2011. január 6., csütörtök

Scribd


Nyelv: az oldal angol nyelvű, ám szinte minden ismertebb nyelven találhatunk anyagot. Rendkívül magas a magyar nyelvű dokumentumok száma.

A mai bemutató alanya az elektronikus dokumentumok Youtube-ja: a Scribd. A vállalkozást 2007 márciusában alapították San Francisco-ban. A cég jelenleg 40 alkalmazottal próbál lépést tartani a nagyokkal és az elképzeléseikkel.
A Scribd a világ legnagyobb olyan közösségi oldala, ahol elolvashatjuk és megoszthatjuk egymással elektronikus dokumentumainkat. Hála a készítőknek könnyen elérhetővé tehetünk szórakoztató és szakirodalmat, mindazt a tudásanyagot, ami minket és barátainkat, egyszóval az embereket érdekli/érdekelheti.
A vállalkozás célja, hogy felszabadítsa az írott szót és összekösse az embereket azon ötletek és írások alapján, amelyek után érdeklődnek.

Ezt az oldalt elsősorban a fiatalabb korosztálynak ajánlom. A felsőoktatásban tanulók nagy valószínűséggel rábukkanhatnak mindenre, ami számukra fontos: jegyzetekre, szórakoztató irodalomra, képregényekre esetleg tankönyvekre. Bár ez utóbbira vonatkoznak a jogvédettség szabályai, ám mint később láthatjuk, ezeket némely esetben megkerülik.

Milyen témában kereshetünk?

Mint korábban már utaltam rá, ezen az oldalon a szép- szak- és szórakoztató irodalom tökéletesen megfér egymás mellett. A fellelhető dokumentumok száma több millióra tehető. Ezt a rengeteg anyagot áttanulmányozni majdnem lehetetlen küldetés. Ám a Scribd készítői gondoltak az emberre és nem akarták káoszba taszítani a keresgélőket.
Az egész ötletet úgy kell elképzelni, mint egy olvasó klubbot, annyi eltéréssel, hogy itt tényleg bármilyen témát megtalálunk: az utazástól, a vámpírregényeken át a neurológia legfrissebb kutatási eredményeiig bármit. Aki keresztrejtvények után kutat, annak sem kell csalódnia.

Szükséges valamilyen speciális „kütyü” az oldal használatához?

Nem szükséges. A Scribd rendkívül felhasználóbarát. Bármilyen PC-ről elérhető, sőt iPad-ről, iPhone-ról, Android okostelefonról vagy az Amazon Kindle-jéről is böngészhető. Ezen felül a legtöbb olvasnivaló letölthető készülékünkre és még nyomtatható is.

Miért éri meg regisztrálni?

Ugyan rengetegféle anyaghoz hozzájuthatunk regisztráció nélkül is, azonban vannak olyan témák és dokumentumok, amelyeket csak akkor nyithatunk meg - vagy olvashatunk el teljesen -, ha regisztrált felhasználók vagyunk.
Mint fentebb már említettem az oldal közösségi portálként is funkcionál, így a regisztráció után megoszthatjuk olvasmányainkat másokkal, barátainkkal. Felhasználóként virtuális könyvjelzőket helyezhetünk el a dokumentumokban, de el is menthetjük mindet a kedvenceink (itt könyvespolcként az elnevezése) közé.
Továbbá csak is akkor van lehetőségünk dokumentumot feltölteni, ha regisztráljuk előtte magunkat.

Hogyan találhatom meg az engem érdeklő dokumentumokat?

Két lehetőségünk van.

  1. A főoldalon található Search mezőbe beütjük a kívánt téma tárgyszavát, a keresett dokumentum szerzőjét vagy címét. Ez így szép és jó, csak aztán keresse ki a több milliárdnyi találat közül azt az egyet az ember, ami neki kell. Akkor érdemes használni, ha tudjuk konkrétan mit keresünk.
  2. Explore – Böngészés. Ez a lehetőség a főoldalon a Search mező mellett található. Itt témakörök szerint bontásban kereshetünk a dokumentumok vagy a felhasználók között. Akkor érdemes használni, ha téma szerint akarunk keresgélni, nincs konkrét célunk. Finomíthatunk a böngészés találatain. Miután kiválasztottuk az érdeklődési körünk témáját beállíthatjuk, milyen hosszúsági anyagokat keresünk (Length). Ez behatárolja, hogy könyvre, dolgozatra vagy absztraktra vadászunk. Kiválaszthatjuk a dokumentum típusát (Filetype) is. Ez különösen hasznos, ha például applikációt keresünk házi dolgozatunkhoz. Végül, de nem utolsósorban állítható a keresett dokumentumok nyelve (Language). A Magyar is választható nyelvként.

Összetett keresőt jelenleg nem érhetünk el. Pedig hasznos lenne.

Olvasófelület

A dokumentum olvasófelületre felhasználóbarát. Könnyen kezelhető és átlátható. Lásd 1. ábra.

1. ábra - Teljes méret

Érdekesség

Teljes szövegű anyagokat csak a szerző és/vagy kiadó vagy az általuk engedélyezett személy(ek) töltheti(k) fel. A magyar nyelvű anyagok közt azonban rengeteg teljes terjedelmű tankönyvre bukkanhatunk. Érdemes körülnézni és, ha szerencsénk van megtaláljuk azt, amit már régóta kerestünk.

Összefoglaló

Kár lenne ragozni. Megéri felkeresni az oldalt, hisz csak előnyünk származhat belőle. Gyorsan és ingyen juthatunk hozzá olyan anyagokhoz, amiket esetleg csak lassan és pénzért szerezhetnénk meg.

Értékelés: 25/25
Ingyenesség: 5/5 (egyes anyagok csak regisztráció után)
Frissítés gyakorisága: 5/5 (szinte minden percben)
Elérhető dokumentumok száma: 5/5
Egyéb szolgáltatások: 5/5
Használhatóság: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */