalmaz. Ahol adatbázis elérések is lehetségesek, ott fel is van tüntetve.

Az EU közegészségügyi szakpolitikájának irányítása

  • Az EU egészségügyi stratégiája: „Az Európai Unió felhatalmazással rendelkezik arra vonatkozóan, hogy az egészségügy területén kiegészítse a nemzeti fellépéseket. Ez elsősorban a következőket foglalja magában: a polgárok védelme az egészséget fenyegető veszélyektől és betegségektől, az egészséges életmód népszerűsítése, az európai nemzeti hatóságok közötti együttműködés elősegítése az egészségügyi kérdések területén Az Európai Bizottság a 2008 és 2013 közötti időszakra vonatkozóan az európai egészségügyi politika megvalósítására stratégiai megközelítést dolgozott ki. A korábbi munkákra épülő stratégia egy olyan átfogó keret létrehozását célozza, amely nemcsak a legfontosabb európai egészségügyi kérdések kezelésére terjed ki, hanem amelyet szélesebb körben, valamennyi egészségügyet érintő szakpolitikai területen, illetve a globális egészségügyi kérdések tekintetében is alkalmazni lehet.”[1]
  • Egészségügyi program: „Az alapító szerződés előírja, hogy az EU az emberek egészségének védelmét valamennyi szakpolitikáján keresztül biztosítsa, és hogy az uniós országokkal együttműködve javítsa a közegészségügy helyzetét, csökkentse az emberi megbetegedések számát, és szüntesse meg a testi és szellemi egészséget fenyegető veszélyforrásokat. Az Európai Uniónak az emberi egészség védelmét és javítását célzó stratégiáját elsősorban a Bizottság egészségügyi programjain keresztül hajtják végre. Az Európai Unió jelenlegi egészségügyi programja a 2008 és 2013 közötti időszakban nyújt támogatást projektek és kezdeményezések számára. Az első egészségügyi program (2003-2008) keretében egyéb kezdeményezéseken belül 352 projekt részesült támogatásban. Az egészségügyi program keretében történő támogatás prioritást élvező területeit és kritériumait egy évente kiadott munkatervben határozzák meg, majd az Egészség- és Fogyasztóügyi Végrehajtó Ügynökség (EAHC) projektekre, működési támogatásokra, konferenciák rendezésére és közös fellépésre vonatkozó pályázati felhívásokat tesz közzé.”[2]
  • Jogszabályok: az EU-nak kötelessége megvédeni állampolgárait a káros termékektől illetve szolgáltatásoktól. Ebben a szekcióban ADATBÁZIS eléréseket találunk. Az adatbázisok az Unió jogszabályait, irányelveit tartalmazzák meghatározott témák szerint rendezve (pl. dohányzás és betegségek – megelőzés, kezelés). Az adatbázisok elérése: http://europa.eu/legislation_summaries/public_health/index_en.htm Az adatbázisok 8 európai nyelven érhetőek el, a magyar sajnos nincs köztük.
  • Az EU szerepe a világban: „Az Európai Unió és tagországai, illetve más országok és nemzetközi szervezetek közötti kapcsolatok elősegítik: a jobb egészségi állapot előmozdítását az Európai Unióban és azon túl, a bővítési folyamat sikerét, az Európai Unió fellépésének erősítését a globális egészségügyet érintő problémák terén, amely egy lépéssel közelebb hozza a globális közegészségügyi politika létrehozását, az Európai Unió közegészségügyi elveinek, előírásainak és jogszabályainak terjedését..”[3]
  • Egészségügyi szempontok figyelembevétele más szakpolitikákban: „Mivel az emberek egészségi állapotát nagy mértékben az egészségügy területén kívüli tényezők határozzák meg, minden kapcsolódó szakpolitikai területen belül hatékony egészségügyi politikára van szükség, különösen a következő területeken: szociális és regionális politika, adózás, környezetvédelem, oktatás, kutatás. Az Európai Unióról szóló szerződés előírja, hogy az uniós szakpolitikák kialakításakor az ’egészség szakpolitikai integrálására’ irányuló megközelítést kell alkalmazni. A hatékonyság növelése érdekében azonban ezt a megközelítést kell alkalmazni a nemzeti, regionális és helyi politikák tekintetében is.”[4] Adatbázis elérés ebben a szekcióban nem található.
  • Egészségügy és a strukturális alapok: „Az Európai Unió kohéziós politikájának célja, hogy Európában csökkenjenek a gazdasági/társadalmi téren jelentkező regionális egyenlőtlenségek – ezt elsősorban a strukturális alapok segítségével kívánja elérni. Egyre inkább elismert tény, hogy az egészségügy a regionális fejlődés és versenyképesség egyik fontos eszköze, és jogosulttá vált regionális kohéziós támogatásra.
• Európai Regionális Fejlesztési Alap – 5 milliárd euró elkülönítve az egészségügyi infrastruktúra fejlesztését célzó beruházásokra 2007 és 2013 között
• Európai Szociális Alap – az öregedéssel, e-egészségüggyel, egészségfejlesztéssel és képzéssel kapcsolatos egészségügyi tevékenységek számára nyújt támogatást.
Ezek azonban viszonylag kisebb összegek, ezért a támogatásokat a nemzeti és regionális hatóságoknak hatékonyan kell felhasználniuk.”[5]

 Ebben a szekcióban elérhető adatbázisok:

1 - Jogszabályok: az EU-nak kötelessége megvédeni állampolgárait a káros termékektől illetve szolgáltatásoktól. Ebben a szekcióban ADATBÁZIS eléréseket találunk. Az adatbázisok az Unió jogszabályait, irányelveit tartalmazzák meghatározott témák szerint rendezve (pl. dohányzás és betegségek – megelőzés, kezelés). Az adatbázisok elérése: http://europa.eu/legislation_summaries/public_health/index_en.htm Az adatbázisok 8 európai nyelven érhetőek el, a magyar sajnos nincs köztük. 
 
2 - Elnevezése: Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ.
Nyelve: angol



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */