2011. március 3., csütörtök

Elektronikus egészségügy Csehországban

Ezév január 11-én immár 2.5 millió cseh állampolgár használja az elektronikus egészségügyi feljegyzést (EHR: electronic health record). Az IZIP rendszer felhasználóinak száma 94%-ot nőtt 2009 óta.

A 2010 végére IZIP-et használt 2 400 128 biztosított polgár, míg 2009 decemberében csak 1 235 086. Jelentősen emelkedett az IZIP használó egészségügyi szakemberek száma is: ugyanebben az időszakban 11 603- ról 17 534 - re (51%). A Cseh Köztársaságban 191 kórházból 101-ben élnek az elektronikus egészségügyi nyilvántartó rendszerrel. A rendszert használó orvosok azonnali hozzáférést kapnak a betegadatokhoz, ezáltal lehetővé válik számukra a jobb betegellátás, a rövidebb gyógyulási idő, s így a gyorsabb visszatérés az aktív élethez.

A múlt évi imponáló mennyiségi eredmények után a rendszer fejlesztésében ebben az évben elsősorban minőségi célokat tűztek ki: az adatok finomabb strukrúrálását a laboratóriumi vizsgálatok és a felírt, beszedett gyógyszerek vonatkozásában. Az IZIP rendszerhez való csatlakozás önkéntes, ezért a rendszer propagálói igyekeznek a használatot minél előnyösebbé tenni: így pédául törekednek hozzáférést biztosítani az ellátó rendszer minden pontján.

Az IZIP rendszer a betegeken és orvosokon kívül előnyös a biztosító számára is, hiszen gyorsabban értesülnek az orvos-beteg igényekről. A rendszer továbbfejlesztése lehetővé fogja tenni az oltási tervek interaktív kialakítását, és a megelőzést szolgáló szűrővizsgálatokra való jelentkezést is.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás:
http://www.epractice.eu
http://elitmed.hu/ilam/hirvilag/elektronikus_egeszsegugy_csehorszagban_7107/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */