2011. január 27., csütörtök

Nursing Times Online


Nyelv: angol (Egyesült királyságbeli)

Mai elemzésem témája a méltán híres angol szaklap - a Nursing Times - online verziója. A nyomtatott lap rendkívüli - 106 (!) - évfolyamos megjelenéssel bír. A magazin 1906-ban indult útjára s máig működik. Mind a folyóirat, mind weblapos változata a kórházi, klinikai kutatásokat és eredményeket teszi közkinccsé. A cikkek minden szakmabelihez szólnak, a frissen végzett ápolótól, a többszintű tudományos fokozattal rendelkező doktorig.
A nursingtimes.net szerkesztői rengeteg tanulmányhoz, kutatási anyaghoz, tanulói- oktatási segédanyaghoz adnak hozzáférést. Olyan kutatásokról olvashatunk, melyeket az olvasás pillanataiban is még csak tesztelnek. Szakmabeli kérdéseket boncolgatnak. Eredmények után kutatnak az innováció területén.

Az oldal elemzése

A weblap elsőre túlzsúfoltnak és kaotikusnak tűnhet, ám ha mélyebbre ássuk magunkat a tartalomban, akkor ráakadunk a minket érdeklő témákra.
Az oldal három hasábos elrendezésű. Nagyobb felbontásban könnyebben átlátható (pl. 1280x960), de kisebb nézetben sajnos már nem annyira (pl. 1024x768). Az oldalnak egyetlen menüsora van, a menüpontokból almenüsorok nyílnak.

  • Home:
1.      Clinical Specialism – témák szerinti megosztás
2.      Awards – A Nursing Times évente átadandó díjairól, jelöléseiről, győzteseiről olvashatunk.
3.    Product Awards – Innovációs díj. Minden évben díjazzák az új egészségügyi felszerelést ki(fel)találó embereket. Szolgáltatásokat itt nem találunk, csak kézzel fogható tárgyakról olvashatunk.
4.  Events – események. Konferenciák, gyűlések hirdetései. Friss, 2011-es események közt kereshetünk. A hirdetéseket havi bontásban találjuk.
5.  Off Duty – Kapcsolódj ki! Nevess! Éld az életed! Hírek, linkek akciókról, vásárokról, árleszállításról kifejezetten ápolóknak.  És persze kifejezetten az Egyesült Királyságban élőknek.
6.  A-Z of topics – Az oldal böngészője. Az oldalon fellelhető cikkek és a szerzők között böngészhetünk. A nevek, címek rendezve vannak kezdőbetűik szerint.
7.  Search the Archive – Keresés a cikkek archívumában. Több mint tízezer (!) cikk közül választhatunk.
8.  Subscribe – Feliratkozás. Megéri regisztrálni, mivel 5 online segédanyaghoz férhetünk hozzá ingyen.
·       Nursing Practice
1.      Clinical Specialism – témák szerinti megosztás
2.      Online CPD – online, oktatási, gyakorlati segédanyagok
3.      Student Nurses – Hírek, cikkek, gyakorlatok, vélemények ápolás szakos hallgatóknak.
4.   A-Z of topics - Az oldal böngészője. Az oldalon fellelhető cikkek és a szerzők között böngészhetünk. A nevek, címek rendezve vannak kezdőbetűik szerint.
5.   Search the Archive – Keresés a cikkek archívumában. Több mint tízezer (!) cikk közül választhatunk
6.      Issue Index – A Nursing Times folyóirat online archívuma, 2000-től napjainkig. A cikkek ingyen elérhetőek.
7. Write for UsItt lehet jelentkezni cikkírónak, szerkesztőnek. Mindenki cikkét szeretettel várják. A friss diplomás cikke náluk ugyanannyit ér, mint a doktoroké. A lényeg a témán van. Jelentkezési tudnivalók a menüpontban.
·        Online CPD – Regisztrálj az oldalra, hogy ingyen megtekinthess, részt vehess 5 ingyenes kurzuson. A témák sokrétűek, szakmailag ellenőrzöttek.
·        Opinion and Debate – Ápoló, ápolási blogok ápolóktól laikusoknak és ápolóknak.
1.      Forums – nyílt fórum, ahol eszmét cserélhetünk, vitázhatunk, gondolatok vethetünk föl.
2.      Reader comments – olvasói visszajelzések gyűjtőhelye. Ha kommentálni akarunk egy cikket, regisztráljunk és keressük meg a cikknél a „comments” lehetőséget.
3.      Twitter - értelemszerű.
4.      Facebook – értelemszerű
·        Nursing Jobs – hirdetések, állások, álláskeresés az Egyesült Királyságban.


Az oldalt mindenképp megéri használni, hisz nemzetközi szintű ismereteket szerezhetünk, amelyeket később is kamatoztathatunk. Az oldalon fellelhető cikkeket aláírják, szakmailag ellenőrzik.

Keresők

Többféle kereső funkció is rendelkezésünkre áll.

  1. Rögvest a főoldalon a főcím mellett van egy Egyszerű kereső. Ha a szövegmezőbe beütjük a kereső kérdésünk, az oldal átirányít minket a Search the Archive szekcióba. Itt tovább finomíthatjuk a keresésünk eredményein.
  2. Lehetőségünk van Böngészni a cikkek között, ezt az A-Z of topics menüpontból kiindulva tehetjük meg. Ezen belül kutathatunk témakörök szerint (pl. asthma, acne), illetve szerző-közreműködő szerint.
  3. Egyfajta Böngészős funkciót lát el a Clinical Specialism menüpont is, amelyben szakosodás szerint vannak csoportosítva az oldal cikkei, tanulmányai.

Online CPD

Külön ki kell emelni az online tanulási lehetőséget. Ha regisztráljuk magunkat az oldalon 5 internetes tanfolyamon vehetünk részt, közel 50 font értékben. A tanfolyam feleletválasztós teszt-jellegű. Többnyire elég egy Yes / No választ megadni. Egy tananyag kitöltése nagyjából két órát vesz igénybe.
A rendszer ellenőrzi válaszainkat és pontozza a tesztet. Ha sikeresen átmentünk, akkor az eredményt jelzi a fiókunkban. Ha végigmentünk a téma összes tesztjén, eredményünkről elektronikus bizonyítványt is kapunk, amit a Nursing Times jegyez és a munkahelynek is benyújtható tanfolyam bizonyítványként.

Issue Index

A Nursing Times több mint 100 éves folyóirat. Ennek megfelelően rengeteg évfolyama jelent meg, mindent feldolgozni nem kis munka. Elektronikusan nem is lehet mind a 107 évfolyamot elérni, bár orvostörténeti jelentőségén kívül már nem is lenne értelme lapozgatni őket.
Itt az oldalon 2000-től napjainkig olvashatjuk a lap elektronikus változatát. A cikkek full-html formában jeleníthetőek meg. Szerzőt, kiadási évet tartalmaznak, így felhasználhatjuk bibliográfiák készítéséhez. Vagy esetleg a szakdolgozatokat is fel lehet dobni néhány angol nyelvű idézettel.
A cikkek regisztráció nélkül is ingyenesen elérhetőek, ki is nyomtathatjuk, elküldhetjük barátainknak, elmenthetjük a kedvenceink közé (ez utóbbi csak regisztráció után lehetséges).
A tanulmányokra válasz kommentet is írhatunk, ám készítsük föl magunkat, hogy az évekkel korábbi cikkekre nem biztos, hogy kapunk választ!

Értékelés: 24/25
Ingyenesség: 5/5
Frissítés gyakorisága: 5/5
Egyéb szolgáltatások: 5/5
Elérhető folyóiratok száma: 4/5
Használhatóság: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */