2011. január 11., kedd

MedicalOnline.hu


Milyen szakterülettel foglalkozik?

A medicalonline.hu a Professional Publishing Hungary Kft-nek - a Süddeutscher Verlag magyarországi leányvállalatának – szakmai híroldala. A weblap fő tevékenységi köre az orvosi, a média/marketing, a műszaki, az élelmiszer és gasztronómia, további meghatározó szakterületei még a szállodaipar és idegenforgalom. A híroldal naprakész információt nyújt a témákban dolgozó szakemberek, illetve a szakkörök után érdeklődő laikusok számára. A medicalonline.hu ezen túlmenően online „újságosbódéja” 7 orvosi szakfolyóiratnak és archívumának.
  • A Medical Tribune-nek,
  • az Orvostovábbképző Szemlének,
  • a Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemlének,
  • a Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemlének,
  • a Journal of Clinical Oncology-nak,
  • a Current Opinion in Hematology-nek, 
  • és a European Journal of Gastroenterology & Hepatology Magyar Kiadás

Az oldal felépítése

A MedicalOnline sok tekintetben hasonló a korábban bemutatott eLITMED.hu című oldalhoz. A honlap felépítése egyszerű és átlátható. Lehet érzékelni, hogy a funkcionalitás lebegett a készítők szeme előtt.
A főmenü első sorában kaptak helyet a nagyobb, sokrétűbb témákat magunkba foglaló „gyűjtő” menüpontok. A Rovatok pontból az oldalon fellelhető tudományos szakrovatokat kereshetjük meg egy kattintással.

Milyen rovatokat találunk?
  • Egészségügyi politika
  • Egészségügyi gazdaság
  • Pharma-klub
  • Tudomány
  • Gyógyítás
  • Táplálkozás
  • Kitekintő
  • Vélemény
  • Továbbképzés

Ezek aloldalként funkcionálnak, amelyek összegyűjtik az adott témához kapcsolódó cikkeket. Ha csak egy bizonyos téma után érdeklődünk, mindenképp célszerű a rovatok közt keresgélnünk. Pl. Táplálkozás rovat (lásd 1. ábra)

1. ábra - Teljes méret
 
A rovatokban fellelhető cikkek szakmailag elismert szakemberektől származnak. A cikkek tartalma egyszerű, jól átgondolt és megfogalmazott. Idegen szavakat és kifejezéseket is találunk, ám nem nagy számban, így mindenki számára érthető marad a tartalom.
A cikk végén megtalálhatjuk a hír forrását és szerzőjét. Extra funkció, hogy innen fellelhetjük a szerző összes – az oldalon – publikált dolgozatát. (2. ábra)
Hasznos funkció a Címkék mező, ahol összegyűjtik a cikkhez kapcsolódó fontosabb tárgyszavakat, s ezek alapján kereshetünk is az oldal témái között. Mindehhez elég rákattintanunk valamelyik tárgyszóra. (2. ábra)

2. ábra - Teljes méret
 
Milyen kiadványokat találunk?

Mint fentebb már láthattuk, hétféle szakfolyóirat online változata érhető el az oldalon. A folyóiratok összefoglalója, absztraktja ingyenes elolvasható, ám a kulcsos cikk anyagok eléréséhez (a legtöbb pedig sajnos kulcsos) regisztráció valamint orvosi pecsétszám szükséges. A regisztráció azonban ingyenes és mindössze 2 percet vesz igénybe. (3. ábra)

3. ábra - Teljes méret
 
A főmenüről ennyit. Van azonban egy almenüsor is. Ebben szintén érdekes pontokat találhatunk. Legérdekesebbek a Konferenciák, Zoom, Fórum és Állásbörze menük.

A Konferenciák pontban a híroldal témájába vágó magyarországi és nemzetközi konferenciák összefoglalóit olvashatjuk el. Találunk egy Eseménynaptárt is, ahol 2009. májusáig visszamenőleg, évre és hónapra lebontva szerepelnek a Konferenciák.

A Zoom menüben kiemelt témákkal foglalkoznak a szerkesztők. Ez nem túl régi szolgáltatás. Eddig összesen 10 különböző témával foglalkoztak (beleértve a jelenlegit is). Az e havi téma az onkológiaikérdéskörée Ehhez kapcsolódva olvashatunk cikkeket.

A Fórum természetesen közösségi dumcsi helyként funkcionál. Megkötések: csak akkor kommentelhetünk és nyithatunk új témát, ha regisztráltuk magunkat a honlapon.

Az Állásbörze menüpont leginkább a hallgatók számára érdekes. Mint a neve is mutatja ez egyfajta álláslesként funkcionál. Kereshetünk a feladott hirdetések között az „Állást kínál” fülre kattintva. Fontos megjegyezni, hogy a keresőbe csak is ragozatlan tárgyszavakat írjunk be. Beállíthatjuk a munkakörön kívül azt is, hol (város, megye) szeretnénk állásra bukkanni. Adhatunk is fel hirdetést, ám érdemes meggondolni, hogy itt akarunk-e hirdetni, mivel az Álláskeresés rovatban legolcsóbban 17500 forintba kerül  egy hirdetés. Apróhirdetés feladására is van lehetőség, ám ez is elég drága (40Ft/betű).

Extra funkció

Kiemelendő az oldal video streaming szolgáltatása, amelynek keretében konferenciák, orvosi műszerek és gépek bemutatóján készült felvételeket nézhetnek meg a látogatók. A videók nyelve változó. Többségében magyar, de összefuthatunk angol és német nyelvű felszólalókkal is.

Kereső funkciók

Az Egyszerű és Összetett kereső összevont szolgáltatásként található meg. Az összetett keresőhöz csak úgy juthatunk el, ha a főoldalon fellelhető egyszerű kereső szövegmezőjébe beütünk valamilyen tárgyszót. Az összetett kereső beállításai értelemszerűek.

Összefoglaló

A weboldal az, ami: egy jól felépített, egyszerű és áttekinthető orvosi híroldal. Nem szabad tovább ragozni. Érdemes mindenkinek felkeresnie a lapot és körülnéznie a saját témájában, hisz biztosan talál érdekes cikket, leírást magának.


Értékelés: 21/25
Ingyenesség: 2/5 (a folyóiratok csak regisztráció után, orvosi pecséttel rendelkezőknek)
Frissítés gyakorisága: 5/5 (naponta, de csak a híreknél)
Elérhető folyóiratok száma: 4/5
Egyéb szolgáltatások: 5/5
Használhatóság: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */