2011. január 21., péntek

Pszichológia Online


– Üdvözlöm!
– Foglaljon helyet, kérem!
–­ Helyezkedjen kényelembe! Akár le is dőlhet, ha kívánja…

Tipikus, filmes pszichológus duma. Ami persze segít a páciensnek megnyugodni. Otthonosabban érzi magát. Egy weboldal is lehet barátságos, felhasználóbarát. Hogy mai tesztalanyunk megfelel-e ennek a kitételnek; megtudhatjuk, ha a cikket végig olvassuk.


A Pszichológia Online-t 1999-ben hozták létre fiatal, agilis, segítőkész pszichológusok. Az oldalt szakmai kérdésekben szinte a kezdetektől segíti a Magyar Pszichológiai Társaság, konzultációs hátteret nyújtva a szerkesztőknek.

A PO egyszerű, három hasábos elrendezésű. Akit zavar, hogy a lap borzasztóan kis méretű betűkkel van írva - engem is zavar (a szerk. megj.) -, használja a CTRL és + billentyűkombinációt a weblap nagyításához. Ez FireFox és Internet Explorer alatt is működő funkció.

Most, hogy már nem folyik ki a szemünk, nézzük tovább a weboldalt. A honlap szakmai tartalma mellett híroldalként is funkcionál (itt találóan Webszemlének nevezték el). A friss hírek rövid leírását láthatjuk a főoldalon, a cikkek többi részét a címeikre kattintva érhetjük el. A címek elé kiírják a szerkesztők az adott tanulmány forrását (pl. APS, guardian.co.uk), így a cikket akár idézhetjük is házi dolgozatban vagy szakdolgozatban. Érdemes figyelni, hogy a forrás egyben meghatározza az anyag nyelvét is.
A Webszemle rész alatt található a Vélemény szekció, amelyben pszichológia témájú interjúkat olvashatunk.
Archívumot egyik szekciónál sem találunk. Elég nagy kár, hisz aki nem sűrűn olvas ilyen témájú weboldalakat, azt esetleg a régebbi hírek is érdekelnék.

Tovább navigálva az oldalon két menüsorba botlunk - egy felsőbe és a bal oldaliba -, a kettő nem sokban különbözik egymástól. Vegyük hát sorra milyen tartalmakat érhetünk el.

·        Szakemberek: (helye oldalsó és felső menüsor). Szakemberkereső adatbázis.
·        Képzés: (helye oldalsó és felső menüsor). Pszichológiai képzés katalógus a Pszichológia Online-on, szakemberek részére.
·        Kategóriák: (helye oldalsó menüsor, oldalon alul böngésző). Az oldalon fellelhető cikkek, hivatkozások és könyvismertetések kategorizálva.
·        Linkek: (helye oldalsó és felső menüsor). Magyar nyelvű, pszichológiai témájú weboldalak gyűjtőhelye.
·        Eseménynaptár: (helye felső menüsor). Magyarországi pszichológiai konferenciák, előadások időpontjai, részletes leírások.
·        Könyvek: (helye felső menüsor). Hazai és külföldi szerzők könyveinek ismertetése.
·        Vendégkönyv: (helye oldalsó menüsor). Visszajelzés az olvasóktól.

Elemezzük tovább ezeket a tartalmakat.

Szakemberek – ebben a menüpontban pszichológust vagy pszichiátert kereshetünk. A kutatásban nagy segítségünkre van a többfunkciós kereső. A keresőben megadhatjuk egyfelől

  1. a probléma típusát. Például alkohol, drog, depresszió.
  2. Illetve, hogy mely megyében keressük szakember segítségét.

Másodsorban kereshetünk

  1. terápia típus szerint. Például: játékterápia, lovas terápia, párkapcsolat analízis.
  2. Illetve beállíthatjuk, hogy mely megyében keressen lehetőséget rá.

Nem utolsó sorban, ha konkrét személyt keresünk, az illető neve alapján is próbálkozhatunk.

Képzés – itt szakmai továbbképzésekről tájékozódhatunk. A képzések elsősorban szakmabeliekben javasoltak, ám amit laikus is felkereshet, azt a részletes leírásban feltüntetik. A képzések frissek, jelenleg 2011. júniusáig kereshetünk.

Kategóriák – a cím magért beszél. Ezzel a szekcióval az oldalon fellehető cikkeket és könyvelemzéseket találhatjuk meg kategóriákba szedve. A kategóriák rövid leírását megtaláljuk az oldal alján elhelyezkedő böngészőben.

Linkek – érdemes mélyen elmerülni e szekció tartalmában. Ugyanis ez az oldal egyik legjobban kidolgozott, leginformatívabb része. Meg lehetne számolni, hogy - a témával kapcsolatban - hány weboldal elérése lelhető itt fel, de a szám ránézésre is több száz.
Itt aztán tényleg mindenki megtalálhatja a kutatási területének témáját lefedő weboldalakat, gyűjteményeket. A Szakirodalom – Szakfolyóiratok gyűjteményben hazai folyóiratokat érhetünk el, sok esetben teljes szövegű adatbázissal együtt. Az Addiktológia és a Thalassa lapok például ingyen és regisztráció nélkül elolvashatóak. Ezt a szekciót nem is ragoznám tovább, mindenki lapozzon, pontosabban görgessen bele a gyűjteménybe!

Eseménynaptár – ahogy a címe is mutatja, magyarországi konferenciák, rendezvények időpontjai vannak itt meghirdetve. Meglehetősen friss. Csak 2011-es ajánlatok találhatóak itt meg.

Könyvek – hazai és külföldi szerzők kötetinek recenziói. Sajnálatos, hogy a könyvek bibliográfiája nem teljes, a címen és a szerzőségi közlésen kívül mást nem találunk. Se egy kiadót, se egy ISBN számot.

Vendégkönyv – a név alapján adja magát.

Összességében tehát elmondható, hogy az oldal nem árul zsákbamacskát. Jól használható, tipikusan „értünk jött létre”, felhasználóbarát oldal. Bár nem vagyok pszichológus, de ránézésre az oldal szakmailag pontos, megbízható forrás. Ajánlom minden oktatónak, hallgatónak, laikusnak, betegnek egyaránt.


Értékelés: 23/25
Ingyenesség: 5/5
Frissítés gyakorisága: 5/5
Elérhető dokumentumok száma: 3/5 (az oldalon nem, de számos mutató linket találunk)
Egyéb szolgáltatások: 5/5
Használhatóság: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */