2011. január 14., péntek

Online Orvosi Szakszótárak - 1. rész


Legújabb elemzésem témája az online fellelhető orvosi szakszótárak. Biztos sokakkal előfordult már, hogy szüksége volt egy szakszótárra, de épp nem volt kéznél egy sem. Vagy mert mindet kikölcsönözték a könyvtárból vagy, mert egyáltalán nem akadt rá egyre sem az ember. De, ha sikerül is a kezünkbe kaparintani egyet, akkor sem 100%-os a siker. Lehetséges, hogy pont nem azokkal a témákkal foglalkozik, amikre szükségünk lenne, vagy épp azzal foglalkozik, de a kötet már elavult. Arról a nyilvánvaló tényről se feledkezzünk meg, hogy egy jól megszerkesztett, friss kiadvány súlyban több kilogrammot nyom, amit valljuk be nem a legkönnyebb magunkkal cipelnünk. Nem is szólva egy ilyen kötet áráról.

Ezen a helyzeten próbálok meg segíteni az alábbiakban elemzett szakszótárakkal.

Kezdjünk is neki!

Egészségügyi Fogalomtár


1. ábra - Teljes méret

Az oldal rövid ismertetése: „Hányszor hallottuk már ezt vagy azt a szakkifejezést, amiről halványan sejtettük a jelentését, de pontosan nem tudtuk volna körülírni? Vagy hányszor hittük azt, hogy pontosan tudjuk egy szóról mit jelent, és csak a beszélgetés közepén derült ki, hogy a partnerünk valami mást ért rajta? Ha volt már hasonló tapasztalata, akkor nincsen egyedül!” – (gyogyinfok.hu főoldal)
Az oldal szerkesztői, készítői segítséget nyújtanak az egészségügyben, társadalombiztosításban dolgozó szakembereknek, az érdeklődő újságíróknak, vagy a laikus érdeklődőknek, mindazoknak kik eligazodni kívánnak az egészségügyben használt fogalmak között. A szótár szóanyaga folyamatosan bővül. „Elsősorban az egészségügyi igazgatás, egészségpolitika, statisztika, és társadalombiztosítás területét öleli fel, bár néhány kapcsolódó orvosi fogalom is helyet kapott benne.” A fogalmak mellett rövidítések ismertetését valamint egészségügyi intézmények rövid jellemzését is megtaláljuk az oldalon.

A készítők törekedtek a szakszerűségre, a legtöbb fogalom magyarázatában megtalálható a forrás megjelölése is. Vagyis, ha valaki fel akarja használni dolgozatában a szakszót, akkor a forrást sem kell keresgélnie.

Kétféle kereső funkciót találunk.

  1. A Kulcsszavas kereső az egyszerű keresésnek felel meg. Beütjük a keresett fogalmat (mindig a ragozatlan alakját) s reménykedünk, hogy benne van az adatbázisban. Ezt akkor éri meg használni, ha pontosan ismerjük a keresett szó alakját.
  2. Betűrendes kereső. Ez a fogalomtár Böngésző funkciója. Az oldalon fellelhető fogalmak ABC sorrendben érhetőek el. Mivel magyar nyelvű az oldal, így ékezetes betűkkel kezdődő szavakat is találunk, ami külön plusz pont a szerkesztők felé.
A fogalmak legtöbbje magyar nyelvű, de találunk latin szavakat illetve rövidítéseket is. Összesen 773 kifejezés található meg jelenleg az adatbázisban, de ez a száma folyamatosan bővül.

Értékelés: 5/5

Online Donor Magazin

Elérése: http://dnr.hu

2. ábra - Teljes méret

Az oldal rövid ismertetése: Az első magyar donor életmód magazin, a DNR.hu, 2001-ben jött létre. E weblap munkatársai nem kevesebbre vállalkoztak, minthogy utat mutassanak és segítséget nyújtsanak a hazai transzplantációs és donorvilág útvesztőiben rekedteknek.

Az oldal jellemzésével hosszú oldalakon át lehetne foglalkozni - sőt egy későbbi elemzésnek tárgya is lehetne -, ám most a transzplantációs és orvosi szótár részével foglalkozom.

A Szótár a „Te tudod?” menüpontból érhető el. Adatbázisában több száz szó és fogalom lelhető fel. A fogalmak legfőképp a szervátültetés témában segítenek.

Keresők tekintetében megint kétfélét találunk:

  1. Betűrendes keresőt – Vagyis egy Böngésző funkciót illetve
  2. Egyszerű keresőt.
Keresni ugyanazzal a módszerrel tudunk, mint az Egészségügyi Fogalomtár esetében.

A kifejezések nagyjából fele-fele arányban tartalmaznak magyar illetve idegenszavakat. Az idegenszavak legtöbbje latin eredetű, de találunk pár angol kifejezést is.

Értékelés: 4/5

HáziPatika szakszótár


3. ábra - Teljes méret

A weblap címe alapján azt hihetnénk, hogy egy igazán komoly gyógyszerészeti szakszótárra bukkantunk. Azonban ez csak kis mértékben igaz a házipatika szótárára. Jelen esetben ugyanis a gyógyszerészeti része csak kicsiny szeletkéje egy igen komoly, jól megszerkesztett szakszótárnak.

Az első, amit észrevehetünk, hogy ez a szótár már témakörök szerint is rendezi szóanyagát. Ez plusz pont a készítőknek. A témák betűrendbe szedettek és elsőre igen sokszínűnek tűnnek. Ha rákattintunk az általunk keresett témára (pl. nőgyógyászat), rögtön elénk ugrik a szócikk gyűjtemény, betűrendben. A szerkesztőknek hála azonnal láthatjuk, mennyi szócikket tartalmaz az adott témakör (lásd nőgyógyászat -102). A szócikkek ugyan közérthetően magyarázzák el a fogalmakat, nekünk mégis hiányérzetünk támadhat, hisz sehol nem találunk forrás jelölést. Ez kicsit levon a szótár pozitív képéből, hisz egy szakdolgozathoz már nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb választás. Egy házi dolgozathoz vagy beadandóhoz, vizsgákhoz azonban bátran használhatjuk.

Keresési lehetőségek:

  1. Az imént említett Témakör szerinti böngészés.
  2. Böngészés a kifejezések kezdőbetűje szerint.
  3. Egyszerű keresés. Ennél a funkciónál beállíthatjuk, hogy a kifejezésre magára vagy a kifejezés leírására keressen a program. Hasznos funkció, ha épp nem tudjuk magát a szakkifejezést, csak a jelentését.
Ami még szintén negatívum, hogy rengeteg a reklám az oldalon. Igen csak zavaró lehet néhány embernek munka közben (és itt most nem a felugró pops-up hirdetésekre céloztam, hanem az oldal forráskódjába beépített célzott reklámokra).

Értékelés: 3/5 (reklámok tömkelege miatt)

Betegszoba.hu


4. ábra - Teljes méret
 
Elérkeztünk cikkünk legprofibb, legkiforrottabb szótár adatbázisához. Már maga az oldal is megérdemelne egy külön cikket, de ennél is inkább a szótárra összepontosítottam. Nem véletlenül. Rengeteg funkciót zsúfoltak bele a készítők a szótárba. Sok olyan információhoz is hozzájuthatunk, amihez máshol nem. 

2010.01.13-án több mint
·        138 ezer orvosi kifejezés,
·        30214 laborérték,
·        216 BNO kód és
·        50 élelmiszer adalékanyag (vagyis E-szám)
volt megtalálható.

A szótár a főmenüből érhető el.

Alapállapotban csupán egyféle kereső áll rendelkezésünkre. Jöhetne a kérdés, hogy akkor mitől is annyira jó ez a szótár. Nos erre a választ a 2-es pontban kapjuk meg. Itt beállíthatjuk, hogy milyen témában keresgéljen a kereső. Az első pontban megadjuk az adott szót (legyen magyar vagy latin kifejezés). Beállítjuk, hogy a teljes egyezést vagy bármilyen egyezést keressen a program.
Ezután a kettes pontban megadjuk a kívánt témát. S már csak ki kell választanunk a nekünk leginkább megfelelő kifejezést.

Az oldalt ugyan szakemberek szerkesztik, ám itt sem találunk forrás megjelölést, ami azért egy ilyen oldaltól elvárható lenne.

Mindazonáltal megéri használni, már csak a rendelkezésre álló szócikkek tömege miatt is. Nagyon valószínű, hogy nincs benne olyan kifejezés, amit ne találnánk meg.

Értékelés: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

/* */