2011. január 18., kedd

A Szociális Szakma Digitális Archívuma + extra

Mai elemzésem témájával a szociális munkás szakos tanároknak, hallgatóknak kívánok segítséget nyújtani. A Szociális Szakma Digitális Archívuma a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár egyik gyűjteménye. Oktatóknak, hallgatóknak, laikusoknak egyaránt jó információforrás.


Az Archívum rövid története: „A Szociális Innováció Alapítvány /SZIA/ és a Szociális Szakmai Szövetség /3Sz/ 2007-ben közös projektet indított, melyben a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Szociológiai gyűjteménye is aktív közreműködést vállalt. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium által támogatott projekt első szakaszában, A szociális szakma arcképcsarnoka keretében azoknak az életműve került dokumentálásra és bemutatásra, akik a szociális szakma rendszerváltás körüli éveinek történetében jelentős szerepet töltöttek be, de akik sajnos már nincsenek közöttünk.”
„A projekt második szakaszában, 2008-ban az arcképcsarnok…” – kibővült – „…a szociális szakma jelenének legkiemelkedőbb személyiségeivel. Az ő szakmai életútjuk, portréik, szakirodalmi munkásságuk bemutatása mellett az archívum (…) a szociális munka egyes szakterületeit reprezentáló, a jelen legégetőbb társadalmi problémáit elemző publikációk összegyűjtésével, dokumentálásával, és lehetőség szerint e tanulmányok teljes szövegének közlésével…” -  is foglalkozik. (Idézve a SZSZDA bemutatkozásából)

Az oldal elemzése

Maga a weblap egyszerű, könnyen átlátható. Túlzottan sok anyagot nem sűrítettek bele, ám amit tartalmaz, az szakmailag pontos és jól használható. Az Archívum felső menüsorának legfontosabb részei:

·        E-archívum
·        Bibliográfiák
·        Képek

E-archívum

Amint a neve is mutatja ebben a témában elektronikus formátumban fellelhető dokumentumokat találunk. 13 - a szociológiában - kiemelkedő életpályával rendelkező egyén egyes cikkeit olvashatjuk el. A szerkesztők szerint a téma folyamatosan bővül, ám tény, hogy 2004 utána cikkeket elvétve vagy egyáltalán nem találunk. Az e-archívum anyagai regisztráció nélkül, ingyenesen érhetőek el.

Bibliográfiák

Ebben a szekcióban 27 szociológus szakfolyóiratokban megjelent válogatott bibliográfiáját lelhetjük föl. Néhány példa a cikkek szerzői közül: Ferge Zsuzsa, Mányai Judit, Fodor Katalin, Bognár Szabolcs. Egyes cikkeknek a teljes szövege is elérhető, ám csak elvétve. Ajánló bibliográfia készítéséhez remekül használható.

Képek

Válogatott, interaktív diafilm galéria 20 szerző életpályájáról. A képek a Picasa Webalbumba vannak feltöltve. Eredeti méretükben onnan tölthetőek le.

Ez volt a felső menüsor. Ez egyfajta gyűjtőhelyként szolgált. Ám most térjünk át a jobb oldali, álló menüsorra. Itt további érdekességek sorakoznak.

Portrék, Témák, Arcképcsarnok

Portrék: öt kiemelkedő jelentőségű szociológus, kutató teljes életműve olvasható el  neveikre kattintva. Ferge Zsuzsa, Gayer Gyuláné, Gönczöl Katalin, Ritoók Magda, Szalai Júlia életrajza, válogatott bibliográfiája valamint cikkeinek e-archívuma érhető el a portréik oldaláról. E kiemelt szerzők e-archívumban fellelhető cikkei, mind teljes szöveggel érhetőek el. A cikkek pdf kiterjesztésűek. Olvasásukhoz Adobe Reader (vagy más pdf olvasó program) szükséges.

Témák: a Digitális Archívum Témák szekciójában öt szociológiai tétel összes magyar folyóirat valamennyi cikkének a bibliográfiai adatai vannak felsorolva, teljes szövegű elérés nem lehetséges. A következő témákban kutathatunk:

·        Fogyatékosok ellátása,
·        Idősgondozás,
·        Mentálhigiéné,
·        Gyermek-, családgondozás
·        Hajléktalanság

Sajnos kurrens folyóiratok nem érhetők el, de ne legyünk telhetetlenek.

Arcképcsarnok: ebben a szekcióban leginkább az Arcképcsarnok és az Emlékezők részről érdemes beszélni. Az Arcképcsarnok részben a Bibliográfia menüpontból elérhető cikkek szerzőinek teljes életútját olvashatjuk el. Életrajzot, válogatott bibliográfiát, e-archívumban összegyűjtött cikkeket. Ha a felső menüsor gyűjtőként funkcionált, akkor ez az oldalsó menüsor kibontja a gyűjteményt.
Az Emlékezők részben szakmabeliek, tanárok, munkatársak emlékeznek a szakma nagy alakjaira. Itt olvashatunk igazi életszagú történeteket a 20. század nagy szociológusairól. Ha valaki szakdolgozata témájául egy szociológus teljes életpályáját akarja választani, akkor ez a részleg kiváló kiindulási alapul szolgálhat.

Kereső funkció sajnos nem áll rendelkezésre.

Értékelés: 20/25
Ingyenesség: 5/5
Frissítés gyakorisága: 2/5 (elég rég frissíthették)
Elérhető folyóiratok száma: 3/5 (csak a bibliográfiai adatok érhetők el)
Egyéb szolgáltatások: 5/5
Használhatóság: 5/5

 Extra a szociológia tanulásához

Ez az extra önmagában nem tenne ki egy külön cikket, így az Archívumhoz csatolva nyújtom át a kedves olvasóknak.

Magyar szociológiai e-könyvek linkgyűjteménye


A linkgyűjtemény több mint 1000 magyar nyelvű könyvnek, tanulmánykötetnek a teljes szövegű elérését teszi lehetővé. A dokumentumok elolvasásához nem szükséges regisztráció, csupán a pdf fájl futtatására képes program.

A gyűjteményben négyféleképpen (!) is kereshetünk.

  1. Címindex: betűrendes böngésző. A gyűjteményben fellelhető dokumentumok címei szerint kutathatunk.
  2. Évindex: ahogy a neve is mutatja, a dokumentumok megjelenési éve szerint kereshetünk. Itt láthatjuk, hogy a gyűjtemény meglehetősen friss, hisz 2010-es elérések is vannak már.
  3. Névindex: szerzők, szerkesztők neve szerinti betűrendes böngésző.
  4. Témák: ez is ábécé sorrendben kereshető. A közel 30-féle téma mind a szociológiához és a társadalomtudományhoz köthető. Gyors segítség adott témában bibliográfia után vadászóknak.

Sajnos Egyszerű vagy Összetett keresőt nem találunk. Pedig elkelne. Ez levon valamicskét a gyűjtemény értékéből.

Értékelés: 21/25
Ingyenesség: 5/5
Frissítés gyakorisága: 5/5 (2010-es dokumentumok is vannak)
Elérhető dokumentumok száma: 5/5 (több mint 1000 db)
Egyéb szolgáltatások: 1/5 (másra nem használható, nincs kereső, csak böngésző)
Használhatóság: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */