2011. január 25., kedd

Online Angol Tanszék



Nyelv: Az oldal magyar nyelvű, de a feladatok, tesztek stb. angol nyelvűek.

Kezdésként tekintsük meg mit nyújt a lap!

Az oldal 2006-ban azzal a céllal jött létre, hogy segítséget nyújtson mindazoknak, akik angolt szeretnének tanulni, nyelvvizsgára készülnek vagy felfrissítenék nyelvi ismereteiket. A weblap szerkesztői gyakorló nyelvtanárok, így nyugodtan hagyatkozhatunk az oldalon fellelhető témákra. Az oldalon található anyagok közel 100%-hoz ingyenesen  hozzáférhetünk.

Kiknek lehet hasznos a lap?

Az Online Angol Tanszék Nagy segítséget jelenthet azoknak, akiknek szükségük van egy nyelvvizsgára - a diplomához vagy munkahelyhez -, ám kevés szabadidejük van. Az oldal ugyanis lehetőség ad arra, hogy távoktatás formájában felkészítse az embereket a vizsgára. Amennyiben komolyan gondoljuk a dolgot, három úton is neki kezdhetünk a felkészülésnek és a tanulásnak:

  1. Tanulás magántanárral: ebben a formában egyéni ütemterv alapján tanulhatunk. Saját magántanárunk lehet, akinek az a feladata, hogy a MI szükségleteink alapján dolgozzon ki stratégiát a siker eléréséhez. Ez fizetős szolgáltatás, de nagyon előnyös.
  2. Csoportos kurzus: csoportos kurzusaiknak célirányosan kidolgozott fix tanmenete van. A kurzushoz egyszerre több hallgató csatlakozik, akik mind ugyanazokat a feladatokat végzik ugyanazokkal a határidőkkel. A tanár jelöli ki a feladatokat, amelyeket megoldás után kommentál, a megoldásokat megmagyarázza, és tanácsokat ad a hibák javítására. Ez is pénzbe kerül.
  3. Ingyenes DIY: a "Do-It-Yourself" (csináld magad) tanfolyamok teljesen ingyenesek, minden regisztrált látogató igénybe veheti. Néhány hetente tesznek közzé új feladatokat. Ezeket bárki felveheti, kitöltheti. A gép megadja a megoldásokat, és magyarázatokat is ad a nyelvi jelenségekhez.

A főoldalon lefelé haladva találunk egy összehasonlító táblázatot, amelyben szempontok alapján hasonlítják össze az egyéni és a csoportos kurzust.

A tanuláshoz ingyenes segédanyagokat biztosítanak a weblap szerkesztői. A segédanyagok a következők:

  • Szókincstár: saját szószedetet gyűjthetünk, ezt megoszthatjuk másokkal, de mi is hasznosíthatjuk mások ugyanígy megosztott szószedetét. Saját szószedetünket felhasználhatjuk a szókincses tesztekhez, játékokhoz.
  • Online Napló: Az elvégzett feladatainkból grafikonos és táblázatos naplót készít a rendszer. Pontszámos és százalékos eredményeket kapunk. A haladást jól láthatóan figyelemmel kísérhetjük.
  • Közösségi fórumok: A szerkesztők meghirdetnek olyan fórumtémákat, amelyekbe bárki beszállhat, megírhatja a véleményét angolul, reagálhat mások véleményére. Közben a tanárok reagálnak az esetleges nyelvi hibákra.
  • Nyílt tér mindenkinek: A honlap nyilvánosan, sokszor regisztráció nélkül is elérhető részeiben nagyon bőséges kiegészítő tanulási és gyakorlási lehetőség található.

Már ennyiért is megéri ellátogatni az oldalra, ám a készítők nem álltak meg ennyinél. Ha a főoldalon végig nézzük a menüpontokat, akkor sok érdekességet láthatunk. Egyik-másik elsőre nem is biztos, hogy egyértelmű, pl. Daily Bread. (Lásd 1. ábra)

1. ábra - Teljes méret
 
Tankönyv

Rögtön a főoldalra mutató menüpont mellett találjuk a Tankönyv szekciót. Ebben a részben kaptak helyet az oktatási segédanyagok. Az oldal tanárai nyelvtankönyvek és saját tanulmányaik alapján összeállított nyelvtani segítségei találhatók itt meg.
Az egyes cikkek magyarul íródtak. Teljesen olyan érzése van az embernek, mintha középiskolában a tanára által kiadott példákat bújná. Érződik, hogy tanárok rakták össze a segédanyagokat.
Kereshetünk is az oktatási anyagok között. A Böngészés funkció elénk tárja a teljes állományt, 440 cikket. Az Oktatóanyag keresésére kattintva rákereshetünk konkrét anyagokra.

Példa.
Keresett kifejezés: „Past”
Találat: Az összes olyan cikk, amelynek címében szerepel a „Past” szó.

A Legfrissebbet kérem és a Sorsolj nekem egyet értelemszerű. Érdekes lehet még a Kívánságműsor link, ahol megadhatjuk, milyen témában készítsenek legközelebb a tanárok oktatási segédanyagot. Figyelem! Csak akkor küldjünk be új témát, ha sehol nem találtunk az oldalon hasonlót.

Nyelvvizsgák

A nyelvvizsgák szekcióban a hazai nyelvvizsga rendszerről olvashatunk. Találunk beszámolókat diákoktól, kurzushallgatóktól, tanároktól. Aki nyelvvizsga előtt áll, annak érdemes szétnéznie mielőtt leteszi a voksát valamelyik rendszer mellett.

Online szótár

Helyi, adatbázis alapú internetes szótár. Fordít magyarról angolra és fordítva. A keresésnél kis- és nagybetű nem számít, és a kötőjelezési és egybeírási elgépeléseket is megpróbálja korrigálni a program. A magyar szavaknál az ékezet számít. Az adatbázis tartalmaz tulajdonneveket, rövidítéseket, szleng kifejezéseket és szakkifejezéseket is sokféle szakterületről. Érdemes kipróbálni a Sztaki és a Google Fordító mellett.

Teszt & Játék

Ahogy a neve is mutatja ebben a szekcióban tanulást segítő teszteket illetve a tanulást játékos formában bemutató alkalmazásokat találunk. Érdemes mindet végig böngészni. Szabad öt percben remek kikapcsolódást nyújtanak. A Hangman – vagyis Akasztófa nevű játék mindenkinek ismerős lehet.

Daily Bread

Elérkeztünk a „mindennapi betevőhöz”. A címe alapján könnyen elképzelhetjük miről is van szó ebben a témában. A tanárok minden egyes nap egy szót vagy szókapcsolatot elemeznek. Általában olyan kifejezéseket találunk, melyeket nem használunk a mindennapokban, ám ismerete mégis jelentőséggel bírhat egyes helyzetekben.

Könyvtár

Ebben a szekcióban olyan anyagokat találhatunk, amelyek nem sorolhatók szigorúan az oktatási anyagokhoz vagy tesztekhez, de vagy tanulságos velük foglalkozni vagy szórakoztató perceket ígérnek.
A Költészet link alatt a legismertebb angol költők műveiből találunk szemelvényeket. Shakespeare, Byron, Keats egyes költeményeit olvashatjuk el. Egyes verseket meg is hallgathatunk eredeti, angol nyelven.
A Drámairodalom címszó alatt Hamlet két monológját olvashatjuk és hallgathatjuk meg, természetesen angol nyelven. Ennél és a verseknél is megtalálhatjuk - a könnyebb érthetőség kedvéért - a magyar fordításaikat is.
A Regények, novellák részben két rövidebb alkotást és egy regényt olvashatunk el. A regényt PDF formátumban tölthetjük le számítógépünkre. A novellákat helyben is elolvashatjuk, sőt meg is hallgathatjuk. A novelláknál a könnyebb érthetőséget a szószedetek biztosítják.
A Kulturális háttérinfók linkre kattintva az angolszász kultúrában közismert kulturális és földrajzi tudnivalókról olvashatunk. Házi dolgozatokhoz kiváló forrásanyag.
Az Egyéb művekben gyermekeknek szóló meséket (tales) találunk.
Az Internetkatalógus angolosoknak a témába vágó linkgyűjtemények helyi megfelelője.

Blog

A menüpontban a szerkesztők, tanárok „öntik ki a szívűket” nekünk. Érdekességeket, humoros pillanatokat avagy épp értelmetlenségeket olvashatunk, nézhetünk, hallgathatunk ezen bejegyzésekben. Csak a szerkesztők írhatnak új témát, mi külsős „hallgatók” csak hozzászólhatunk a témákhoz.

Miért éri meg regisztrálni?

Több dolog miatt. Egy: kurzusokat - legyen szó akármelyikről – csakis regisztráció után vehetünk fel. Kettő: az ingyenes segédanyagok is csak regisztráció után vehetők használatba. Három: érdemes feliratkozni a hírlevelükre, mivel az újdonságokról ezzel értesülhetünk a leghamarabb.

Speciális szolgáltatás

Ha valaki esetleg bátortalan lenne vagy nem értené milyen úton módon folyik is az online tanítás, annak sem kell megijednie. Az Egyéni képzésben lehetőség van a Skype online beszélgető program használatára. A Skype-os órákon csakis a tanuló és a tanár van jelen. Minden órát írásban kiértékel a tanár, így láthatod hová fejlődtél. Az órákra előzetes felkészítő anyagot kap a tanuló (illetve az óra végén házi feladatot is). Az ilyen órák árfekvése ráadásul sokkalta alacsonyabb, mint az „élő” szereplős órák tandíjai. Az órán való részvételhez - fizetés után - elég egy gyorsabb internet, egy Skype program valamint egy headset.

Összefoglaló

Az Online Angol Tanszék mindenképp nagy segítség azoknak, akiknek nincs vagy csak kevés idejük lenne külön nyelvtanórákra eljárni. Mivel az összes kurzus az interneten folyik, így otthonról is - egy forró tea mellett - neki láthatunk a nyelvtanulásnak.

Értékelés: 19/20
Ingyenesség: 5/5 (regisztráció után)
Frissítés gyakorisága: 4/5
Egyéb szolgáltatások: 5/5
Használhatóság: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */