2011. március 29., kedd

Az Európai Unió Közegészségügyi Adatbázisai és Statisztikái - 4. rész


Mutatók és adatok

Ebben a szekcióban mutatókat, táblázatokat, diagrammokat, ábrákat találunk az egészségüggyel kapcsolatban. Az EU fontosnak tartja az egészségüggyel kapcsolatos felmérések és adatok nyilvánossá tételét, így több adatbázis elérhetőségét is feltüntetik ebben a részben.

ADATBÁZISOK

Neve: ECHI - European Community Health Indicators.
Nyelve: angol
Ez a statisztikai adatbázis, az EU 2003-2008 közötti Egészségügy javítását célzó projektjeinek, és ezek eredményeinek mutatóit, összegzéseit tartalmazza.

Neve: DAFNE – DAta Food NEtworking
Nyelve: angol és görög
A DAFNE célja, hogy olyan adatbázist hozzon létre, mely az unió 24 országának étkezési szokásairól ad információt. Elraktározzák az országok ételféleségeit, étkezési szokásait, nemzeti ételeit, nemzeti italait, az ételek-italok elkészítését, demográfiai adatokat szolgáltat, gazdasági adatokat elemez az élelmiszer információk alapján.

Neve: EUID – European Union Injury Database
Nyelve: angol
Az EUID gyűjti az uniós országok baleseti statisztikáit, s azt szövegszerűen, vagy diagramformában teszi közé az érdeklődök számára. Az adatok feldolgozása folyamatos, jelenleg a 2002 és 2008 közötti időszakról lehet információt szerezni.

Neve: EUSTAT - HealthStats
Nyelve: angol, német, francia
Az Európai Központi Statisztikai Hivatal Közegészségüggyel foglalkozó szekciója.

Fenntartható fejlődésre vonatkozó mutatók
Nyelve: angol


Gyógyszerkészítmények

Ahhoz, hogy az EU biztosíthassa állampolgárai számára a legmagasabb fokú egészségügyi ellátást, valamint megakadályozza az esetleges mérgezések elkerülését, az összes az EU területén forgalomba hozandó gyógyszert engedélyeztetni kell. Speciális szabályok léteznek a gyógyszerkészítmények engedélyeztetésére, szigorú előírásoknak kell megfelelniük a gyermekgyógyászati felhasználásra szánt avagy ritka betegségek gyógyszereinek. A hagyományos növényi alapú gyógyszereknek, a vakcináknak és a fentebb felsorolt készítményeknek hosszas klinikai kísérleteken kell átesniük, mielőtt engedélyeznék a forgalomba hozatalukat.
Az EU az engedélyezés folyamatait szabványokban foglalta össze. Ezek az előírások olvashatók el ebben a szekcióban. Előírások vonatkoznak az emberi és állati készítményekre egyaránt.

ADATBÁZIS elérés van. A korábban már említett

EMA - European Medicines Agency
Nyelve: angol
Az EU-ban forgalmazott gyógyszerek, gyógykészítmények és gyógynövények kereshető hír- és adatbázisa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */